Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, după adoptarea memordandumurilor în Guvern pentru deblocarea posturilor din sănătate, că unităţile sanitare care au solicitat scoaterea acestor posturi la concurs trebuie să demareze imediat aceste proceduri, nu trebuie să aştepte şase luni. Rugămintea mea este să facă acest lucru cât mai repede, a mai spus ministrul, arătând că , în total, peste 2.500 de posturi de medic în spitalele din România au fost deblocate prin decizia Executivului şi 365 de posturi la serviciile de Ambulanţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Preşedintele Colegiului Medicilor din România: Deblocarea posturilor este o măsură bună care era aşteptată şi e binevenită. Dacă rezolvă problema resursei umane în sănătate? Din păcate, nu
CITEȘTE ȘI Preşedintele Sanitas Bucureşti: Deblocarea unui număr de 7.600 de posturi nu este decât un prim pas, insuficient în acest moment. Chiar dacă posturile s-au deblocat, vom vedea că nu se va înscrie nimeni la concurs
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

”Au fost aprobate de Guvern două memorandumuri, unul propus de Ministerul Sănătăţii, pentru spitale din subordinea ministerului, unul propus de Ministerul Dezvoltării, pentru spitale aflate în subordinea autorităţilor locale. În total, a fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a precizat că au fost scoase la concurs toate posturile de medic solicitate de către unităţile sanitare, în total, peste 2.500 de posturi de medic în spitalele din România.

Ministrul a mai spus că a fost în cadrul memoradumului propus Guvernului şi aprobat ulterior de Ministerul Sănătăţii 365 de persoane să poată fi angajate prin concurs la serviciile de Ambulanţă.

”Unităţile sanitare care au solicitat scoaterea posturilor la concurs să demareze imediat aceste proceduri, odată cu aprobarea Memorandumului, este essential pentru că nu trebuie să aşteptăm şase luni ca să scoatem posturile la concurs, ele pot scoate cât mai repede, procedura spune că după publicare, în termen de 30 de zile se pot organiza concursuri de ocupare a posturilor. Rugămintea mea este să facă acest lucru cât mai repede”, a completat Rafila.

Ministrul a mai afirmat că ocuparea acestor posturi se face printr-o procedură legală. ”Am văzut tot felul de sugestii, declararea stării de urgenţă, care să permit angajarea fără concurs. Totuşi, trebuie să înţelegem că legislaţia în România trebuie respectată”, a explicat Rafila, adăugând că vor păstra legătura cu unităţile medicale şi iau în calcul să elaboreze noi memorandumuri pe parcursul acestui an, în funcţie de necesităţi. 

Alexandru Rafila a anunţat că de la 1 ianuarie 2024, toate posturile care se vacantează în sistemul de sănătate vor putea fi scoase la concurs fără memorandum, în cazul celor care pleacă din sistem sau se pensionează.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.