Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu a declarat că şeful statului Klaus Iohannis va încerca probabil, în a doua rundă de consultări la Cotroceni soluţia unui premier de centru-dreapta, însă nu exclude nici scenariul unui Guvern de uniune naţională, ceea ce au propus social-democraţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este una normală. Ne aşteptam la asta. Spuneam săptămâna trecută că lucrurile, după publicarea rezultatelor se vor schimba, şi în ceea ce priveşte optimismul preşedintelui pentru o coaliţie de dreapta şi mai ales după ce eşecul negocierilor din week-end a fost destul de clar pentru coaliţia de centru-dreapta. Mi s-a părut că preşedintele a avut, la consultări, o atitudine destul de corectă şi nu a fost o formalitate şi ci a fost chiar o consultare în care ni s-au cerut detalii, de exemplu, privind proiectul nostru. Era aproape clar că se va ajunge la o a doua etapă de negocieri”, a afirmat Vasile Dîncu, într-o intervenţie luni seara la Digi 24. 

Acesta a adăugat că nu exclude nici să se ajungă la soluţia propusă de PSD a unui guvern de uniunea naţională, în urma celei de-a doua runde de consultări la Palatul Cotroceni.

„Noi am propus o soluţie cu un premier în persoana domnului Alexandru Rafila şi un guvern de uniune naţională. Sigur fără detalii pentru că aceste lucruri vin mai târziu, dacă se adoptă această soluţie. Eu cred că în această a doua fază, preşedintele va încerca probabil o nouă soluţie pentru un premier măcar de centru-dreapta sau pentru un Guvern de centru-dreapta şi nu ar fi exclus să se ajungă chiar şi la soluţia unui Guvern de uniune naţională. S-ar putea deja, în această a doua fază să se discute deja despre acest lucru”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după consultările cu partidele pentru desemnarea premierului, că astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Şeful statului a mai anunţat, că, dat fiind că BEC a anunţat atribuirea mandatelor în urma alegerilor din 6 decembrie, convoacă noul Parlament pentru data de 21 decembrie.

PSD l-a propus pe Alexandru Rafila pentru şefia Executivului şi un Guvern minoritar sau de uniune naţională, PNL îl susţine pe Florin Cîţu, USR-PLUS pe Dacian Cioloş, AUR pe Călin Georgescu, iar liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că Uniunea poate avea 2-3 persoane pentru funcţia de premier, însă fără a da nume. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.