Senatorii coaliţiei PSD-PNL au votat împotriva a două iniţiative legislative extrem de importante pentru românii din diaspora, dovadă a dispreţului faţă de cei care muncesc şi trăiesc în străinătate, transmit reprezentanţii USR. Cele două proiecte au fost respinse de către Senat, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.Una dintre iniţiative viza înfiinţarea de şcoli româneşti în străinătate, acolo unde o cer comunităţile locale, iar a doua îmbunătăţirea condiţiilor de votare la alegerile europarlamentare. Ambele iniţiative legislative aparţin parlamentarilor USR de diaspora Radu Mihail şi Iulian Lorincz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform comunicatului de presă al USR, peste tot în lume, sunt asociaţii sau organizaţii de români care au pus pe picioare cursuri, inclusiv şcoli, de limbă română în afara graniţelor ţării şi au nevoie de recunoaştere oficială. USR a propus o serie de criterii clare pentru înfiinţarea şcolilor româneşti din afara graniţelor ţării, la solicitarea comunităţilor, astfel încât acestea să nu mai fie doar proiecte pe hârtie, cum s-a întâmplat cu centrele comunitare şi, în general, cu tot ce ţine de Diaspora. PSD şi PNL au respins proiectul definitiv, dar USR îşi propune să ducă acest proiect la nivelul Uniunii Europene prin intermediul europarlamentarilor săi. 

„Patriotismul fals al PSD şi PNL iese la suprafaţă cu acest vot. Este inexplicabil de ce PSD şi PNL nu vor să sprijine înfiinţarea de şcoli româneşti şi să îi ajute cu adevărat pe românii din străinătate. Avem o Românie dincolo de graniţele României, iar românii din diaspora sunt la fel de români ca şi cei din Iaşi, Galaţi, Constanţa, Bucureşti sau Satu Mare. Este esenţial ca toţi copiii românilor din diaspora să ţină legătura cu ţara lor şi cea mai sigură cale este prin intermediul cursurilor de limbă şi civilizaţie românească”, a afirmat senatorul USR Radu Mihail.

Cealaltă iniţiativă USR respinsă de senatorii PSD-PNL ar fi permis românilor din diaspora să voteze mai simplu prin posibilitatea de a vota prin corespondenţă, deschiderea mai multor secţii de votare în diaspora, extinderea procesului de votare pe durata a două zile (sâmbătă şi duminică), folosirea sistemul electronic SIMPV pentru împiedicarea votului multiplu.  Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa legislativă merge acum la Camera Deputaţilor pentru dezbateri şi vot final.

„Este absolut inacceptabil modul în care PSD şi PNL îşi tratează cetăţenii care s-au văzut nevoiţi să ia decizia grea şi dureroasă de a părăsi ţara. Dispreţ, lipsă de respect şi nepăsare. Acesta este mesajul pe care-l transmit aceste partide de ani de zile pentru românii din străinătate. Din fericire, a mai rămas puţin până la nota de plată. Emoţia Diasporei va schimba soarta alegerilor din 9 iunie, iar aceste partide vor fi istorie”, a declarat deputatul USR Iulian Lorincz, potrivit sursei citate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.