Vicepreşedinta PMP Anişoara Stănculescu a afirmat că a doua rectificare bugetară publicată de Ministerul de Finanţe arată clar că Guvernul PSD-PNL nu are nicio intenţie de redresare economică. „Actuala coaliţie taie masiv din sumele alocate investiţiilor şi din cofinanţările dedicate proiectelor pe fonduri europene şi redistribuie banii către alocarea de ajutoare sociale şi plata dobânzilor împrumuturilor de peste 23 miliarde Euro făcute de la începutul anului până în prezent”, a explicat ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerele care puteau echilibra economia, prin investiţii şi prin atragerea de fonduri europene sunt cele care pierd cei mai mulţi bani, arată comunicatul de presă al PMP.

Sursa citată mai spune că de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructuriia fost tăiată suma de 514,8 milioane lei, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei 76,5 milioane de lei şi de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene 3,8 miliarde de lei.

Din toate acestea, cel mai grav este faptul că 3,9 miliarde lei, prevăzute în bugetul Ministerului Fondurilor Europene pentru plata cofinanţărilor pentru diverse proiecte pe fonduri europene, au fost realocate iar alte 7 miliarde lei zac nefolosite pentru că, până la acest moment, PNRR nu înseamnă decât obligaţii, jaloane pe hârtie şi declaraţii la televizor.

„Rectificarea bugetară arată cât se poate de clar faptul că pe cei de la putere nu îi interesează decât ca românii să treacă de această iarnă cu ajutoare sociale şi fără nicio măsură cu efecte reale şi benefice în economie. După cum arată cifrele, PSD şi PNL aplică principiul «după noi, potopul», neinteresându-i, concret, să ia decizii în folosul românilor, pentru că nu se ştie exact cine va plăti preţul pentru toată această spoială politică. Dar să iei bani de la investiţii şi de la proiectele pe fonduri europene ca să dai ajutoare sociale, să plăteşti angajările făcute în plus într-un sistem bugetar supradimensionat sau, mai grav, pentru plata dobânzilor la cele 23 miliarde Euro împrumutate arată o doză de inconştienţă, care va îndrepta ţara spre recesiune. Ineficienţa guvernului îi costă pe români 3 miliarde de lei, sumă care este destinată plăţii dobânzilor la aceste împrumuturi, la care se adaugă încă 1 miliard lei de la prima rectificare. Altă dovadă clară este tăierea a 3,9 miliarde lei de la cofinanţări, ceea ce se traduce prin fonduri europene nefolosite. Suntem în pericol să pierdem 9 miliarde Euro din perioada de programare 2014 – 2020, dar acest lucru nu îngrijorează guvernul. Dimpotrivă, se pare că transferă, cu veselie, fonduri de la cofinanţări la plata ajutoarelor sociale, a dobânzilor şi a salariilor bugetarilor. Avem un guvern care pune liniştea proprie peste interesul ţării”, a declarat vicepreşedinta PMP, Anişoara Stănculescu, potrivit sursei citate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.