Deputatul PMP Valeriu Steriu a declarat vineri, la Parlament, că iniţiativa cetăţenească privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc este „o aberaţie, un proiect care încalcă Constituţia”, iar trimiterea către Parlament trebuie să fie „rapid retezată”, deoarece Legislativul este construit să discute „lucruri serioase, pertinente, constituţionale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chestionat cum vede iniţiativa cetăţenească privind autonomia Ţinutul Secuiesc, deputatul a spus că PMP se va opune acestui demers.

„Evident că vom respinge, am văzut că deja Consiliul Legislativ s-a opus, îmi place să cred că nu se vor strânge semnăturile din 10 judeţe, 100.000 de semnături. Este o aberaţie, este un proiect care încalcă Constituţia şi pe de altă parte trimiterea către Parlament va trebui să fie rapid retezată dacă va ajunge la Parlament pentru că, până la urmă, Parlamentul este construit ca să discute lucruri serioase, pertinente, constituţionale. E un proiect care încalcă Coinstituţia şi nu cred că are rost să îl trimitem prin toate comisiile şi în două Camere pentru a ocupa timpul mult mai important pentru proiecte necesare în această ţară”, a afirmat Valeriu Steriu. 

Iniţiativa legislativă cetăţenească, susţinută public de către Laszlo Tokes, privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, a fost publicată în Monitorul Oficial, ea urmând să fie transmisă şi către Parlament, pentru discutare, alături de listele cu cel puţin 100.000 de semnături.

După ce vor fi îndeplinite formalităţile, iar iniţiativa este depusă la Parlament, ea va fi transmisă Curţii Constituţionale pentru un aviz.

Iniţiativa legislativă cetăţenească este a doua tentativă de a declara, prin lege, autonomia Ţinutului Secuiesc. O lege iniţiată de parlamentarii UDMR pe această temă a fost respinsă definitiv în anul 2012, după 7 ani în care ea a rămas nediscutată în Parlament.

UDMR a lansat un alt proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc în 2014, însă acesta nu a fost depus în vreo formă în Parlament.

Proiectul iniţiativei legislative cetăţeneşti privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede că regiunea va fi condusă de un preşedinte, care o va reprezenta în relaţia cu statul, iar autorităţile regionale vor prelua atribuţiile actualelor autorităţi locale, inclusiv în domeniul fiscal, putând elabora propriile norme, cu singura condiţie de a respecta Constituţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.