Premierul Viorica Dăncilă a spus, vineri seară, că nu va demisiona pentru că nu are niciun motiv, că s-a simţit jignită de aprecierile preşedintelui Klaus Iohannis şi că va merge mai departe. "Voi merge mai departe. Preşedintele nu are atribuţii în a demite un prim-ministru", a afirmat Dăncilă. Ea a mai susţinut că preşedintele "dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Iohannis: Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României. Îi cer public demisia - VIDEO

"Categoric nu demisionez. Nu văd niciun motiv pentru care să demisionez, atâta timp cât am susţinerea coaliţiei de guvernare, atâta timp cât cred că în cele trei luni am avut rezultate bune. Nu văd niciun motiv de demisie. Nu aş putea spune că mă afectează retragerea publică a încrederii preşedintelui României, dar cred că este un gest şi o declaraţie care nu îşi aveau rostul acum şi am să explic cele afirmate. Cred că acest mod de lucru poate duce la o slăbire a încrederii pe plan extern şi cred că acest lucru nu trebuie făcut. Dincolo de interesele personale, de supărări, de frustrările pe care le avem unul sau altul, cred că trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, iar toate ţările trebuie să vadă în România o ţara stabilă, în care pot să investească, în care să vină cu încredere şi care să fie un partenere de încredere pentru orice stat”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri seară, la România TV.

Referindu-se la întâlnirea pe care ar fi urmat să o aibă astăzi cu preşedintele la Cotroceni, Dăncilă a spus că Iohannis a chemat-o "să o certe ca pe un elev" şi a subliniat că s-a simţit jignită de atitudinea preşedintelui.

"M-au jignit aprecierile preşedintelui, dar nu numai ce a spus preşedintele în această zi. Şi înainte, aprecierile preşedintelui, modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit, şi acesta a fost şi motivul pentru care astăzi nu am mers la Cotroceni. Am încercat să comunic direct cu preşedintele. Aşa cum am spus încă de la învestirea mea, am încercat să păstrez echilibrul, să am o bună cooperare interinstituţională", a susţinut Dăncilă.

Ea a mai spus că atunci când s-a întors din Israel a văzut declaraţiile preşedintelui, care o chema "ca la şcoală" şi că nu poate accepta. 

"După cum ştiţi, am fost plecată în Israel. Când m-am întors din Israel, am văzut declaraţiile domnului preşedinte, am văzut modul în care domnul preşedinte dădea impresia că mă cheamă ca la şcoală, ca pe un elev care nu şi-a făcut lecţia şi trebuie certat. Sunt prim-ministrul României şi nu pot accepta acest lucru", a afirmat Dăncilă.

Întrebată dacă i-a comunicat preşedintelui refuzul său de a merge astăzi la Cotroceni, Viorică Dăncilă a spus că a încercat să vorbească la telefon cu acesta, dar nu i-a răspuns.

"Am încercat. Aşa cum am spus încă de la învestirea mea, am încercat să păstrez echilibrul, să am o bună cooperare interinstituţională. Am sunat azi pentru a-i comunică preşedintelui, să am o discuţie cu dânsul. Mi s-a spus că este într-o întâlnire şi că nu poate răspunde şi că această întrunire va dură până la oră 11.00. Atunci am comunicat că nu o să mă prezint la Cotroceni azi la întâlnire. Am sperat că preşedintele să sune şi să discutăm acest aspect, dar reacţia preşedintelui a fost o reacţie publică pe care am văzut-o cu toţii", a afirmat Dăncilă.

Ea a mai spus că este un om eclilibrat, discret, căruia nu îi place să facă spectacol, în timp ce preşedintele "dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială". 

"Dacă aţi văzut, nu am ieşit niciodată cu declaraţii care să stârnească un război sau indignare. În acelaşi timp, sunt un om demn, am încredere în mine şi sunt un om care are tăria să meargă mai departe atunci când ştie că merge pe drumul cel bun. (...) Eu nu am voie să dezamăgesc pe cei care au crezut în mine şi voi merge  mai departe. Preşedintele României nu are atribuţii în ceea ce înseamnă a demite prim-ministrul. Dacă eu i-aş spune acelaşi lucru domnului preşedinte, probabil ar zâmbi. Eu nu am zâmbit pentru că mi se pare o glumă nelalocul ei. Nu poţi să spui aşa ceva în calitate de om care trebuie să aduci echilibru, să fii mediator în cadrul statului, între instituţiile statului. Deci, domnul preşedinte dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială. Eu nu înţeleg acest lucru, dar, pentru mine mai important este să duc la capăt programul de guvernare, să fac ceea ce am propus românilor, iar dacă domul preşedinte consideră că nu mai poate coopera cu Guvernul, acest lucru este destul de grav", a adăugat premierul Dăncilă.

Dăncilă, despre Iohannis: Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi. Dacă a făcut-o o dată, asta nu înseamnă că trebuie să se repete

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri seară, întrebată ce va face dacă preşedintele Klaus Iohannis va veni la o şedinţă de Guvern, că ar trebui ca preşedintele să anunţe şi să existe pe ordinea de zi a şedinţei un punct care să necesite prezenţa acestuia. "Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi. Dacă a făcut-o o dată, asta nu înseamnă că trebuie să se repete", a afirmat Dăncilă, la România TV.

"Domnul preşedinte trebuie să anunţe dacă vine la şedinţa de Guvern şi trebuie să fie pe ordinea de zi un punct care să necesite prezenţa preşedintelui. Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi. Suntem oameni responsabili. Dacă a făcut-o o dată, asta nu înseamnă că trebuie să se repede. Eu am vrut şi mi-am dorit şi îmi doresc să fie un echilibru şi o bună relaţie interinstituţională, nu o relaţie între oameni. Probabil nu-i place domnului preşedinte Viorica Dăncilă, dar o relaţie interinstituţională între Guvern şi Preşedinţie trebuie să existe şi eu cred că domul preşedinte trebuie să se mai gândească la acest mod de abordare", a declarat premierul. 

Întrebată ce se va întâmpla dacă preşedintele nu îşi va schimba modul de abordare, Viorica Dăncilă a spus: "Eu voi merge înainte, am susţinerea Coaliţiei, a parlametnului. Voi merge înainte şi voi încerca să pun în practică, şi sunt sigură că voi reuşi, să pun în practică programul de guvernare".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi i-a cerut public demisia, spunând că îi retrage încrederea. Şeful statului a invocat disputa Guvern - BNR şi memorandumul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.