USR cere preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi Avocatului Poporului Renate Weber să atace la Curtea Constituţională modificările aduse structurii organizatorice a ANCOM. „Faptul că 4 din cei 7 membri ai aşa-zisului Comitet de Reglementare pot fi şi membri de partid compromite independenţa acestei instituţii”, transmit reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sursa citată precizează, în scrisoarea transmisă şefului statului, premierului şi Avocatului Poporului, că modificările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii sunt de natură să politizeze iremediabil instituţia, slăbind independenţa ANCOM şi abilitatea acesteia de a controla eficient şi imparţial modul în care funcţionează piaţa de comunicaţii din România, o piaţă în valoare de peste 4 miliarde de euro.

„Prin modificările aduse structurii de conducere a ANCOM nu avem doar încă o încercare de politizare a unei instituţii de reglementare a pieţei din România sau o tentativă de a mai crea încă patru sinecuri extrem de bănoase pentru clientela de partid, ci un atac direct la siguranţa naţională. Suntem înainte de lansarea licitaţiei pentru tehnologia 5G, o licitaţie de aproape un milliard de euro, şi am văzut eforturile financiare extraordinare şi PR-ul agresiv din partea unei anumite companii de a demonstra că nu reprezintă un pericol direct la siguranţa naţională. Ori exact în acest moment, PSD promovează pe foarte-repede-înainte o lege care să-I confere controlul asupra autorităţii care va organiza licitaţia şi care va desemna câştigătoarea ei”, a afirmat liderul senatorilor USR Radu Mihail, conform sursei menţionate.

La rândul ei, senatoarea USR Silivia Dinică a spus că nu există nicio justificare pentru înfiinţarea unui comitet de reglementare ANCOM care extinde conducerea Autorităţii de la trei la şapte membri.

„Fără nicio justificare reală se înfiinţează un Comitet de reglementare, practic se extinde conducerea ANCOM de la 3 la 7 membri. Cei 4 membri adăugaţi în noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu, politicul ajunge sa conducă o instituţie care ar trebui sa fie independentă. Vorbim de posturi cu dedicaţie pentru parlamentarii care nu vor mai prinde un alt mandat şi vorbim de 6 ani în conducerea ANCOM plătiţi din bani publici. Remunerarea membrilor de partid din Comitetul de reglementare se stabileşte în cuantum de 4 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an”, a explicat Silvia Dinică.

USR mai spune că modificările propuse contravin codului european al comunicaţiilor, care prevede o serie de garanţii pentru a asigura independenţa autorităţilor de reglementare în domeniul comunicaţiilor. Astfel, contrar directivei europene, noua lege permite membrilor Consiliului de reglementare să fie membri ai unui partid politic, expunându-i pe aceştia unor influenţe externe.

În preambului la Directiva 2009/140/CE este prevăzut că „Independenţa autorităţilor naţionale de reglementare ar trebui întărită pentru a asigura o aplicare mai eficientă a cadrului de reglementare şi pentru a spori autoritatea şi gradul de previzibilitate al deciziilor acestora. În acest scop, ar trebui prevăzute dispoziţii exprese în dreptul naţional pentru a se asigura faptul că, în exercitarea atribuţiilor sale, o autoritate naţională de reglementare responsabilă pentru reglementarea ex ante a pieţei sau pentru soluţionarea diferendelor dintre întreprinderi este protejată de intervenţii externe sau de presiuni politice de natură să pună în pericol evaluarea independentă a chestiunilor înaintate acesteia. O astfel de influenţă din exterior face ca un organism naţional legislativ să fie nepotrivit pentru a acţiona în calitate de autoritate naţională de reglementare în temeiul cadrului de reglementare”

Mai mult, schimbările ar presupune încetarea prematură a mandatelor prezentelor organe de conducere, lucru interzis expres de cadrul normativ comunitar.

Parlamentarii USR atrag atenţia asupra încălcării principiului bicameralismului prin introducerea, în cadrul procedurii parlamentare din cadrul Senatului, a unor amendamente de conţinut juridic care nu au fost supuse şi dezbaterii Camerei deputaţilor.

De asemenea, modificările substanţiale operate în cadrul comisiilor parlamentare depăşesc intenţia iniţiatorilor exprimată prin expunerea de motive şi forma iniţială a propunerii legislative, ceea ce este contrar prevederilor constituţionale.

Nu în ultimul rând, dovadă a urgenţei nejustificate cu care a fost promovat acest proiect este încălcarea termenelor prevăzute de regulamentele parlamentare, care prevăd garanţii minimale ca parlamentarii să se documenteze şi să voteze proiectele supuse dezbaterii plenului în cunoştinţă de cauză.

Senatul a adoptat, marţi, decizional, proiectul de lege care modifică şi completează ordonanţa de urgenţă 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, prin care funcţia de preşedinte al ANCOM este asimilată uneia de ministru, iar cea de vicepreşedinte al instituţie e asimilată funcţie de secretar de stat. Salariul preşedintelui instituţiei ete stabileşte la nivelul a 5 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an, iar cel al vicepreşedinţilor ANCOM la nivelul a 4,5 salarii medii, mai prevede propunerea legislativă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.