Demis miercuri prin moţiune de cenzură, Sorin Grindeanu se va în afla în acest weekend la Timişoara, unde îşi va petrece sfârşitul de săptămână cu familia. În acelaşi timp, în Bucureşti, deşi pare a se fi instalat acalmia, în şi între partide se duc negocieri pentru nominalizarea candidaţilor la funcţia de premier şi chiar pentru reconfigurarea majorităţii parlamentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul demis, Sorin Grindeanu, pleacă sâmbătă la Timişoara şi se întoarce duminică seară în Bucureşti, pentru ca luni să fie la sediul Executivului pentru a-şi continua activitatea până când un nou Cabinet va depune jurământul de învestire la Palatul Cotroceni, în această perioadă Guvernul putând să emită doar acte cu caracter administrativ, fără ordonanţe de urgenţă.

După ce Guvernul Grindeanu a fost demis miercuri în urma moţiunii de cenzură adoptată de Parlament cu 241 voturi ”pentru” şi 10 voturi ”împotrivă”, Executivul a devenit interimar, însă are puteri limitate, astfel că va putea să emită doar  acte cu caracter administrativ, fără ordonanţe de urgenţă.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Din acest moment atenţia se mută către consultările partidelor parlamentare cu preşedintele Klaus Iohannis, acestea urmând să aibă loc luni, după ce şeful statului a convocat oficial partidele trimiţând liderilor acestora programul consultărilor la care fiecare formaţiune va putea trimite o delegaţie alcătuită din cinci persoane. Până atunci, partidele politice organizează şedinţe interne pentru a merge la consultările cu Iohannis cu propuneri de premieri desemnaţi, dar, de asemenea, vor avea loc şi consultări între liderii politici pentru a încerca să formeze o majoritate parlamentară, după moţiunea de cenzură vehiculându-se ideea că majoritatea PSD-ALDE s-ar clătina.

Pentru a înlătura dubiile în acest sens, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nu se pune problema majorităţii parlamentare pentru instalarea noului guvern, în condiţiile în care social-democraţii au avut o majoritate calificată pentru a trece moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu.

”Nu se pune problema majorităţii pentru instalarea noului guvern şi susţinerea lui”, a arătat Liviu Dragnea, întrebat dacă PSD-ALDE mai deţin majoritatea în Parlament.

După consultări, preşedintele va lua act de propunerile partidelor pentru funcţia de prim-ministru, urmând să facă anunţul privind nominalizarea unui candidat de premier, iar premierul desemnat îşi va forma cabinetul şi programul de guvernare, urmând ca Parlamentul să voteze propunerea de guvern.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţa că programul de guvernare va suferi câteva modificări pentru flexibilizare, în condiţiile în care este vorba despre o serie de întârzieri din cauza Guvernului Grindeanu, social-democraţii fiind astfel nevoiţi să schimbe ”câteva maşinuţe”.

În această privinţă preşedintele Klaus Iohannis a declarat că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că luni va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile.

Dacă Parlamentul votează propunerea, noul Guvern va depune juramântul la Palatul Cotroceni şi va fi învestit, însă dacă parlamentarii vor respinge propunerea, se vor relua consultările şi se va ajunge la un nou vot în Parlament. Dacă nici a doua propunere nu trece de votul Parlamentului, atunci se declanşează alegeri parlamentare anticipate.

Deşi acum cărţile se joacă între partide şi preşedinte, Guvernul Grindeanu se confruntă cu noi provocări. Vineri dimineaţă, la Secretariatul General al Guvernului (SGG) au ajuns cererile mai multor miniştri de a-şi retrage demisiile pe care şi le-au dat joia trecută, cu excepţia lui Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor, care a refuzat să demisioneze. Semnalul a fost dat cu o seară înainte când ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că membrii cabinetului Grindeanu îşi vor retrage demisiile depuse anterior pentru a asigura funcţionarea Guvernului până la momentul în care un nou cabinet va fi instalat.

Grindeanu a trimis în urmă cu o săptămână, la Palatul Cotroceni, propunerile de demitere doar a vicepremierului Sevil Shhaideh şi a ministrului de Interne, Carmen Dan, prim-ministrul fiind propunerea de înlocuire a lui Carmen Dan şi Jianu urmând să o înlocuiască pe Shhaideh, însă documentele nu au fost semnate de şeful statului.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, a anunţat că douăzeci de miniştri din cei 27 de membri ai Guvernului au depus, joi, cereri de retragere a demisiei, atrâgând atenţia că textele cererilor celor mai mulţi dintre ei sunt identice, fiind copiate chiar şi greşelile gramaticale. Ea a subliniat că articolul 6 al Legii 90 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului precizează că demisiile sunt irevocabile din momentul în care se ia act de ele. 

Au depus cereri de retragere a demisiei: Lia Olguţa Vasilescu, Marius Dunca, Teodor Meleşcanu, Alexandru Petrescu, Mircea Titus Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu, Andreea Păstrîrnac, Mihai Tudose, Adriana Petcu, Pavel Năstase, Răzvan Cuc, Gabriel Leş, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Viorel Ştefan.

Şi preşedintele Iohannis s-a pronunţat pe acestă temă, el afirmând că discuţia despre demisiile miniştrilor e artificială şi inutilă şi miniştrii n-au decât să-şi vadă de treabă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.