USR a depus un proiect de lege pentru reducerea TVA la 5% la pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Scopul proiectului este încurajarea cetăţenilor să investească în metode alternative de producţie a energiei şi să îşi reducă astfel consumul din reţeaua naţională, anunţă formaţiunea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit USR, ideea proiectului a apărut în contextul în care preţul energiei a explodat în ultimul an şi nu sunt anticipate reduceri într-un viitor apropiat. În prezent, unii cetăţenii beneficiază de măsuri de plafonare a preţului la energie, însă vor avea un şoc economic de la 1 aprilie 2023, când măsurile de ajutor direct vor ajunge la final.

Cristina Prună, deputat în Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, atrage atenţia că e nevoie de stimulente la toate nivelurile pentru a vedea un impact semnificativ la nivelul facturilor.

“Impactul creşterii preţurilor la consumatorii finali va fi resimţit din ce în ce mai puternic de români şi în special de consumatorii vulnerabili. Măsurile în vigoare astăzi nu ating cauza creşterii exponenţiale a preţurilor şi nu pot fi sustenabile pe termen lung. Avem programul Casa Verde Fotovoltaice cu un buget impresionant, dar care sub coordonarea Administraţiei Fondului pentru Mediu se desfăşoară greoi şi cu foarte multe blocaje”, spune deputatul

. ”E nevoie să acţionăm pe toate planurile, inclusiv la nivelul consumatorului casnic. Prin acest proiect de lege ne dorim să sporim numărul prosumatorilor, adică a celor care devin mici producători de energie, iar gospodăriile să devină mai eficiente energetic prin adoptarea de soluţii moderne. Mergem în aceeaşi direcţie a reducerii taxelor, precum TVA-ul, pentru a stimula adopţia acestor soluţii.”, mai declară Cristina Prună.

Senatorul USR, Adrian Wiener, subliniază că statul român trebuie să devină un partener pentru cetăţean în această criză majoră a energiei. ,,Suntem datori să propunem soluţii prin politici publice. Scăderea consumului de energie este esenţială pentru a trece prin şocul creşterii uriaşe a preţurilor. Sunt convins că accesibilizarea costurilor pentru soluţiile tehnice de creştere a eficienţei energetice este un lucru esenţial pe care trebuie să îl facem acum, prin descărcarea preţului de TVA. Este o componentă critică pentru atingerea independenţei energetice a României.”, declară Adrian Wiener.

Proiectul a primit semnături de la deputaţi ai mai multor partide şi sperăm că va exista o susţinere transpartinică a lui şi la momentul dezbaterilor din parlament. Trebuie să creăm cadrul ca românii să îşi poată eficientiza energetic locuinţele mai uşor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.