USR a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o solicitare privind reînfiinţarea Comisiei de Cod Electoral, care a elaborat legile electorale, pe motiv că alegerile din 2016, cele locale şi cele parlamentare, au arătat că există în continuare nevoia reformării sistemului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului reînfiinţarea comisiei de cod electoral pentru că România trebuie să continue reforma electorală care a început în ultimii ani. În 2015, s-au modificat mai multe legi – legea alegerilor locale, legea partidelor politice, legea finanţării campaniilor electorale – care au dus la apariţia unor noi actori politici, printre care şi Uniunea Salvaţi România. Alegerile locale şi parlamentare din 2016 au arătat că este nevoie să continuăm reforma electorală”, a declarat, într-o conferinţă de presă, senatorul USR Florina Presadă.

Ea susţine că reforma electorală trebuie să urmărească creşterea participării politice şi egalitatea de tratament între actorii politici, dar şi instituirea unui cadru procedural unitar în ceea ce priveşte organizarea diferitelor tipuri de scrutin.

"Există neconcordanţe în felul în care se desfăşoară alegerile locale şi alegerile parlamentare şi credem că este nevoie de o uniformare a regulilor. Nu putem schimba actuala clasă politică dacă menţinem actualele reguli electorale”, a mai spus Presadă.

Parlamentarul USR afirmă că şi Legea privind alegerile europarlamentare şi Legea privind alegerile prezidenţiale au nevoie de modificări.

Comisia de Cod Electoral a funcţionat în anul 2015, fiind modificată legislaţia electorală şi cea privind finanţarea campaniilor. În cadrul acestei comisii a fost elaborat şi proiectul privind votul prin corespondenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.