Deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedintele Câcomisie de muncă şi protecţia socială din Camera Deputaţilor, a criticat pretinsa reformă a pensiilor speciale pregătită de coaliţia PNL-PSD-UDMR, care salvează de fapt pensiile speciale, nu le desfiinţează, şi a atras atenţia că proiectul este făcut special pentru a fi declarat neconstituţional de CCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Acest proiect nu îşi propune să se atingă de pensiile speciale ale parlamentarilor şi ale aleşilor locali, despre care nu spune absolut nimic. Nu este vorba în niciun fel despre eliminarea pensiilor speciale şi nici măcar despre trecerea pe contributivitate a pensiilor speciale, deşi aceasta e esenţa jalonului 215 din PNRR, pe care astfel Guvernul îşi propune de-a dreptul să îl rateze”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Proiectul legii prezentate de Ministerul Muncii este creat special pentru a fi declarat neconstituţional de către CCR, a mai precizat deputatul USR, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte proiecte ale partidelor aflate la putere care pretindeau că desfiinţează pensiile speciale.

„Proiectul este făcut în aşa fel încât, procedural, să fie declarat neconstituţional, pentru că printr-o singură lege, la grămadă, îşi propune să modifice mai multe legi care, conform Constituţiei, trebuie să fie adoptate fie de către Senat, cameră decizională, fie de către Camera Deputaţilor. E un aspect tehnic, dar care oferă oricărui beneficiar de pensie specială avantajul de a se adresa justiţiei şi a obţine cu siguranţă, pe baza jurisprudenţei CCR, o decizie de declarare în ansamblul său a acestei viitoare legi ca fiind neconstituţională”, a mai afirmat deputatul USR.

În ciuda declaraţii publice făcute de liderii coaliţiei pe tema reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale, Guvernul creşte cheltuielile pentru pensiile speciale în 2023, conform cifrelor din bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, acuză Seidler.

„Coaliţia creşte suma care va fi cheltuită anul viitor pentru pensiile speciale, la 13,2 mld. de lei, de la 12,4 mld. de lei cheltuite pe pensii speciale în 2022. Intenţia e foarte clară deci, ceea ce îşi doresc e opusul a ceea ce afirmă în spaţiul public şi exact opusul a ceea ce scris în jalonul 215 din PNRR”, a mai spus Cristian Seidler.

Departamentul de Politici Publice al USR a făcut o analiză a legii propuse de Guvernul PNL-PSD pentru salvarea pensiilor speciale, cu explicaţii în privinţa a ce se va întâmpla cu fiecare categorie de pensii speciale: deputaţi, senatori, magistraţi, militari, poliţişti, jandarmi, angajaţi ai serviciilor secrete etc. 

USR a depus până în prezent cinci proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, toate fiind însă respinse de majoritatea PNL-PSD. În legislatura trecută, senatorii şi deputaţii USR au demisionat înainte de finalizarea mandatului pentru a nu putea primi pensie specială.

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat, marţi în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre legea privind pensiile speciale, că tot ce a fost până acum nu va mai fi, astfel că „nu va mai fi nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor, respectând independenţa fiecărui sistem, Constituţia şi dialogând cu toate părţile interesate”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.