Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian laudă guvernul Tăriceanu, după criticile aduse de Traian Băsescu, spunând că este "culmea tupelui" din partea fostului preşedinte să ignore greşelile sale şi să le pună pe seama cabinetului PNL de la acea vreme, considerând că este vorba fie despre "nepricepere", fie despre "rea credinţă"

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca să poţi înţelege de ce spune ceea ce spune Traian Băsescu, trebuie mai întâi să întrebi când au fost rostite respectivele ziceri. Una era în 2007, când mă războiam cu el la Palatul Cotroceni pentru creşterea pensiilor pe care nu voia, cu niciun chip, să o promulge. Alta în 2009, când se lăuda, în campania electorală, cu creşterea pensiilor din timpul primului său mandat de preşedinte (?!). Una era în 2008, când promulga, în preajma alegerilor, legea privind majorarea salariilor profesorilor, în ciuda avertismentelor pe care i le trimiteam ca ministru de finanţe că majorarea nu poate fi aplicată, alta acum, în 2016, când acuză guvernul Tăriceanu că a utilizat bugetul pentru voturi", scrie Vosganian, ca răspuns la criticile lui Băsescu.

Fostul ministru liberal consideră "năstruşnică" afirmaţia lui Traian Băsescu, potrivit căruia "lui Cioloş, ca şi lui Tăriceanu, îi duduie economia în cap în an electoral". "Aşa cum nu ştim care e girueta care îi dă lui Băsescu sensul gândirii, nu ne încumetăm să anticipăm nici ce-i duduie lui Dacian Cioloş în cap în anul electoral. Ştim însă care era situaţia economiei româneşti în anii 2007-2008", spune Vosganian.

Vicepreşedintele actual al ALDE laudă guvernul condus de şeful său de partid, Călin Popescu Tăriceanu, afirmând că acei ani au fost "cei mai buni din ultimul sfert de veac" din perspectivă economică, fiind înregistrat un "record absolut" al fondurilor dedicate investiţiilor, de 32% din PIB. Vosganian afirmă şi că investiţiile străine erau în număr foarte mare, iar PIB-ul a crescut continuu, fiind înregistrate şi recorduri în privinţa numărului de salariaţi, care a depăşit pentru singura dată numărul pensionarilor. Toate aceste "recorduri" au fost însoţite de cea mai mică datorie publică a României, care arată că acel guvern "nu a risipit, ci a adunat".

"E interesant că primul solist al contestatarilor realizărilor anilor 2007-2008 este tocmai Traian Băsescu, cel care a condus România în anii dezastrului din 2009-2010. E culmea tupeului să dai vina pe anii tuturor recordurilor pozitive, de la investiţii şi locuri de muncă până la datorie publică, şi să nu-ţi asumi erorile majore de guvernare ale anului 2009 – un an irosit, care a făcut ca germenii crizei să explodeze –  şi, mai ales, ale anului 2010", spune Vosganian.

Fostul ministru critică la rândul său măsurile guvernului Boc, sub preşedinţia lui Traian Băsescu, dând ca exemple măsuri "aberante" precum impozitul forfetar, tăierea salariilor şi tentativa de scădere a pensiilor, precum şi creşterea TVA.

"În anii 2007-2008, românii reîncepuseră să aibă încredere în viitor iar ţara noastră nu era privită ca pe un sălaş al corupţiei şi răfuielilor de tot felul. E lesne de înţeles că performanţele noastre le stau în gât adversarilor politici, mai ales acelora care au fost «capabili» doar de contraperformanţe economice (...) Guvernarea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu este evocată tot mai adesea cu regret şi melancolie", continuă Vosganian.

"Astfel de declaraţii precum cea a lui Traian Băsescu trebuie considerate, aşa cum merită,  ca o consecinţă a nepriceperii şi a relei credinţe", conchide fostul ministru PNL.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că premierul Dacian Cioloş este mai preocupat de stimularea consumului decât de dezvoltarea pe termen lung a României, ca şi foştii prim-miniştri Călin Popescu-Tăriceanu şi Victor Ponta, spre deosebire de Emil Boc care ”a scos ţara din necaz, sacrificându-şi partidul şi pe el însuşi.

El cosideră că actualul cabinet promovează aceleaşi politici economice din perioada cabinetelor Tăriceanu şi Ponta. ”Pur şi simplu, tehnocraţii nu au reuşit să facă nimic mai mult pentru dezvoltarea ţării şi reducerea decalajelor faţă de ţările bogate decât au făcut nevolnicii Tăriceanu şi Ponta, adică stimularea creşterii consumului în detrimentul dezvoltării ţării. Şi lui Cioloş, ca şi lui Tăriceanu, îi duduie economia în cap în an electoral. Şi Cioloş, ca şi Ponta/Tăriceanu, a preferat să utilizeze bugetul de stat ca pe o puşculiţă personală pentru voturi. Deosebirea este doar aceea că Cioloş, şlefuit prin cabinetele de la Bruxelles, i-a păcălit pe români mai cu ştaif”, susţine preşedintele PMP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.