Deputaţii au votat, marţi, proiectul de lege care prin care Vasile Lucaciu, militant pentru drepturile românilor din Transilvania, este declarat "Erou al Naţiunii Române". Proiectul este semnat 24 deputati şi senatori de la PNL şi a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, urmând să meargă la promulgare, la şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În propunerea legislativă, Vasile Lucaciu este considerat ”una dintre cele mai importante personalităţi politice, culturale şi istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului austro-ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania, şi recunoaşterea eforturilor depuse de acesta pentru realizarea Marii Uniri” şi este declarat "Erou al Naţiunii Române"..

Potrivit iniţiatorilor, Vasile Lucaciu, ”celebru propagandist pentru libertatea românilor, a fost emblema grupării memorandiştilor din anul 1892 şi a jucat un rol deosebit de important, reprezentând limita superioară la care s-a putut ridica o anumită parte a burgheziei şi intelectualităţii române din Transilvania, în lupta ei naţională. 

Deputatul PNL Călin Ioan Bota a declarat, în plen, că anul acesta, pe 29 noiembrie, se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Vasile Lucaciu.

"Şi-a dedicat întreaga viaţă luptei românilor pentru unitate, asumându-şi ani grei de închisoare pentru crezul său. A luptat pentru unire şi a fost unul dintre făuritorii ei", a mai spus Bota.

USR s-a abţinut la vot, la acest proiect de lege. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.