Noul preşedinte al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat, miercuri, că se aşteaptă ca în mandatul său instituţiile statului să nu mai transforme CCR "în acel loc în care să trimită toate neînţelegerile şi conflictele politice", adăugând că "unii" au transformat Curtea într-un "arbitru de ring", ceea ce nu este corect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valer Dorneanu a spus că s-a decis în interiorul Curţii ca judecătorii să nu anunţe câţi candidaţi au fost şi care a fost rezultatul votului, afirmând că a reuşit să îşi convingă însă colegii să îl susţină având în vedere "experienţa, calmul şi spiritul său conciliant".

Dorneanu a mai spus că nu au existat influenţe politice în votul de miercuri, pentru că la CCR funcţionează modelul francez, privind "ingratitudinea judecătorilor faţă de cei care i-au propus".

"Vom reuşi împreună să ducem prestigiul acestei instituţii mai departe", a spus Dorneanu, adăugând că mizează şi pe "suflul nou" al celor trei judecători care au depus miercuri jurământul.

"Vrem ca această instituţie să fie acel templu care păstrează Biblia naţiunii, care este Constituţia ţării", a completat Dorneanu.

Întrebat ce aşteptări are de la mandatul său, preşedintele Curţii a spus că nu mai vrea să vadă CCR transformat în locul în care sunt trimise toate disputele politice.

"Aşteptăm să cooperăm foarte bine cu instituţiile statului. Aşteptăm de la ele să nu mai transforme CCR în acel loc în care să trimită toate neînţelegerile şi conflictele care există pe plan politic. (...) Aşteptăm acel climat politic în care să nu existe nici măcar încercări de influenţă asupra Curţii", a spus Dorneanu.

Preşedintele CCR a spus că judecătorii nu se vor deroba de atribuţiile de arbitri, însă nu vor să fie "arbitri de ring".

"De rolul de arbitru nu ne putem îndepărta, dar nu am vrea să fim arbitri de ring, am vrea să fim arbitri constituţionali. Unii ne-au transformat în arbitri de ring", a afirmat Valer Dorneanu.

Valer Dorneanu a fost ales, miercuri, preşedinte al Curţii Constituţionale pentru un mandat de 3 ani, care poate fi reînnoit.

Valer Dorneau şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională în anul 2013, astfel că urmează să îl încheie în anul 2022.

În vârstă de 71 de ani, Dorneanu a fost, în perioada 1967-1974, procuror la Procuraturile locale ale sectoarelor 5 şi 6 din Municipiul Bucureşti, iar până în 1980 a fost expert pe probleme de legislaţia muncii în Uniunea Generală a Sindicatelor din România. Pentru următorii 5 ani, Dorneanu a fost procuror la Direcţia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generală. Apoi, până în 1989, a fost consilier la Consiliul Legislativ.

După Revoluţie, Valer Dorneanu a fost membru în Comisia juridică şi Constituţională a Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), iar în perioada 1990-1992, consilier pe probleme de legislaţie la Preşedinţie.

În perioada 1992-1995, Dorneanu a fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, iar în perioada 1995-2000 a fost preşedintele Consiliului Legislativ.

Valer Dorneanu a fost membru PSD, fiind deputat în două legislaturi, din 2000 până în 2008. În legislatura 2000-2004, Valer Dorneanu a fost preşedintele Camerei Deputaţilor.

La alegerile parlamentare din 2008, a candidat pentru un nou mandat de deputat, însă nu a fost ales. El a deţinut însă, până în 2010, funcţia de secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor.

În perioada 2010-2013, a fost adjunct al Avocatului Poporului, iar în iulie 2012 a fost numit interimar la conducerea instituţiei, după revocarea lui Gheorghe Iancu.

Valer Dorneanu este doctor în Drept.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.