Uniunea Salvaţi România condamnă ferm decizia politică luatăde ministrul Justiţei, Tudorel Toader, de a propune revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cere demisia imediată a ministrului Justiţiei, iar PNL arată că niciunul dintre argumentele invocate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu este suficient pentru revocarea procurorului-şef al DNA. De asemenea, Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, consideră că, prin propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei dovedeşte încă o dată că "este doar un instrument servil al subordonării politic" şi critică faptul că Toader i-a reproşat lui Kovesi interviurile şi articolele de presă care "au deformat imaginea României", acuzându-l că îşi abandonează responsabilitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

USR cere demisia imediată a ministrului Justiţiei

”De aproximativ 1 an de zile ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, tot încearcă să amâne această decizie pe care i-o cer mai marii PSD, oamenii care i-au dat portofoliul Justiţiei pe mână, cu scopul clar de a-i scăpa de ameninţarea dosarelor pe care le au în instanţă şi nu pentru a administra corect regulile după care funcţionează sistemul judiciar. Tudorel Toader a ales să respecte indicaţiile şefilor politici şi să dea un semnal puternic magistraţilor din România că de acum înainte oricine îndrăzneşte să cuteze să ancheteze gaşca de penali a lui Liviu Dragnea va fi supus hărţuielilor mediatice şi politice”, se arată într-un comunicat al USR.

“USR le transmite magistraţilor independenţi şi oneşti, care nu se lasă intimidaţi de PSD, că au un sprijin în ei şi în societatea civilă, în sutele de mii de români care-şi doresc o justiţie dreaptă şi o lege egală pentru toţi”, a spus preşedintele USR, Dan Barna, citat în comunicat.

USR precizează că respinge categoric această încălcare a principiilor statului de drept, care astăzi, prin însuşi ministrul Justiţiei, au fost aruncate complet în derizoriu.

”Prin decizia de astăzi, Tudorel Toader se compromite definitiv în faţa magistraţilor şi a societăţii. El a intrat ca independent în Guvern, dar a devenit doar un instrument obedient. În pofida unei cariere respectabile, fost rector al celei mai vechi universităţi de Drept din România şi fost judecător al Curţii Constituţionale, Tudorel Toader a renunţat la principiile sale de profesionalism pentru a servi interesele grupului infracţional organizat care conduce azi România. Acţiunile ministrului Toader sunt o dovadă de atentat la independenţa sistemului judiciar din România şi cerem să fie sancţionate. Prin această poziţie, constatăm încă o dată că USR este singurul partid din România care se luptă pentru o justiţie independentă”, se mai arată în comunicat.

PNL: Niciunul dintre argumentele invocate de Tudorel Toader nu este suficient pentru revocarea procurorului-şef al DNA

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat joi seară că niciunul dintre argumentele invocate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu este suficient pentru revocarea procurorului-şef al DNA

„Revocarea procurorului-şef al DNA nu este oportună în acest moment. Niciunul dintre argumentele invocate de Tudorel Toader nu este suficient pentru revocarea procurorului-şef. Dacă în ceea ce priveşte argumentele legate de deciziile CCR, care au constatat existenţa unui conflict constituţional în exercitarea atribuţiilor DNA, în acest caz ministrul Tudorel a lăsat să se înţeleagă că DNA şi-a depăşit competenţele şi a dus la blocarea activităţii altor instituţii, trebuie să spunem opiniei publice la ce situaţii făcea referire domnul Toader în mod concret. Vorbim de OUG 13, împotriva căreia au ieşit în stradă sute de mii de oameni (...) vorbim despre o altă decizie a CCR, care a constatat lipsa de loialitate a procurorului-şef în cazul Comisiei de anchetă din 2009 – Comisia sufrageria (...) Procurorul-şef DNA a răspuns la acea dată în scris solicitărilor membrilor Parlamentului, iar domnul Tudorel Toader, fără probe, consideră că răspunsul a fost incomplet. Pe ce se bazează Toader când susţine o astfel de afirmaţie? A treia situaţie invocată de domnul Tudorel Toader ca o încălcare a încălcării echilibrului dintre puterile statului este HG privind dosarul Belina. Unde ştim că, în această situaţie, au fost comiste fapte de apropiaţi de-ai domnului Dragnea”, a spus Dancă.

Ludovic Orban: În seara aceasta am văzut cu toţii cine este Tudorel de fapt: avocatul penalilor, instrumentul unei puteri politice efemere, fără scrupule

Liderul liberal Ludovic Orban afirmă că în aceată seară s-a putut vedea că ministrul Justiţiei Tudorel Toader este de fapt avocat al penalilor şi instrumentul unei puteri politice efemere, el considerând că nu e totul pierdut, pentru că există CSM, preşedintele, PNL şi oamenii care protestează în stradă.

"Săptămâna trecută, cu o prestaţie demnă de Oscar, Tudorel ne-a păcălit pe toţi. Ne-a făcut să credem că poate fi chiar un Ministru al Justiţiei, un om raţional care nu va cedă presiunilor cohortei de pesedişti care aşteaptă cu sufletul la gură căderea celui mai eficient bastion al luptei anticorupţie. În seara aceasta am văzut cu toţii cine este Tudorel de fapt. Avocatul penalilor, instrumentul unei puteri politice efemere, fără scrupule, care este dispusă să sacrifice prezentul şi viitorul României", scri Ludovic Orban într-o postare pe Facebook.

El aminteşte însă că revocarea Laurei Codruţa Kovesi trebuie să aibă girul CSM, iar decizia finbală revine preşedintelui.

"Nu este totul pierdut, avem CSM, avem Preşedinte, avem PNL, avem oameni în stradă. Lupta pentru o Românie normală continuă", conchide liderul liberal.

Turcan: Domnule Toader, sunteţi o ruşine pentru România! O ţară întreagă a văzut că nu sunteţi altceva decât avocatul pledant al penalilor

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan afirmă că Tudorel Toader a demonstrat că este un "avocat pledant al penalilor", iar mobilizarea "energiilor pro-europene" pentru a menţine un stat de drept în România este necesară.

"Tudorel Toader, demisia!! Sunteţi, domnule Toader, o ruşine pentru România! O ţară întreagă a văzut că nu sunteţi altceva decât avocatul pledant al penalilor! Înşelaţi aşteptările oamenilor cinstiţi şi încălcaţi angajamentele internaţionale ale României. Într-o ţară membră a Uniunii Europene, însuşi ministrul justiţiei pledează cauza infractorilor!", a scris Turcan pe contul său de Facebook.

Ea susţine că în Guvernul PSD-ALDE s-a demonstrat astăzi că nu mai are cine să apere legea în faţa corupţiei, iar mobilizarea "energiilor pro-europene" pentru a menţine un stat de drept în România este necesară.

"Cetăţenii cinstiţi din România au putut vedea în această seară că în Guvernul PSD-ALDE nu mai e nimeni care să apere aplicarea fermă a legii în faţa corupţiei. Consider că este nevoie de mobilizarea tuturor energiilor pro-europene pentru a menţine statul de drept în România şi a bloca acapararea ţării de către crima organizată!", conchide ea.

Platforma România 100: Propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA dovedeşte încă o dată că Toader este un instrument servil al subordonării politice a sistemului judiciar

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, a consideră că, prin propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei dovedeşte încă o dată că "este doar un instrument servil al subordonării politic" şi critică faptul că Toader i-a reproşat lui Kovesi interviurile şi articolele de presă care "au deformat imaginea României", acuzându-l că îşi abandonează responsabilitatea.

“Prin propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei dovedeşte încă o dată că este doar un instrument servil al subordonării politice a sistemului judiciar. Până la acest moment, nu există documente oficiale care să ateste întrunirea vreuneia din situaţiile de mai sus. Există în schimb, o presiune politică şi mediatică exercitată de părţi direct interesate în slăbirea justiţiei din România. Au existat şedinţe de partid şi declaraţii politice ale şefilor coaliţiei PSD-ALDE care au dat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, comanda politică de a cere revocarea procurorului şef al DNA”, arată Platforma România 100.

Platforma acuză faptul că ministrul Justiţiei i-a reproşat lui Kovesi interviurile şi articolele de presă care "au deformat imaginea României" şi îl afirmând că îşi abandonează responsabilitate.

„Printre lucrurile pe care ministrul Justiţiei i le-a reproşat procurorului-şef DNA se află, în mod halucinant, interviuri şi articole de presă care "au deformat imaginea României". În această seară, Tudorel Toader nu a făcut altceva decât să se supună unei comenzi de partid. Ministrul Justiţiei îşi abandonează încă o dată responsabilitatea de ministru pentru a servi interese politice”, se mai arată în mesaj.

Cioloş: Când decapitezi o instituţie care se apropie periculos de politicieni, asta e timorarea celor care văd că şeful se clatină pentru că nu vrea să cadă la pace cu cei ameninţaţi

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat joi că ministrul Justiţiei "a decapitat" o instituţie care "se apropie periculos de politicieni în funcţie", afirmând că lupta împotriva corupţiei a devenit un pericol "pentru cei care aparţin unui trecut în care mergea şi aşa"

"Ministrul Justiţiei cere revocarea Procurorului şef DNA, în urma unui discurs de profesor din alte vremuri, adevărat exemplu de anti-comunicare pentru un demnitar aflat în slujba cetăţenilor. După apelul «Tudorele fă ceva», domnul ministru şi-a pregătit terenul printr-o «declaraţie de independenţă» ca să-şi ia avânt şi să convingă o ţară întreagă că unii pot sta la puşcărie pe nedrept din cauza procurorului-şef DNA, Laura Codruta Kovesi", a scris Cioloş pe contul său de Facebook.

El afirmă că ministrul Justiţiei "a decapitat" o instituţie care "se apropie periculos de politicieni în funcţie". 

"Spune dânsul că DNA şi lupta împotriva corupţiei nu înseamnă doar doamna Kovesi, dar când decapitezi o instituţie care se apropie periculos de politicieni în funcţie, asta se numeşte timorarea celor care văd că şeful se clatină pentru că nu vrea să cadă la pace cu cei ameninţaţi", a mai afirmat acesta.

Cioloş spune că lupta împotriva corupţiei a devenit un pericol "pentru cei care aparţin unui trecut în care mergea şi aşa". El spune că nu ştie care va fi finalul acestei situaţii, dar vom trăi într-o lume mai bună doar dacă o vom face noi mai bună.

"S-a ajuns într-o fază în care lupta împotriva corupţiei nu mai e un proces de primenire, ci a devenit un pericol pentru cei care aparţin unui trecut în care «mergea şi aşa». Nu ştiu cum se va termina acest circ periculos, dar ştiu că nu vom trăi într-o lume mai bună decât dacă o vom face noi mai bună", conchide el.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.