Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, marţi, că sunt 1.400 de locuri de ATI pentru apcienţii cu coronavirus şi vor fi operaţionalizate n scurt timp alte 190. Voiculescu precizează, însă, că nu paturile în ine sunt problema, ci resursa umană, care este limitată. ”Oamenii sunt obosiţi, în spitale avem nevoie de o gură de aer”, a afirmat ministrul făcând apel la respectarea regulilor în continuare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Ministerul Sănătăţii a reluat astăzi, 16 martie a.c., videoconferinţa cu managerii spitalelor de la nivel judeţean în care s-au analizat măsuri privind creşterea capacităţilor de tratare a pacienţilor COVID-19 în secţiile de terapie intensivă. La videoconferinţă au participat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Andreea Moldovan, dr. Călin Alexandru din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică judeţene, medici de terapie intensivă şi medici epidemiologi. În urma discuţiilor, s-a decis ca aproximativ 140 de paturi de terapie intensivă pentru adulţi şi aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienţilor COVID-19 să fie suplimentate în unităţile sanitare judeţene, urmând ca în perioada următoare unităţile sanitare să comunice Ministerului Sănătăţii posibilităţile de a suplimenta în continuare numărul acestora”, a transmis, marţi seară, Ministerul Sănătăţii. 

Potrivit sursei citate, cele 140 de paturi identificate astăzi se adaugă celor 50 de paturi de ATI pentru adulţi, 4 paturi de terapie neonatală şi aproximativ 140 de paturi de terapie intemediară care au fost suplimentate ieri în unităţile sanitare  bucureştene. 

”Ministerul Sănătăţii a subliniat necesitatea redistribuirii personalului medical la nivel judeţean şi suplimentarea acestuia în secţiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal, precum şi necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 şi non-COVID-19 în unităţile sanitare în vederea creşterii capacităţii de tratare a pacienţilor COVID-19 aflaţi în stare gravă. De asemenea, secretarul de stat Andreea Moldovan a transmis managerilor de spitale să identifice necesarul de ventilatoare şi să solicite Ministerului Sănătăţii, prin Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, şi Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei aparatura medicală necesară dotării paturilor de terapie intensivă”, a mai transmis MInisterul. 
 
Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, alături de vaccinare, este nevoie în continuare de respectarea regulilor de distanţare socială, de igienă, purtarea măştii în spaţii publice, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.
 
Ministerul Sănătăţii îndeamnă persoanele cu simptome să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau autorităţilor medicale pentru testare şi luare în evidenţă şi să evite automedicaţia, astfel încât să nu se ajungă la dezvoltarea de forme grave ale bolii care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Vlad Voiculescu a anuţat, marţi, suplimentarea numărului de paturi ATI pentru pacienţii cu coronavirus, cu 190 în întreaga ţară.

Întrebat dacă este suficient, ministrul a afirmat: ”Este ceea ce se poate în acest moment, vorbim despre 190 de paturi suplimentare, dar nu este atât de simplu, nu este vorba numai de infrastructură, nu este vorba numai să cumpără un pat şi echipamentele aferente, este vorba despre resursa umană care este limitată”.

Voieculescu a afirmat că sunt în prezent ”undeva la 1.400 de paturi de ATI, dar numărul este dinamic”.

”Ne îndreptăm către această sumă de 1.600 de paturi, dar (...) avem limitări cu privire la resursa umană, nu este ceva ce să putem schimba de azi pe mâine, oamenii sun tobosiţi, în spitale avem nevoie de o gură de aer”, a mai afirmat Voiculescu.

Întrebat despre reducerea nuărului de paturi AT la care făcea referire premierul, Voieculescu a precizat: ”Paturile nu au dispărut. (...) Nici măcar un singur pat de terapie intensivă nu a dispărut prin magie în ultimele luni”.

Premierul Florin Cîţu a precizat, marţi, că este necesar să crească urgent numărul de paturi la secţiile de terapie intensivă la 1.600 şi a adăugat că există resursele necesare la Ministerul Sănătăţii pentru ca acest lucru să se întâmple.

”Numărul de paturi în ATI scăzuse de la începutul anului până acum, deşi am spus clar că nu vreau să văd acest lucru. Dar unii manageri de spitale au decis să reducă numărul de paturi în ATI. Am cerut foarte clar şi urgent să crească numărul de paturi la 1.600. Este noua ţintă pentru medicii din CNCCI. Ştiu că Ministerul Sănătăţii a avut două întâlniri pe această temă. Avem nevoie să creştem urgent numărul de paturi la ATI la 1.600 cel puţin în perioada următoare ca să ne asigurăm că nu vom avea probleme. Nu lipsesc resursele. Toate ministerele şi Ministerul Sănătăţii are resursele necesare pentru a creşte numărul de paturi”, a afirmat Florin Cîţu.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.