Senatorul ALDE Varujan Vosganian a afirmat, luni, în cadrul dezbaterilor pe tema referendumului declanşat de preşedintele Klaus Iohannis, că toate partidele şi-au anunţat sprijinul pentru demers, astfel încât convocarea efectivă reprezintă o "pagubă inutilă", şi se întreabă cine va răspunde pentru ea, la fel cum şi funcţionarii trebuie să răspundă pentru abuz în serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Multe persoane au fost acuzate pentru abuz în serviciu sub diverse forme. Pentru că s-au irosit bani publici. Eu întreb, atunci când e vorba de un referendum, la care suntem cu toţii de acord, la care sunt convins că partidele, fiind de acord, electoratul va fi de asemenea de acord, deci este cronica unei aprobări anunţate, de ce cheltuim noi zeci de milioane de euro pentru ceva ce noi ştim deja că se va întâmpla? (...) Cine va răspunde pentru paguba asta inutilă? Va putea cel mult să adâncească o falie prin întrebarea pusă, dar nu va contribui la însănătoşire", a spus senatorul.

El s-a declarat însă în favoarea demersului, dar i-a sugerat preşedintelui Iohannis o întrebare care să conţină şi asigurări privind respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

"Eu fac o recomandare: sunteţi de acord cu continuarea luptei anticorupţie în condiţiile apărării drepturilor omului? Aceasta este întrebarea de fond. Noi suntem de acord ca lupta anticorupţie să continue, dar ea să consacre principiul fundamental al respectării drepturilor fundamentale ale omului", a spus Vosganian.

Senatorul a avut şi o dispută cu deputatul PMP Robert Turcescu, care a notat, în încheierea intervenţiei sale, că preşedintele a folosit până acum două pârghii - adresarea în faţa Parlamentului şi convocarea unui referendum -, dar între aceste două articole constituţionale există şi cel privind "dizolvarea Parlamentului".

"Să zicem că n-am auzit ce a spus domnul colonel adineauri", a început Vosganian, răspunzându-i lui Turcescu care a salutat sala cu "Pe loc repaos!".

"Domnule colonel, a asocia un referendum cu o ameninţare voalată a dizolvării Parlamentului arată că acest referendum, dincolo de întrebarea retorică pe care o pune, urmează a fi un nou atac împotriva clasei politice sau măcar a acelei părţi legitimate prin alegeri libere. Îmi doresc să nu se întâmple asta", a spus liderul ALDE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.