USR a transmis că toţi senatorii partidului au votat, miercuri, împotriva ordonanţei Guvernului 16, care impozitează munca part-time ca activitate cu normă întreagă şi impune, fără nicio motivare, creşterea impozitelor pe case cu 50%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatoarea USR Anca Dragu a precizat că măsurile propuse de Ordonanţa 16 au un impact negativ atât asupra bunăstării românilor, cât şi asupra veniturilor la buget, în condiţiile în care actul normativ a dus la pierderea a aproape 100.000 de locuri de muncă part-time, conform unui comunicat de presă al formaţiunii.

USR a propus la dezbaterea din comisii pe tema ordonanţei eliminarea supraimpozitării muncii part-time, dar amendamentele au fost respinse de coaliţia PSD-PNL-UDMR.

„Coaliţia de guvernare a hotărât ca pentru două ore de muncă angajatorii să plătească taxe şi impozite cât pentru opt, de parcă nu ar fi fost de ajuns că munca în România este taxată excesiv. USR se pronunţă ferm în favoarea scăderii taxării muncii până la nivelul de zero taxe pe salariul minim. Ba, mai mult, Ministerul Finanţelor vrea să crească şi impozitul pe case, din pix, cu 50%, ceea ce este aberant. PSD şi PNL se chinuie să ne convingă că impozitul pe proprietate nu va creşte, dar Ministerul FInanţelor calculează un plus de venituri de 2,8 miliarde de lei din această măsură. În prag de criză economică, când inflaţia este la cel mai înalt nivel în ultimii 20 de ani, când facturile la energie au explodat, exact atunci când cei mai vulnerabili devin şi mai vulnerabili”, a declarat Anca Dragu.

La rândul lui, senatorul Narcis Mircescu acuză actuala coaliţie de guvernare că măsurile preconizate vor conduce la prăbuşirea nivelului de trai al românilor.

„USR a votat împotriva creşterii taxelor! Am votat împotriva aberaţiei ca, atunci când munceşti două ore, să plăteşti taxe la fel ca atunci când munceşti opt ore. Această ordonanţă ne arată clar ce înseamnă PSD la guvernare, căci PNL a ajuns o anexă a PSD care se bucură când aberaţia are şi o excepţie – studenţii. PSD la guvernare înseamnă sărăcie, înseamnă taxe mai mari, preţuri mai mari. Dar e bine pentru partid: sinecuri şi salarii mai mari pentru primari, contracte pentru clienţii de partid şi pensii speciale!”, a explicat senatorul USR Narcis Mircescu, potrivit sursei menţionate.

lenul Senatul a votat, miercuri, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale a fost votat cu 67 de voturi pentru, 37 de voturi împotrivă şi o abţinere.

Senatul este prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.