Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a afirmat că primarii care şi-au schimbat partidul în urma OUG 55/2014, ce a fost declarată neconstituţionlă de către CCR, trebuiau să-şi piardă mandatele întrucât au încălcat legea ce-i sancţiona cu pierderea mandatului în cazul în care îşi schimbă afilierea politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Zegrean a spus că, după ce OUG 55 a fost declarată neconstituţională de către CCR, primarii traseişti trebuiau să revină în cadrul partidelor din care au plecat în perioada de 45 de zile în care migraţia politică a aleşilor locali a fost permisă de către Ordonanţă.

”Trebuia să meargă fiecare la partidul lui şi să urmeze procedura prevăzută de partidele lor”, a declarat Zegrean, la Digi24.

Întrebat explicit dacă cei 552 de primari care şi-au schimbat afilierea politică ar trebui să-şi piardă mandatele, Zegrean a răspus: ”Sigur că da! Pentru că au încălcat legea.”

Preşedintele Curţii Constituţionale a contestat şi considerente de ordin juridic ce au stat la baza Ordonanţei emise de către guvernul Ponta. ”Pentru mine a fost o chestie inexplicabilă că legea nu se aplică timp de 45 de zile şi apoi se aplică iar”, a comentat judecătorul CCR.

El a precizat că CCR nu are mecanismele necesare să forţeze instituţiile să pună în aplicare deciziile judecătorilor constituţionali sau să le spună cum să o facă. ”Foarte rar noi spunem în decizii cum trebuie puse în aplicare. Eu am mai spus că noi avem doar radieră, nu şi creion cu care să scriem în loc”, a mai spus Zegrean.

Ordonanţa de Urgenţă 55 din 2014 le-a acordat primarilor un interval de 45 de zile să-şi declare afilierea politică, fără sancţiunea pierderii mandatului în cazul în care se înscriu în alt partid, aşa cum prevedea legislaţia. 

Pe 17 decembrie 2014, CCR a declarat ca neconstituţională Legea de aprobare a OUG 55/2014, însă Parlamentul nu a reglementat până acum care sunt efectele juridice asupra primarilor ce au migrat în perioada de 45 de zile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.