Membrii USR participă, sâmbătă, de la ora 16:00, la un marş de protest fată de deschiderea incineratorului de deşeuri biologice din Giurgiu. Plecarea are loc din faţa Teatrului Vianu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Formaţiunea transmite, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că este al doilea protest după cel organizat vineri, 1 septembrie, pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa pericolelor care vor apărea în urma construirii incineratorului.

”Autorităţile locale şi cele de la nivel central trebuie să ştie că locuitorii din Giurgiu nu îşi doresc sub nicio formă realizarea acestui proiect. În primul rând, din cauza apropierii de zonele locuite, de doar 460 de metri. A doua problemă e că există o serie de gaze care vor fi eliberate în urma proceselor tehnologice. Nu avem nicio evaluare cantitativă, nu avem încă cifre clare pe care să le putem compara cu limitele legale. Mai e şi problema eventualelor accidente. La Crevedia a fost o cisternă de 10 tone şi s-a văzut ce explozie a fost. Aici, la Giurgiu, vor fi 4 cisterne de 5 tone fiecare”, a declarat preşedintele USR Giurgiu, Ciprian Alexandru.

Potrivit formaţiunii, singura soluţie legislativă sigură care poate opri acest proiect este modificarea ordinului ministrului Sănătăţii în privinţa zonei de protecţie care trebuie asigurată în cazul construirii incineratorului.

”Ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, în loc să protejeze cetăţenii, a modificat legislaţia pentru a permite construirea acestui incinerator. În aprilie 2023, Rafila a modificat, prin ordinul de ministru 1.257, raza de protecţie pentru acest tip de proiecte, care era de 500 de metri, cu termenul de „vecinătate”. În plus, într-un răspuns dat la interpelarea unui parlamentar pe această temă, Ministerul Sănătăţii a evidenţiat oportunităţile economice ale acestui proiect, ignorând pericolele care îi pot afecta pe locuitori”, a mai transmis USR.

Instituţia Prefectului – judeţul Giurgiu a anunţat, vineri, că nu este de acord cu realizarea unui incinerator de deşeuri medicale în municipiul Giurgiu, proiect pe care intenţionează să îl dezvolte o companie privată.

Anunţul Prefecturii vine în condiţiile în care o companie a început să facă demersuri pentru realizarea unui incinerator în zona fostului combinat chimic din municipiu. Anterior şi primarul din Giurgiu, Adrian Anghelescu, anunţase că se opune proiectului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.