Uniunea Salvaţi România a anunţat, joi, că vrea dărâmarea zidului care înconjoară Casa Poporului, afirmând că politicienii români s-au izolat în acest „oraş interzis” şi vor lansa luni o petiţie publică în acest sens. Ei spun că, atâta timp cât stau în casa şi curtea lui Ceauşescu, nu se pot păcăli că sunt democraţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Proiectul «Parcul Uranus» pleacă de la discursul Cristinei Prună (fost ministru al Justiţiei în Guvernul Cioloş – n.r.) din Parlament, în decembrie 2016, în care cerea dărâmarea zidului dintre politicieni şi cetăţeni. Parlamentul României este izolat de restul oraşului şi de restul cetăţenilor printr-un zid de trei kilometri lungime. Efectiv, politicienii români s-au izolat în acest «oraş interzis», de restul cetăţenilor. Sunt aproape 50 de hectare de teren în jurul Casei Poporului care sunt efectiv complet irosite pentru oraş”, a declarat deputatul Şerban Marinescu.

El a spus că „instituţiile publice au nevoie de spaţii publice”, afirmând că, atât timp cât stau în casa şi curtea lui Ceauşescu, nu pot spune că sunt democraţi.

„Noi, la USR, credem că instituţiile publice au nevoie de spaţii publice. O Românie modernă şi democratică are nevoie de instituţii democratice şi deschise care au la rândul lor nevoie de spaţii democratice, deschise, accesibile, inclusive. Nu cred că putem să ne păcălim pe noi înşine că suntem democraţi în casa lui Ceauşescu şi în curtea lui Ceauşescu. Proiectul a fost făcut de o echipă de voluntari, arhitecţi urbanişti şi istorici din Copenhaga şi Bucureşti”, a subliniat deputatul USR.

Şerban Marinescu a adăugat că proiectul cuprinde o analiză istorică a clădirii – de la dărâmarea fostului cartier Uranus – până la situaţia din prezent, anunţând că USR va lansa luni o petiţie publică prin care cetăţenii se pot alătura acestui demers.

“Proiectul cuprinde pe de o parte o analiză istorică a contextului istoric, cum toată zona a fost dărâmată şi s-a construit Casa Poporului. Apoi conţine o analiză a situaţiei existente şi situaţiei în care Parlamentul este efectiv izolat de restul oraşului prin acest zid şi prin pază de securitate excesivă. Cuprinde exemple de alte Parlamente europene. În celelate ţări, nu numai în Europa, dar şi în America şi Canada, Parlamentele trăiesc în spaţii publice deschise (…) Vom lansa luni o petiţie publică în care invităm toţi cetăţenii să ni se alăture în acest demers”, a explicat el.

De asemenea, Elena Udrea, Roberta Anastase, Valeriu Zgonea, Adrian Năstase sau Cătălin Predoiu au propus dărâmarea zidului care înconjoară Palatul Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.