Senatorii USR au depus vineri, la Biroul Permanent al Senatulu,i solicitarea ca ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, să vină la Ora Guvernului în data de 16 aprilie, în contextul declaraţiilor recente potrivit cărora nu este îngrijorat de explozia deficitului bugetar. O altă cerere o vizează pe ministrul Educaţiei Ligia Deca, a cărei prezenţă în plenul Senatului a fost solicitată în 30 aprilie, pentru a dezbate modificările aduse Legilor Educaţiei printr-o serie de trei ordonanţe de urgenţă, la mai puţin de nouă luni de la intrarea lor în vigoare. Ambele solicitări vor fi discutate luni de conducerea Senatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe Boloş nu-l îngrijorează deficitul bugetar pentru simplul motiv că nu-l plăteşte el. Îl plătesc românii de rând cu forţa, pentru că nu au de ales, îl plătesc cei care produc ceva şi plătesc taxe şi impozite statului român, îl plătesc toţi cei afectaţi de inflaţie care pe zi ce trece văd cum banii lor din buzunare valorează din ce în ce mai puţin. Domnul ministru trebuie să ne explice de ce e el aşa de senin când deficitul bugetar continuă să crească accelerat, iar în jurul lui se prăbuşesc, rând pe rând, toate fundamentele unei economii sănătoase, iar românii duc o viaţă din ce în ce mai grea”, afirmă senatoarea USR Adina Săniuţă, membră a Comisiei pentru buget-finanţe din Senat.

Temele politice de interes major propuse de USR spre dezbatere sunt: creşterea deficitului bugetar şi modalităţile de finanţare a acestuia pentru anul 2024; nivelul inflaţiei şi creşterea preţurilor, care afectează puterea de cumpărare a cetăţenilor; creşterea datoriei publice şi nivelul foarte ridicat al costurilor de finanţare a României de pe pieţele financiare.

O altă solicitare este legată de invitarea ministrului Educaţiei, Ligia Deca, la Ora Guvernului în data de 30 aprilie, pentru a dezbate modificările aduse Legilor Educaţiei printr-o serie de trei ordonanţe de urgenţă, la mai puţin de nouă luni de la intrarea lor în vigoare.

Senatorul USR Ştefan Pălărie spune că modificările aduse Legilor Educaţiei făcute de Ligia Deca nu au nimic de a face cu modernizarea sistemului de învăţământ din România şi de aceea ea trebuie să vină în Parlament să le explice.

”Acum câteva zile am depus un memoriu la minister, cerându-i Ligiei Deca să renunţe la transformarea universităţilor în dezvoltatori imobiliari. Cum nu a catadicsit să răspundă până acum, de aceea am invitat-o într-un cadru instituţional, la Ora Guvernului, să explice cum creşte performanţa academică din universităţi dacă ele vor putea construi pe terenuri care nu sunt ale lor, ci ale statului. Privitor la învăţământul preuniversitar, doamna ministru trebuie să vină să ne lămurească pentru a putea mai departe explica profesorilor, elevilor, părinţilor ce face Ministerul Educaţiei pentru a asigura siguranţa elevilor în şcoli. Nu vorbe, fapte!”, spune senatorul USR Ştefan Pălărie.

Ambele solicitări vor fi dezbătute, luni, în Biroul Permanent al Senatului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.