Deputatul PNL Alexandru Muraru, vicepreşedinte al Comisiei pentru Eucaţie, susţine că peste 1,8 miliarde euro vor fi investite în educaţie prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scopul fiind reducerea diferenţelor dintre mediul rural şi urban privind accesul la educaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Deputatul Alexandru Muraru afirmă, într-un comunicat de presă, că 23 la sută dintre şcolile româneşti sunt complet nereabilitate, 16 la sută nu au apă curentă în niciuna dintre clădirile ce aparţin unităţii respective, 43 la sută nu sunt conectate la o reţea de canalizare, iar 63 la sută dintre clădiri nu erau conectate la reţeaua de gaze.
 
”Suntem în această situaţie pentru că în ultimii opt ani de guvernare de stânga şcoala a fost mereu Cenuşăreasa investiţiilor, iar prin măsuri populiste actul educational a fost sabotat”, consideră deputatul liberal.
Alexandru Muraru susţine că actuala coaliţie de guvernare şi Ministerul Educaţiei şi-au asumat un program ”ambiţios” de modernizare a infrastructurii şcolii româneşti.
 
”Avem o şansă extraordinară prin alocarea a 6 la sută din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care vor merge către Educaţie. Asta înseamnă 1,82 miliarde de euro. Vom susţine creşteri graduale, până în anul 2024, pentru finanţarea educaţiei, de până la 18 la sută din bugetul naţional (6 la sută din PIB) şi de până la 3 la sută din bugetul naţional (1 la sută din PIB) pentru finanţarea publică a cercetării”, a declarat Alexandru Muraru, vicepreşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor.
 
Deputatul liberal a precizat că ”reducerea disparităţilor dintre mediul rural şi mediul urban în privinţa accesibilităţii la serviciile de educaţie reprezintă un punct cheie în cadrul PNRR”.
 
”Aceste cifre îngrijorătoare privind calitatea infrastructurii şcolare sunt din cauza faptului că există disparităţi majore între şcolile din mediul rural şi mediul urban. Cele mai multe dintre şcolile care nu au acces la infrastructura minimală (apă curentă, canalizare, reţea de gaze) sunt în mediul rural. Pe lângă sprijinirea profesorilor buni de a preda în mediul rural, prin PNRR vom face investiţii în infrastructura şcolară şi incluziunea socială pentru a reduce decalajele dintre rural şi urban şi asigurarea accesului la educaţie într-un mod echitabil tuturor copiilor”, a mai spus deputatul PNL, Alexandru Muraru.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.