Valentin Popa a demisionat, joi, din funcţia de ministru al Educaţiei. Valentin Popa spune că a demisionat pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a Ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limba minorităţilor naţionale. El a mai spus că solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev, arătând că toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că demisia este "singura decizie corectă" a ministrului Educaţiei, Valentin Popa, care trebuia să îşi asume "consecinţele măsurilor sale nechibzuite şi total neadecvate din punct de vedere profesional, prin care a provocat confuzie pentru zeci de mii de elevi, cadre didactice şi părinţi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demisia ministrului Educaţiei se produce după o discuţie cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Dragnea a apreciat, joi, că UDMR are dreptate în privinţa criticilor faţă de un act normativ privind predarea limbii română în şcolile minorităţilor naţionale. Liderul PSD a spus că Kelemen Hunor are dreptate şi că nu e vorba doar despre UDMR, ci de toate minorităţile.

Valentin Popa spune că a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a Ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limba minorităţilor naţionale. 

"UDMR solicită revenirea la statutul precedent, când aceste ore erau desfăşurate de către învăţătorul de la clasele cu predare în limbile minorităţilor”, a spus Valentin Popa, care a menţionat că acesta a fost "absolut singurul” motiv pentru care şi-a dat demisia. 

Întrebat, la Antena 3, ce a discutat, joi, cu Liviu Dragnea, fostul ministru al Educaţiei a spus că liderul PSD i-a transmis că trebuie promovat[ în Guvern Ordonan'a de Urgenţă pentru abrogarea acestor prevederi. "Am spus că nu voi semna, deleg dreptul de semnătură unui secretar de stat, doamnei Irina Covaci, şi că îmi dau şi demisia”, a mai declarat Popa la Antena 3.

De asemenea, ministrul demisionar al Educaţiei a spus că limba română şi România nu sunt de negociat şi că toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România.

El a spus că a mers în judeţul Harghita şi a încercat să dialogheze în limba română cu elevi de clasele a V-a şi a VI-a, însă fără succes, şi i-a invitat pe parlamentari să viziteze astfel de clase şi să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române.

"Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără niciun fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci - şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat", a mai afirmat Popa, potrivit unei declaraţii transmise de Ministerul Educaţiei.

Kelemen Hunor: Demisia este singura decizie corectă a ministrului Educaţiei. Este obligatoriu să îşi asume consecinţele măsurilor sale nechibzuite

"Demisia este singura decizie corectă a ministrului Educaţiei. Este obligatoriu să îşi asume consecinţele măsurilor sale nechibzuite şi total  neadecvate din punct de vedere profesional, prin care a provocat confuzie pentru zeci de mii de elevi, cadre didactice şi părinţi. În lipsa unor argumente profesionale raţionale, articolul din Ordonanţa simplă care reglementează predarea limbii române poate fi considerat rezultatul unei decizii extrem de imprudente. Prin urmare, aşteptăm ca Guvernul să soluţioneze corect această problemă, în şedinţa de astăzi", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după demisia ministrului Educaţiei.

Valentin Popa a demisionat, joi, din funcţia de ministru al Educaţiei, potrivit Digi24.

Demisia acestuia s-a produs după o discuţie cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Dragnea a apreciat, joi, că UDMR are dreptate în privinţa criticilor faţă de o HG privind predarea limbii română în şcolile minorităţilor naţionale.

Liderul PSD a spus, joi, că Kelemen Hunor are dreptate şi că nu e vorba doar despre UDMR, ci de toate minorităţile.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, anunţa, vineri, că Uniunea solicită remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii formaţiunii. Kelemen spunea că, de acum, colaborarea cu acest ministru va fi "imposibilă", întrucât nu mai există încredere în el.

Luni, Kelemen Hunor a spus că nu mai discută cu guvernanţii până nu se rezolvă această problemă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.