USR a depus, la iniţiativa deputatului Alin Apostol şi a lui Liviu Mălureanu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, un proiect de modificare a Codului administrativ, astfel încât să fie asigurate premisele pentru desfăşurarea corectă a concursurilor pentru ocuparea unor funcţii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am depus această iniţiativă pentru că, practic, în aproape fiecare instituţie publică sunt câştigate aşa-zise concursuri de cine trebuie. Doar în ultimele zile, am văzut două cazuri când a ajuns în funcţie cine trebuia. Primul este cazul lui Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt. Domnul nu a mai prins post la ANRE din cauza sesizării pe care USR a depus-o la CCR, aşa că i-au organizat un «concurs» la Agenţia de Dezvoltare Regională Oltenia, care are de gestionat aproximativ 1,2 miliarde de euro. Al doilea caz este cel al şefului din Ministerul Educaţiei care a candidat pentru un post de director general la o direcţie din subordinea lui. Bineînţeles, a luat notă maximă la interviu. Exemplele de acest fel sunt nenumărate şi efectul dureros e că oamenii oneşti şi capabili nici măcar nu mai încearcă să candideze pentru post”, a declarat deputatul USR Alin Apostol, potrivit comunicatului de presă al partidului.

Liviu Mălureanu, fost preşedinte al ANFP, a precizat că pot fi eliminate, prin acest proiect, concursurile aranjate.

„Putem elimina concursurile aranjate începând de mâine. Aplicaţia care permite extragerea aleatorie a subiectelor în dimineaţa concursului există şi funcţionează fără probleme. Ea a fost dezvoltată în mandatul meu de preşedinte ANFP şi a fost folosită cu succes, volutar, atât de ANFP, cât şi de ANAF. Din păcate, legislaţia pentru a fi folosită în mod obligatoriu de către toate instituţiile este blocată de către Ministerul Dezvoltării, pentru că, în afara USR, nimeni nu vrea concursuri corecte în România”, precizează Liviu Mălureanu, fost preşedinte al ANFP.

În momentul de faţă, admiterea în corpul funcţionarilor publici se face în urma promovării unui concurs reglementat de art. 467 din Codul administrativ şi de HG nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici.

USR propune două schimbări majore:

1. Subiectele de examen şi componenţa comisiei de evaluare vor fi extrase aleatoriu. În cazul subiectelor, pentru fiecare element bibliografic vor fi introduse în sistemul informatic de extragere aleatorie minimum 10 variante de subiecte.

2. Probele de concurs vor fi înregistrate audio-video.

Mulţi dintre primarii USR aplică deja aceste bune practici în ceea ce priveşte ocuparea posturilor scoase la concurs şi ele trebuie implementate în toate instituţiile publice din România, pentru că avem nevoie de profesionişti, nu de politruci, mai transmite sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.