Varianta cu Ludovic Orban premier şi a doua opţiune pentru şefia celor două Camere pentru PNL a fost enunţată la şedinţa de marţi seară a conducerii liberale, destinată găsirii unor soluţii de deblocare a negocierilor cu USR PLUS şi cu UDMR în vederea formării unei coaliţii de guvernare, au declarat pentru News.ro surse liberale, care au precizat că o astfel de formulă este condiţia pentru continuarea discuţiilor pe celelalte paliere. Deocamdată, propunerea liberalilor pentru postul de şef al Guvernului rămâne Florin Cîţu, neexistând o decizie de retragere a sa. Negocierile au ajuns din nou la un blocaj la întrunirea de marţi a liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR, iar discuţiile vor fi reluate joi, au declarat surse politice, pentru News.ro.Co-preşedintele Alianţei USR-PLUS Dacian Cioloş afirmă, referitor la "discuţiile asupra numelui de premier din această seară", că mesajul USR PLUS este simplu: "am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Argumentul principal al liberalilor în favoarea propunerii ca Orban să fie desemnat premier este că atât în discuţiile de sâmbătă, cât şi în discuţiile de duminică liderii USR-PLUS au enunţat explicit varianta preluării de către Orban a acestei funcţii, ei susţinând că şi UDMR şi-a exprimat acordul de principiu. 

”Practic, în urma discuţiilor de astăzi (n.r. - dintre liderii celor trei formaţiuni, în care a fost propusă varianta Orban - premier), USR-PLUS trebuie să-şi exprime acordul cu formula propusă chiar de USR-PLUS, respectiv ceea ce a propus iniţial în discuţiile din week-end”, afirmă surse liberale.
Ludovic Orban le-a spus liderilor liberali că în cadrul discuţiilor cu USR PLUS şi cu UDMR a prezentat o variantă flexibilă pentru reluarea negocierilor pentru coaliţia de guvernare, respectiv aplicarea unui sistem similar sistemului D'Hondt, astfel încât funcţiile să fie atribuite proporţional cu procentele obţinute la scrutinul din 6 decembrie.
”Aplicând această soluţie, PNL va putea desemna premierul şi va avea a doua opţiune pentru conducerea celor Camere ale Parlamentului. Decizia asupra persoanelor care ocupă aceste poziţii aparţine PNL”, susţin liberalii.
Această formulă nu este supusă altor negocieri şi este condiţia pentru continuarea discuţiilor pe celelalte paliere, afirmă surse din PNL.
Varianta de premier în persoana lui Florin Cîţu nu a fost retrasă şi nu s-a discutat ca Florin Cîţu să se retragă, au mai precizat sursele citate.

UPDATE - Cioloş: Apropo de discuţiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR-PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România

"Apropo de discuţiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România", a scris Cioloş pe Facebook, marţi seară.

UPDATE - Liderul PNL Ludovic Orban are o întrevedere marţi seara, de la ora 20.00, cu liberalii din conducerea partidului, pentru a discuta despre schimbarea mandatului de negociere cu USR-PLUS şi UDMR şi anume Orban să fie din nou premier şi nu Florin Cîţu, cum stabilise iniţial BPN al PNL, iar Dan Barna să fie propus pentru postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, au declarat surse politice, pentru News.ro.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Potrivit surselor citate, motivul ar fi faptul că Ludovic Orban respectă mandatul pentru negocieri care i-a fost dat, prin vot în Biroul Politic Naţional al PNL şi anume de a avea şefia Camerei Deputaţilor. Astlfel, în discuţiile privind împărţirea funcţiilor discuţiile între liderii celor trei partide au ajuns din nou la un blocaj. 

Dan Barna a propus marţi ca liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR să fie vicepremieri, iar Cătălin Drulă de la USR să preia şefia Camerei Deputaţilor.

Declaraţia de presă a lui Barna a nemulţumit atăt UDMR, cât şi PNL, în sensul în care ambele formaţiuni i-au reproşat că ieşirile publice trebuie făcute nu individual, ci după ce există un concens între toate cele trei părţi implicate în negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. 

Astfel, liderul senatorilor UDMR Cseke Attila a declarat că astfel de anunţuri nu se fac public la televizor. El a adăugat că Uniunea nu a fost consultată cu privire la această propunere, iar dacă doreşti să consolidezi încrederea în rândul partenerilor cu care vrei să intri într-o coaliţie de guvernare, atunci discuţi direct cu ei, nu prin intermediul mass-media.

De asemenea, preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că rămâne consecvent înţelegerii făcute cu liderii USR-PLUS şi UDMR de a comunica doar deciziile asupra cărora a existat în prealabil un acord şi de a evita comunicările individuale de poziţii care asupra cărora nu s-a ajuns încă la un consens.

Tot marţi, Alianţa USR-PLUS a anunţat că propune la negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernare cu PNL şi UDMR o reformare a sistemului de management al fondurilor europene din România, inclusiv reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene, a autorităţilor de management şi a programelor operaţionale 2021 - 2027.

„În viziunea Alianţei USR PLUS, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu poate fi un nou PNDL, ci trebuie să conţină reforme structurale. USR PLUS cere o alocare de minim 20% pentru digitalizare, minim 27% pentru competitivitate şi inovare,  investiţii de cel puţin 19% din banii alocaţi prin PNRR pentru sănătate, educaţie, social şi pentru copii şi tineri, cel puţin 12% pentru cercetare şi dezvoltarea de noi tehnologii şi materiale, 4 miliarde de euro direcţionate către renovarea energetică aprofundată a clădirilor”, arată un comunicat de presă al Alianţei.

În plus, USR-PLUS a atras atenţia că dacă aceşti bani vor fi folosiţi prin aceleaşi mecanisme greoaie ale Ministerului Finanţelor Publice, atunci riscăm să nu îi folosim.

„USR-PLUS aminteşte că MFE a promis bani de urgenţă pentru spitale la începutul pandemiei şi abia în noiembrie a semnat unele contracte - a durat un an în situaţie de criză, pentru proiecte simple, ceea ce înseamnă că ar putea dura şi mai mult pentru proiectele complexe din PNRR”, mai transmite sursa citată.

Reprezentanţii Alianţei au reamitit că a înmânat partenerilor din PNL şi UDMR acest document de poziţie în prima zi de negocieri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.