Datele celui mai recent recensământ demostrează că reforma pensiilor este o urgenţă, arată USR, într-un comunicat de presă. „Peste cinci ani, vor rămâne prea puţini tineri din ale căror contribuţii să se plătească pensiile”, mai indică sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul tinerilor a scăzut cu peste 115.000, în timp ce numărul pensionarilor a crescut cu aproape 500.000.

„Piramida vârstelor arată dezastrul demografic care se traduce în dezastru economic. Creşte numărul pensionarilor şi scade numărul tinerilor. Dacă mai punem la socoteală că din ce în ce mai mulţi tineri au ca scop părăsirea ţării după terminarea studiilor, viitorul arată destul de sumbru. Generaţia numeroasă a „decreţeilor” va ieşi la pensie peste 5-10 ani, când vor părăsi forţa de muncă activă şi vor rămâne prea puţini tineri din ale căror contribuţii să se plătească pensiile. De aceea e nevoie de o gândire serioasă pe termen lung, nu de negocieri politice de luni în şir în fiecare an”, a afirmat deputatul USR Cristian Seidler, conform sursei menţionate.

USR a introdus reforma pensiilor în PNRR.

Până la finalul acestui an, guvernul trebuia să elimine pensiile speciale, iar până în aprilie 2023 PSD şi PNL trebuie să prezinte o nouă lege a pensiilor care să asigure sustenabilitatea fiscală a sistemului de pensii, precum şi echitatea şi respectarea principiului contributivităţii, au mai transmis reprezentanţii USR.

Coaliţia PSD PNL va rata, sâmbătă, termenul pentru eliminarea pensiilor speciale, proiectul abia a fost adoptat de guvern şi va ajunge în parlament abia în februarie. Mai grav, proiectul nu desfiinţează nicio pensie specială, este o batjocură pentru ideea de reformă, mai spune sursa amintită.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat, vineri, primele date provizorii pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, runda 2021. Acestea arată că populaţia rezidentă a României era de 19.053.800 de persoane, la finalul lui 2021, din care: 9.808.300 (reprezentând 51,5%) de sex feminin şi 9.941.200 (reprezentând 52,2%) în mediul urban. Faţă de populaţia rezidentă înregistrată la recensământul precedent (RPL2011), România a pierdut locuitori - 1.067.800 persoane. Din 42 de judeţe (inclusiv municipiul Bucureşti), 39 au pierdut din numărul de locuitori.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.