Vicepreşedintele PSD Iaşi, Mugurel Laicu, susţine că ”isteria generală” iscată de lipsa fondurilor din proiectul de buget pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş este nejustificată, întrucât proiectul este în dezbatere publică şi poate fi corectat şi amendat în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mugurel Laicu, care ocupă şi postul de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, susţine că pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş există promisiunea ”prinderii în buget a unor credite bugetare în valoare de nouă milioane lei şi credite de angajament în valoare de 37 milioane de lei”. 

”Am văzut isteria generală iscată de aşa-zisa lipsă a precizărilor privind Autostrada Iaşi-Târgu Mureş în proiectul de buget. 

O isterie nejustificată, câtă vreme vorbim despre un proiect abia aflat în dezbatere publică şi care poate fi supus în continuare corecţiilor bugetare şi amendării în Parlament. Până una alta, pentru Autostrada A8, Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, avem promisiunea prinderii în buget a unor credite bugetare în valoare de nouă milioane lei şi credite de angajament în valoare de 37 milioane de lei. Este prioritar pentru noi, ca ieşeni, să respectăm cronologic datele din fişa de proiect pentru Completarea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ, împărţită în două tronsoane: Târgu Mureş - Ditrău şi Ditrău - Târgu Neamţ. Valoarea estimată a contractului este de 29,9 milioane lei fără TVA, cu o finanţare asigurată în cea mai mare parte din fonduri nerambursabile, aferente perioadei de programare bugetară a UE 2014-2020”, afirmă vicepreşedintele PSD Iaşi, Mugurel Laicu.

El mai spune că, după lansarea procedurilor de licitaţie, în mai 2019 ”ar trebui să avem deschiderea ofertelor, cu desemnarea ofertantului câştigător în septembrie, urmând ca implementarea proiectului să fie finalizată în martie 2021”.

”Restul, sunt supoziţii şi dezbateri cu iz electoral, care nu au nicio acoperire în realitate până la trecerea proiectului de buget prin Parlament. Iar pentru cei care se bat acum cu pumnul în piept pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş, au acum posibilitatea să-şi arate forţa în Parlament, prin amendamentele depuse”, adaugă vicepreşedintele PSD Iaşi.

Doi parlamentari PSD de Iaşi, deputatul Silviu Macovei şi senatorul Vasile Toma, au anunţat că nu vor vota legea bugetului, dacă acesta nu va conţine sumele necesare pentru demararea proiectului autostrăzii.

La rândul său, liderul PNL Iaşi deputatul Marius Bodea a afirmat că gestul PSD de a nu prinde fonduri pentru autostradă echivalează cu  o ”declaraţie de război” împotriva Moldovei.

Sâmbătă, primarii municipiilor Iaşi, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Roman, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, care au fondat recent Asociaţia „Moldova se dezvoltă”, au făcut apel la ceilalţi primari de oraşe şi comune, la preşedinţii de consilii judeţene şi la parlamentarii din regiune să pună presiune pe Guvern şi să amendeze proiectul Legii bugetului de stat pe 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.