Senatorii USR l-au chemat pe premierul PSD Marcel Ciolacu la „Ora Prim-ministrului”, într-un plen al Senatului din 6 noiembrie, pentru a da explicaţii cu privire la măsurile de reformă fiscală propuse de Guvern şi impactul real pe care acestea le vor avea asupra economiei României şi asupra vieţii românilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii USR precizează, într-un comunicat de presă, că înainte de a îndeplini jaloanele din PNRR şi de a face reforme în domeniul pensiilor şi al salarizării, guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a apucat să crească taxele ca să îi sărăcească şi mai mult pe români şi trebuie să dea explicaţii în Parlament.

Liderul senatorilor USR Radu Mihail susţine că PSD şi PNL fac tot ce le stă în putinţă pentru a diminua relevanţa dezbaterilor parlamentare, iar în lipsa acestora legislativul se transformă într-o simplă maşinărie de ridicat mâna la vot.

„Nu poţi să stai şi să te uiţi cum PSD şi PNL golesc Parlamentul de orice relevanţă în conducerea treburilor acestei ţări. Guvernul dictează, Parlamentul votează, pare a fi principiul pe care actuala coaliţie de guvernare vrea s-o împământenească, iar noi vrem să le aducem aminte lui Ciucă, Ciolacu şi Iohannis că Parlamentul controlează Guvernul şi miniştrii, nu invers. În lipsa dezbaterilor parlamentare nu există politică reală, nu există democraţie”, a explicat Radu Mihail, potrivit sursei citate.

Judecătorii CCR au respins, miercurea trecută, ca neîntemeiată, sesizarea USR, Forţei Dreptei, semnată şi de către deputaţii Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care atunci erau la PNL, pe pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi au decis că legea este constituţională. Astfel, Curtea a constatat că „angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului”. Legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, după publicarea motivării CCR.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, la două zile după decizia CCR, că este esenţial că pachetul de măsuri fiscal-bugetare a trecut de Curtea Constituţională şi poate fi aplicat. El a menţionat că ar fi o abordare neserioasă să fie făcute şi alte modificări la Codul fiscal, după această lege de asumare.

„Mai mult, din punctul meu de vedere, ar fi o abordare total neserioasă ca să venim cu alte modificări la Codul fiscal după această lege de asumare. Consider că prioritatea Guvernului şi a Parlamentului este de a închide jalonul din cererea de plată numărul patru, reforma fiscală care va avea aplicare în anul 2025. Este total neserios să venim cu alte modificări, când de-abia acum legea de asumare a plecat către promulgare. Aştept, după promulgare, propunerile de reorganizare de la toate ministerele din Guvernul României, agenţii şi companii, după promulgare, având cadrul legal pentru a se face acest lucru”, a explicat, vinerea trecută, Ciolacu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.