Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la începutul discursului în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care îşi asumă răspunderea în Parlament pentru pachetul de măsuri fiscale, că „de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură, s-a terminat cu privilegiile la stat, s-a terminat cu excepţiile din mediul privat”. Parlamentarii USR şi AUR au afişat pancarte cu mesaje critice la adresa taxelor instituite prin proiectul de lege. Termenul de depunere a amendamentelor la iniţiativa legislativă a fost ora 13.00, după care Guvernul s-a întrunit în şedinţă la Palatul Victoria, pentru a discuta şi integra amendamentele acceptate la proiectul de lege pe care premierul Marcel Ciolacu l-a prezentat în Legislativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege poate fi consultat AICI

CITEȘTE ȘI Ciolacu, în plenul reunit: Această guvernare e despre reforme şi economie, despre binele românilor şi dezvoltarea ţării, dar nu voi fi niciodată solidar cu cei care confundă funcţia publică cu moşia proprie

CITEȘTE ȘI Ciolacu, în plen: Nu sunt adeptul modificărilor fiscale, atunci când nu este cazul, dar a nu face nimic nu este o opţiune pentru mine. Nu pot şi nu vreau să las o ţară fără opţiuni

Ciolacu, în plenul reunit în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe măsurile fiscale: De astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat!
CITEȘTE ȘI Ciolacu, în plenul reunit în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe măsurile fiscale: De astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat!

CITEȘTE ȘI Boloş, despre amendamentul privind o „naţionalizare” a Pilonului II de pensii: Avem suficiente probleme de rezolvat decât să ne uităm după aceste fiţuici care sunt neoficiale şi nu au produs niciun efect

CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: Niciodată în coaliţie, eu sau domnul Nicolae Ciucă, nu am vorbit de vreun amendament la Pilonul II de pensii

Parlamentarii USR au afişat pancarte cu mesajul „Ciolacu, esti pe drojdie”, „Măriţi taxele ca să furaţi cu porbagajul”, sau cu fotografii ale mitei primite de fostul preşedinte al CJ Vaslui, social-demnocratul Dumitru Buzatu.

Şi parlamentarii AUR afisează mesaje critice la adresa taxelor instituite prin proiectul pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea.

FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin

Şedinţa de plen a fost precedată de un scandal în coaliţie, legat de apariţia unui articol nou, care practic prevede o naţionalizare a Pilonului doi de pensii, potrivit unor surse politice, a provocat scandal în interiorul şedinţei, liberalii nefiind de acord cu acesta. În plus, taxarea băncilor se modifică în sensul în care acestea ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, dublu faţă de prevederea iniţială de 1%.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că propunerea a venit de la secretarul de stat al PSD din Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru.

De asemenea, ministrul de Finanţe Marcel Boloş a declarat, referitor la amendamentul la proiectul de lege privind măsurile fiscale care prevede o naţionalizare a Pilonului doi de pensii şi care a creat tensiuni în coaliţia de guvernare, liberalii nefiind de acord cu el, că este un amendament neoficial şi a adăugat că au fost discutate multe variante ale proiectului de lege în spaţiul publice, iar unele dintre ele au fost „bazaconizată”, altele fiind duse în ridicol.

Prin urmare, a mai precizat ministrul PNL, nu ar trebui să ne luăm după un document care nu este oficial. „Credeţi-mă că am suficiente probleme de rezolvat decât să ne uităm după aceste fiţuici care sunt neoficiale şi nu au produs niciun efect”, a mai spus Boloş, care a adăugat că nu are motive să demisioneze din funcţie pentru că nu este parlamentar şi nu el face amendamente.

La rândul său, şeful Executivului Marcel Ciolacu a explicat că niciodată în coaliţie nu au fost discuţii despre vreun amendament la Pilonul II de pensii. „Nici măcar acum o lună, nici alaltăieri, niciodată nu a avut nimeni vreo discutie despre Pilonul II de pensii. Nu s-a vorbit nici măcar despre impozitare sau supraimpozitare. E tâmpenie să supraimpozitezi”, a completat şeful Executivului.

Cătălin Drulă a anunţat, înaintea plenului reunit de marţi, că USR şi partidul Forţa Dreptei vor sesiza Curtea Constituţională, pe proiectul de lege privind măsurile fiscale pe care urmează să îşi asume răspunderea Cabinetul Ciolacu.

Liderul USR a explicat că vor fi incluse, în argumentele formulate în sesizarea la CCR, şi observaţiile experţilor din Ministerul Justiţiei de neconstituţionalitate a acestei legi pe care Alina Gorghiu le-a ignorat şi a decis emiterea unui aviz favorabil al Ministerului Justiţiei la propunerea legislativă. Totodată, Ludovic Orban a explicat că PSD şi PNL au promis că nu vor creşte taxe, impozite şi contribuţii, lucru asumat şi prin programul de guvernare, însă preocuparea principală a fost să le dea în cap „românilor care îşi câştigă cinstit existenţa”, pentru a susţine sinecurile angajate în instituţiile publice.

Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România”.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată. AUR vrea să depună o moţiune de cenzură, dar nu are semnăturile necesare, iar USR şi Forţa Dreptei au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională proiectul pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, este considerat adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia va fi făcută în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.