Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a primit, joi, la minister, vizita oficială a ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly. Acesta a declarat, după întâlnire, că este convins că se va găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. ”Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă”, a mai afirmat ministrul. Despre situaţia din Ucraina, ministrul Apărării a arătat că suntem preocupaţi de recentele evoluţii din regiune, şi sperăm că vor prevala dialogul şi înţelegerea între părţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Vasile Dîncu a precizat, în declaraţia de presă comună, că în cadrul întâlnirii a discutat cu ministrul francez despre „proiectele de înzestrare”.

”Sunt convins că vom reuşi să depăşim un proiect pe care acum îl avem la final, şi mai avem doar câteva clauze. Sunt convins că vom găsi o soluţie rapidă pentru ca acest proiect al achiziţiei de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul între părţile contractante va fi şi aici important pentru a găsi o soluţie rapidă, având în vedere şi contextul urgenţei geostrategice, de înzestrare, cât şi a nevoii de a conntinua parteneriatul la un nivel cât mai înalt”, a spus ministrul.

”Sunt convins că putem începe o nouă etapă a parteneriatului franco-român, o etapă consolidată pe schimburi bilaterale”, a mai precizat Dîncu.

Ministrul a afirmat că Franţa deţine în primul semestru al acestui an preşedinţia Consiliului UE, ”o misiune deloc uşoară, având în vedere contextul internaţional extrem de tensionat şi complex”. Oficialul român a urat succes ministrului francez şi l-a asigurat de tot sprijinul României în această perioadă în care Franţa conduce afacerile europene.

”Provocările cu care se confruntă astăzi lumea democratică nu pot fi depăşite decât prin solidaritate, unitate şi coeziune între toate statele care împărtăşesc aceste valori. Este aşadar datoria noastră morală de a întări şi a menţine spiritul libertăţii care guvernează societăţile noastre”, a mai declarat Dîncu, arătând că Franţa a fost alături de România în multe din momentele cheie ale istoriei.

 

Ministrul a amintit recenta declaraţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron, privind contribuţia Franţei şi prezenţa aliată în zona Mării Negre. ”Suntem preocupaţi de recentele evoluţii din regiune, şi sperăm că vor prevala dialogul şi înţelegerea între părţi. În acest sens, salut şi anunţul preşedintelui Biden privind suplimentarea contribuţiei SUA la postura de descurajare din zona Mării Negre, o dovadă a solidarităţii relaţiei transatlantice”, a spus Dîncu.

Potrivit ministrului, ”evoluţiile în planul securităţii au confirmat unitatea aliată, recentul Summit NATO-Rusia, unde aliaţii s-au exprimat pe o singură voce faţă de solicitările Federaţiei Ruse, fiind un  exemplu acest eveniment”. ”Preşedinţia Franţei la Consiliul UE joacă un rol important în elaborarea busolei strategice a Uniunii Europene”, a mai menţionat ministrul Apărării.

 

Ministrul Apărării a reiterat angajamentul ferm al României în ceea ce priveşte asigurarea securităţii zonei Balcanilor de Vest, şi de stabilizare a regiunii. Potrivit lui Vasile Dîncu, colaborarea bilaterală între cele două ţări s-a dovedit nu numai la nivel strategic ci şi la  nivel pragmatic, practic.

”Parteneriatul strategic între ţările noastre asigură cadrul cel mai potrivit consolidării relaţiilor bilaterale, prin intermediul foii de parcurs, o proiecţie a activităţilor viitoare de interes comun. Doresc să subliniez determinarea părţii române de continuare a eforturilor pentru a promova relaţii bilaterale puternice, a consolida dialogul politic şi a dezvolta dimensiunea de cooperare practică, în beneficiul ambelor părţi”, a menţionat ministrul Apărării.

Ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, efectuează, miercuri şi joi, o vizită la Bucureşti, prilej cu care va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.