Reprezentanţii USR au transmis că pentru cele 2,8 milioane de preşcolari şi elevi care încep luni noul an şcolar, cât şi pentru părinţii şi bunicii acestora este un început de an şcolar cu multă incertitudine şi cu numeroase temeri şi lipsuri. Sursa citată precizează că există încă 800 de şcoli cu toaletă în curte şi fără apă curent, iar cele peste 250.000 de tablete promise de Guvern sunt, în continuare, „doar un vis frumos”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Pentru 2,8 milioane de preşcolari şi elevi, astăzi este începutul unui nou an şcolar. Pentru ei, pentru părinţii şi bunicii lor, dar şi pentru cadrele didactice, este un început de an şcolar cu mai puţină bucurie şi cu foarte multă incertitudine, cu nenumărate temeri şi lipsuri. Avem încă peste 800 de şcoli cu toaleta în curte şi fără apă curentă. Cele peste 250.000 de tablete de care se tot vorbeşte de luni bune sunt, în continuare, doar un vis frumos. Oricum, nu este rezolvată nici problema conectării tuturor şcolilor la internet.
 
Scenariul după care funcţionează şcolile se schimbă de la o zi la alta, iar triajul epidemiologic este, în continuare, mai mult un deziderat, în condiţiile în care nu există în unităţile de învăţământ suficiente cadre medicale. Despre măşti, ce să mai vorbim, în condiţiile în care nici manualele nu au fost asigurate pentru toţi elevii.
 
La şase luni de la declanşarea pandemiei şi în ciuda promisiunilor repetate constant peste vară cum că şcolile vor fi bine pregătite pentru noul an şcolar şi pentru predarea online, în sistemul de Educaţie domneşte haosul. Este cazul ca responsabilii pentru această situaţie să-şi asume vina şi, dacă există onoare, să-şi prezinte demisia.
 
Noi, USR PLUS, considerăm Educaţia o prioritate, iar şcoala trebuie să fie pusă acolo unde îi este locul, adică în centrul fiecărei comunităţi. Am prezentat, pe larg, cum poate fi realizat acest obiectiv. Mai mult, la începutul lunii septembrie, am identificat şi am atras atenţia asupra a şase urgenţe pentru Educaţia din România. Iar, în urmă cu o săptămână, am lansat portalul unic de informare şi comunicare către părinţi şi elevi - www.scolipregatite.ro. Elevii, părinţii şi profesorii nu au nevoie de jocuri politice şi calcule electorale, ci de soluţii”, arată o postare făcută pe pagina de Facebook a USR.
 
Anul şcolar începe luni în condiţii speciale din cauza pandemiei de COVID-19, care adaugă noi probleme celor deja cunoscute din fiecare toamnă - lipsa manualelor, lipsa toaletelor, lipsa avizelor de funcţionare pentru unele dintre unităţile de învăţământ.
 
În 12.423 de şcoli, elevii vor merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învăţare, iar în alte 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online. Dacă în 11 judeţe vor funcţiona scenariile verde sau galben, în Capitală nu se aplică scenariul verde, 607 unităţi de învăţământ fiind în scenariul galben, iar 29 în cel roşu. În total, 100.000 de copii ar urma să înveţe online.
 
Conform ministrului Educaţiei, 87% dintre elevi au laptopuri şi tablete personale sau primite de la autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene, şcoli. Sute de cadre didactice sunt spitalizate sau în carantină, iar 147 vor să se pensioneze.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.