Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, joi, modificări cu privire la condiţiile de înmormântare a persoanelor infectate cu noul coronavirus, ordinul de ministru urmând a fi semnat vineri. Cel târziu luni, documentul va fi publicat în Monitorul Oficial. Preoţii vor avea voie să intre în spital la pacienţi în stare gravă, la fel şi aparţinătorii. Trupurile vor fi puse în sicrie care vor fi sigilate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Într-o postare pe Facebook, Vlad Voiculescu a făcut câteva precizări. 

”Am căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric a tuturor măsurilor sanitare care se impun. În ceea ce priveşte ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziţie de către familie/aparţinători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparţine. Ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinţei familiei şi a tuturor normelor prevăzute de lege. Am căzut, de asemenea, de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor şi măsurilor de siguranţă suplimentare propuse de Ministerul Sănătaţii”, a transmis ministrul. 

Acesta a mulţumit tuturor repreentanţilor cultelor care au participat la discuţii. 

”Le mulţumesc reprezentanţilor cultelor - Biserica Ortodoxă Română - Pr. Vicar Administrativ Patriarhal Ionuţ Corduneanu, Biserica Romano-Catolică din România - Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Aurel Percă, preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, Uniunea Bisericilor Creştine după Evanghelie - domnul preşedinte Virgil Achihai şi de asemenea secretario de stat Andreea Moldovan şi Monica Althamer din partea Ministerului Sănătăţii, din partea Secretariatului de Stat pentru culte secretarul de stat Victor Opaschi şi directorul adjunct Cezar Păvălaşcu”, a mai transmis Voiculescu. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Echipa Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii cultelor pentru a discuta despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu Sars-CoV-2.

”Ordinul de ministru este în lucru în acest moment. Cel târziu mâiine va fi semnat. Vor conţine toate modificările cerute de reprezentanţii cultelor, va contine modificări pe care MS le consideră necesare, vorbim de măsuri de protecţie. Vorbim de un ordin din aprilie 2020, deci e vorba de un ordin de mai bine de un an de zile. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului”, a declarat Vlad Voiculescu.

Acesta a precizat că  ordinul va prevedea accesul preotului sau al pastrorului în spital, la pacienţii care au nevoie.

”Avem în vedere şi pentru aparţinători lucrul acesta, cu respectarea unor reguli”, a mai spus Voiculescu.

Ministrul a mai precizat că trupurile persoanelor decedate vor fi puse în sicrie care vor fi sigilate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.