Europarlamentarul PNL Virgil Popescu anunţă prelungirea până la sfârşitul anului 2027 obligaţia de constituire de stocuri de gaze naturale la un nivel de 90% şi eliminarea ţintelor intermediare de înmagazinare cu scopul de a înlătura manipulările pe piaţa gazelor. Prevederile apar în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului, de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1938, în ceea ce priveşte rolul înmagazinării gazelor în asigurarea aprovizionării cu gaze înainte de iarnă.
”Am prelungit până la sfârşitul anului 2027 obligaţia de constituire de stocuri de gaze naturale la un nivel de 90%! Am eliminat ţintele intermediare de înmagazinare cu scopul de a înlătura manipulările pe piaţa gazelor, pentru a asigura flexibilitate şi predictibilitate”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.
Eurodeputatul PNL afirmă că a votat pentru adoptarea modificării REGULAMENTULUI PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1938 în ceea ce priveşte rolul înmagazinării gazelor în asigurarea aprovizionării cu gaze înainte de iarnă.
Liberalul precizează că Regulamentul prevede că statele membre se asigură că obiectivul de constituire de stocuri de 83 % pentru capacitatea agregată a tuturor instalaţiilor de înmagazinare subterană a gazelor care sunt situate pe teritoriul lor şi care sunt direct interconectate la o zonă de piaţă de pe teritoriul lor şi pentru instalaţiile de înmagazinare este atins în orice moment între 1 octombrie şi 1 decembrie ale fiecărui an.
De asemenea, statele membre pot decide să se abată cu până la patru puncte procentuale de la obiectivul de constituire de stocuri stabilit la alineatul (1) pentru fiecare stat membru în cazul în care condiţiile de piaţă sunt nefavorabile pentru constituirea de stocuri în instalaţiile de înmagazinare subterană a gazelor.
”În cazuri bine justificate de condiţii de piaţă nefavorabile persistente şi cu condiţia ca securitatea aprovizionării Uniunii şi a statelor membre să nu fie subminată, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 19 pentru a modifica prezentul regulament prin creşterea abaterii permise pentru statele membre, …, cu până la patru puncte procentuale”, subliniază Virgil Popescu.
Europarlamentarul PNL mai afirmă că în evaluarea sa, Comisia ţine seama în special de nivelul de umplere a instalaţiilor de înmagazinare din statele membre, de aprovizionarea globală cu gaze, de perspectivele privind aprovizionarea sezonieră ale ENTSOG şi de indiciile privind manipularea pieţei. De asemenea, poate lua în considerare măsurile statelor membre, cum ar fi implementarea unor măsuri de reducere a cererii de gaze care să permită reduceri echivalente ale consumului de gaze în următorul sezon de extracţie.
”Totodată, statele membre pot decide să se abată de la volumul prevăzut vizând un volum inferior cu cel mult 1,55 %. Înainte de a recurge la oricare dintre abaterile prevăzute, fiecare stat membru consultă Comisia şi îşi motivează decizia fără întârzieri nejustificate”, spune acesta.
Regulamentul intră în vigoare şi se aplică din ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre, mai declară europarlamentarul Virgil Popescu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.