PSD a stabilit depunerea sesizării la CCR de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului pe conflictul juridic legat de nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier, a anunţat luni preşedintele partidului, Marcel Ciolacu. Conform textului sesizării conflictul de natură constituţională constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE - ”Conflictul juridic de natură constituţională constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor Preşedintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţia României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru, prin  Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020,  cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziţii constituţionale: 1. principiul colaborării loiale între instituţiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); 2. obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I;  3. obligaţia constituţională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a”, se arată în textul sesizării.

În opinia PSD, prin acest demers, Preşedintele României a nesocotit şi a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispoziţiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art. 113. 

”Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Preşedintele României  încalcă voinţa Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moţiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Preşedintele României va declanşa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituţională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul şi de a ajunge la  „alegeri anticipate””, se arată în sesizare.

Preşedintele Klaus Iohannis este acuzat căi încalcă dispoziţiile art. 89 alin. (1) din  Constituţia României, republicată, declarând deschis că are ca scop „alegeri anticipate”, folosind ca mijloc nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile

Articolul invocat  prevede, dizolvarea Parlamentului ca mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvată de către Parlament ca urmare a faptului că nu acordă votul de încredere unui Guvern, după două încercări eşuate şi împlinirea unui termen de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care să poată rezolva criza, susţine PSD.
 
”Rezultă că Preşedintele României şi-a îndeplinit în mod discreţionar, abuziv, prerogativele înscrise în art. 85 alin. 91) şi 103 alin. (1) din Constituţia României, republicată, încălcând astfel principiul cooperării loiale, dimensiune a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.  Totodată, acesta nesocoteşte  propriile atribuţii înscrise la  art. 80 alin. (2) din legea fundamentală, în componentele referitoare la obligaţia sa de a veghea la respectarea Constituţiei, de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice şi de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, şi deturnează de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispoziţiile imperative înscrise în art. 114           alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art. 113.     Totodată, în vederea soluţionării conflictului de natură constituţională, vă solicităm să dispuneţi conduita în acord cu prevederile constituţionale faţă de care autorităţile publice trebuie să se conformeze”, se arată în finalul sesizării semnate de preşedintele Camerei Deputaţilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Ne-am făcut strategia pentru această mascaradă cu propunerea primului ministru  - desemnat, demis - nici noi nu ştim bine. Am stabilit depunerea sesizării de către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului pe conflctul juridic de natură constituţională”, a declarat Ciolacu.

El a precizat că PSD va aştepta răspunsul Curţii.

”Chiar dacă nu stopează demersul. Nu e prima dată când Guvernul vine cu astfel de demersuri....Am citit programul de guvernare al Guvernului pe care nu-l va vota nimeni”, a afirmat preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu a precizat că în data de 19 februarie, va acea loc un Comitet Executiv al PSD, unde va fi stabilită strategia de vot.
În ceea ce priveşte învestirea Guvernului, el a precizat că marţi vor avea loc Birouri permanente reunite şi va fi stabilit calendarul audierii miniştrilor.
”Chiar dacă este o mascaradă, noi vom respecta legea”, a subliniat el.
În ceea ce priveşte alegerile anticipate, liderul PSD a declarat că PSD nu are dreptul să se teamă de votul românilor, deşi consideră că ”este o mascaradă, să faci cu 2-3 luni înainte alegeri anticipate, faţă de alegerile la termen”.
Ciolacu a subliniat însă că ”PSD nu va vota cu domnul Orban”.
”Nu vrem să-i stricăm feng shui-ul să-l voteze cineva”, a adăugat el.

Lista miniştrilor şi Programul de Guvernare au fost înregistrate luni la Birourile Pemanente ale celor două Camere ale Parlamentului, din acest moment urmând să curgă termenul de 15 zile în care Parlamentul trebuie să acorde votul de învestitură pentru Guvernul Orban II.

Aceasta după ce conducerea PNL a aprobat în unanimitate componenţa cabinetului şi programul de guvernare actualizat,  formula Guvernului rămânând aceeaşi. În plus, Orban a precizat că programul de guvernare este acelaşi pe baza căruia Guvernul a fost învestit iniţial, fiind scoase obiectivele realizate şi fiind adăugate obiective din sfera fondurilor europene, lucrărilor publice şi afacerilor interne.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.