Parlamentarii USR, Cristina Prună şi Remus Negoi, au depus o iniţiativă legislativă pentru scutirea de la plata certificatelor verzi şi extinderea compensării cantitative la prosumatorii de energie electrică. Iniţiativa vine în contextul în care prosumatorii plătesc în prezent taxa pentru certificatele verzi chiar dacă injectează în reţea o cantitate de energie mai mare decât consumă pe parcursul anului, mai arată partidul. Astfel, în cazul adoptării proiectului, ceci de mii de români care şi-au instalat panouri şi produc energie electrică ar putea scăpa de taxa verde din facturi, mai precizează USR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform comunicatului de presă al USR, statul aplică în prezent certificate verzi pentru toţi consumatorii de energie, iar banii din această taxă sunt direcţionaţi către producătorii de energie regenerabilă.

„E absurd ca prosumatorii, care la rândul lor produc energie verde, să plătească o subvenţie către alţi producători de energie regenerabilă prin certificatele verzi”, mai indică sursa citată.

„La începutul anului 2023 erau peste 40.000 de prosumatori, iar cumulat aceştia aveau o putere instalată în capacităţile de producţie de energie de aproximativ 400 MW. Asta înseamnă mult decât a făcut statul român în peste 10 ani. Totuşi, legislaţia în vigoare îi pune să achite în continuare taxa pentru certificatele verzi aferentă energiei consumate. Aşadar, cu toate că un prosumator generează mai multă energie decât consumă, acesta achită în continuare o subvenţie pentru energia regenerabilă (certificate verzi) în ciuda faptului că produce energie 100% verde. Cu această iniţiativă legislativă venim în sprijinul a zeci de mii de români care au investit cu bună credinţă pentru a deveni independenţi energetic”, a afirmat deputata USR Cristina Prună, potrivit sursei menţionate.

În acelaşi timp, prosumatorii primesc în schimbul energiei electrice injectate în reţea preţul pe care îl achită pentru energia electrică consumată. Acest lucru poate fi în dezavantajul prosumatorilor pentru că nu se urmăreşte evoluţia pieţei de energie electrică.

„Prosumatorii de energie primesc pentru energia injectată în reţea acelaşi preţ ca cel pentru energia consumată. În condiţiile în care un prosumator produce mai mult decât consumă, furnizorul de energie nu va avea niciun interes să îi ofere preţul de piaţă. Prin această iniţiativă zeci de mii de consumatori vor încasa pentru surplusul de energie livrat în reţea preţul de pe bursa OPCOM. Având în vedere problemele generate de legislaţia secundară în aplicarea compensării cantitative acest proiect de lege vine în sprijinul prosumatorilor.”, a declarat senatorul USR Remus Negoi.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să susţină şi să adopte această lege.

Avem nevoie de creşterea producţiei de energie şi implicit de o legislaţie care să stimuleze prosumatorii, mai argumentează formaţiunea politică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.