Moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!" a fost respinsă, joi, de Parlament, înregistrând voturi mai puţine chiar decât numărul semnatarilor. Au fost înregistrate 161 de voturi "pentru", în condiţiile în care documentul a fost semmnat de 163 de parlamentari ai opoziţiei. De asemenea, au fost trei voturi împotrivă. Pentru a fi adoptată, moţiunea avea nevoie de 233 de voturi favorabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în Parlament, că textul moţiunii de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!" este profund neserios, a precizat că a schimbat miniştrii care au rămas în urmă şi că va mai schimba oricâţi va fi nevoie. Ea a susţinut că, dacă ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi în favoarea acestuia cu mult peste majoritatea PSD-ALDE, pentru că mulţi dintre cei din opoziţie sunt foarte bucuroşi de ce a făcut Toader. Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat că românii nu vor fi niciodată solidari cu hoţii şi cu avocaţii lor, iar actuala guvernare va plăti pentru răul făcut la conducerea ţării şi că românii ar vota această moţiune de cenzură. Preşedintele USR, Dan Barna, a declaratcă "fiecare zi şi fiecare oră pe care cuplul Dragnea-Dăncilă o petrece la conducerea României reprezintă o ameninţare pentru viitorul nostru ca naţiune". El a adăugat că prioritatea zero a acestui Guvern este "cum să scape penalii de puşcărie". Liberalul Florin Roman a spus că România este are un premier analfabet funcţional şi i-a cerut lui Dăncilă să îşi dea demisia. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că formaţiunea pe care o conduce nu este mulţumită de activitatea Guvernului, dar nu va vota moţiunea de cenzură pentru că nu există numărul necesar de parlamentari pentru înlocuirea Executivului şi nici nu există o alternativă din partea opoziţiei, un premier desemnat sau un program de guvernare. După discursurile reprezentanţilor grupurilor parlamentare, Dăncilă a răspuns punctual acuzaţiilor duese de aceştia şi a anunţat: "Nu îmi dau demisia!"

Şedinţa Parlamentului destinată dezbaterii moţiunii de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!" a început cu un scandal. PNL a cerut ca plenul reunit al Parlamentului să adopte două declaraţii - una pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar cealaltă privind situaţia economică dezastruoasă din România. Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, a refuzat să propună plenului suplimentarea ordinii de zi: ”În niciun caz nu voi supune la vot”. După mai multe schimburi de replici, Iordache a suspendat şedinţa pentru o pauză de consultări de 5 minute. Scandalul a continuat şi a fost luată o nouă pauză prelungită, după ce parlamentarii PSD au părăsit sala. La reluarea şedinţei, a început dezbaterea moţiunii de cenzură.  După dezbateri are loc votul. Pentru a fi adoptată, moţiunea are nevoie de 233 de voturi, însă opoziţia nu are atâţia parlamentari. 

 

PDATE - Dăncilă: Strigaţi de câte ori vreţi "Demisia", eu vă spun un singur lucru: Nu îmi dau demisia. Abordarea mea se va schimba, va fi mult mai pragmatică

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, la finalul dezbaterilor din plenul Parlamentului, că nu îşi va da demisia, indiferent de câte ori i se va striga să facă acest lucru. Ea a spus că abordarea sa se va schimba, urmând să fie "mult mai pragmatică". "Am înţeles că nu pot avea aşteptări pe proiecte, pe programe, singura speranţă rămâne coaliţia PSD-ALDE", a susţinut Dăncilă.

"Strigaţi de câte ori vreţi "Demisia", eu vă spun un singur lucru: Nu îmi dau demisia (..) pentru că am certitudinea că România merge pe drumul cel bun, că românii apreciază măsurile pe care le luăm, că pot să reprezint România cu demnitate, am certitudinea că fără ajutorul dvs - că este clar că nu-l vom avea - vom putea avea o preşedinţie  de succes la Consiliul Uniunii Europene", a spus Dăncilă.

Premierul a afirmat că credea că în prag de sărbători "putem fi mai buni" şi că ar putea, cel puţin femeile, să nu fie "aşa de înveninate".

"Abordarea mea se va schimba, va fi mult mai pragmatică. Am înţeles că nu pot avea aşteptări pe proiecte, pe programe, singura speranţă rămâne coaliţia PSD-ALDE", a mai spus Dăncilă.

UPDATE - Ponta: Apreciez curajul de luptă împotriva băncilor pentru un guvern care anul viitor trebuie să se împrumute 6 miliarde de euro pentru finanţarea deficitului bugetar

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, în plenul Parlamentului, că a luat act de declaraţiile ministrului de Finanţe privind deciziile pe care acest Guvern doreşte să le ia şi din acest motiv va vota pentru moţiunea de cenzură, pentru a arăta că nu este de acord cu aceste măsuri economice. "În rest, apreciez curajul de luptă împotriva băncilor pentru un guvern care anul viitor trebuie să se împrumute 6 milioarde de euro pentru finanţarea deficitului bugetar", a mai spus Ponta.

Ponta şi-a început discursul spunând că, dacă nu se încadrează, va cere din timpul alocat grupurilor parlamentare PSD, întrucât a făcut mai multe pentru acest partid decât Kelemen Hunor, căruia i s-a acordat timp suplimentar.

Preşedintele de şedinţă i-a replicat însă: "Pentru dumneavoastră nu avem timp".

"Evident că nu sunt întrunite condiţiile din 2012, o alternativă reală la actuala guvernare, care merge prost, dar criticile noastre la adresa guvernării sunt în special legate de modul în care economia şi partea socială este gestionată, dincolo de criticile pe care cei de la PNL, USR, PMP le fac legate de intervenţia în justiţie", a spus el.

Ponta a adăugat: "Am luat act de declaraţiile ministrul de Finanţe legate de deciziile pe care acest Guvern trebuie sau doreşte să le ia, poate chiar astăzi, şi din acest motiv cu siguranţă vom vota pentru moţiunea de cenzură, pentru a arăta un singur lucru: că nu suntem de acord cu aceste măsuri economice".

El a spus că măsurile de acum sunt total împotriva celor adoptate în 2015, în Codul fiscal.

El a mai spus că nici în proramul de guvernare nu s-a vorbit de taxele pe care urma să le introducă Guvernul şi a spus că doar în Grecia guvernul Tsipras şi-a făcut campanie împotriva băncilor şi multinaţionalelro iar când a ajuns la guvernare a guvernat "normal şi bine".

El a menţionat că de la 1 ianuarie vor fi îngheţate pensiile, însă salariile deputaţilor vor creşte.

"Cred că să îngheţi pensiile şi să creşti salariile aleşilor, demnitarilor, este ceva ce eu, ca social-democrat, nu pot să susţin (...) în rest, apreciez curajul de luptă împotriva băncilor pentru un guvern care anul viitor trebuie să se împrumute 6 milioarde de euro pentru finanţarea deficitului bugetar", a mai spus Ponta.

 

UPDATE - Kelemen Hunor: Nu vom vota moţiunea de cenzură pentru că nu există numărul necesar de parlamentari ca să cadă Guvernul şi nici un premier sau un program politic din partea opoziţiei

Kelemen Hunor a început discursul său spunând că de 29 de ani aude că UDMR şi ungurii sunt de vină pentru toate nerealizările din această ţară.

"UDMR şi ungurii sunt de vină, ei sunt problema de 29 de ani. Am auzit acest lucru încă din primele zile după revoluţie, stimate coleg. Ştim că din cauza noastră nu avem autostrăzi, ştim că din cauza noastră nu avem nici astăzi bunăstarea dorită, se cunoaşte de 29 de ani că, din cauza noastră, educaţia şi cercetarea au rămas în secolul 20, iar oamenii fug din ţară. Şi, probabil că tot din cauza noastră, am intrat cu întârziere în Alianţa Nord-Atlantică şi în Uniunea Europeană. Dacă nu am fi fost noi, România ar fi fost paradisul absolut, o ţară traversată în lung şi în lat de autostrăzi, cu căi ferate şi trenuri de mare viteză de la Constanţa până la Oradea, cu o creştere economică formidabilă, cu o cercetare care ţinteşte secolul 22 şi am fi intrat în marea familie europeană şi nord-atlantică chiar în primul an după revoluţie”, a afirmat Kelemen.

Liderul UDMR a spus că nu este mulţumit de activitatea Guvernului şi a dat ca exemple rata scăzută de absorţie a fondurilor europene şi faptul că la capitolul descentralizare nu s-a întâmplat nimic.

"Nu vom vota împotriva moţiunii pentru că nici noi nu suntem mulţumiţi de activitatea Guvernului. A trecut un an de când acest guvern este în funcţie şi au trecut 2 ani de când aţi câştigat alegerile. În 2 ani de zile, la capitolul descentralizare nu s-a întâmplat nimic. De ce? - vă întreb. Rata absorbţiei fondurilor europene, mai ales din POIM este scandalos de redusă. Daca administraţia centrală nu este în stare să folosească aceşti bani şi, după 2 ani de zile, constatăm că nu este în stare, atunci ar trebui să cereţi, pe principiul flexibilităţii, realocarea a măcar 3 miliarde de euro pentru POR”, a mai declarat Kelemen Hunor.

El a mai spus că o altă nemulţumire este legată de faptul că bugetul pe anul 2019 nu este gata. De asemenea, Kelemen Hunor consideră că ordonanţa de urgenţă care reglementează mai multe prevederi fiscale “pune la colţ un sistem întreg din economie, aruncă în aer bursa de valori, economia şi mai ales aruncă în are speranţa”.

"Aţi creat un şoc, un haos uriaş cu riscuri imense. Doamnă premier: poate reuşiţi să-l convingeţi pe ministrul de Finanţe că ţara nu este un laborator de experimentare a tuturor ideilor trăsnite. Dacă am vota împotriva moţiunii, am lăsa falsa impresie că toate aceste chestiuni semnalate sunt în regulă, dar de fapt nu sunt!”, a mai spus preşedintele UDMR.

El a explicat şi de ce parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu pot vota moţiunea de cenzură. Un motiv se referă la faptul că nu există numărul necesar de voturi pentru a schimba Guvernul.

“Realitatea matematică arată clar că există o distanţă irecuperabilă de la numărul 163, adică cei care au semnat moţiunea de cenzură, şi 233, adică numărul de voturi necesare pentru a schimba guvernul. Unde este rezerva de voturi? Mi-a spus unul dintre liderii opoziţiei, mi-a explicat cum doza de curaj a nemulţumiţilor din PSD depinde de votul nostru. Când aţi încercat să ne convingeţi cu acest argument naiv, parcă nu făceam parte din problemă. Doar perplexitatea mi-a fost mai mare decât uimirea când am auzit această încercare de a ne aburi”, a precizat el.

Un alt motiv invocat de liderul UDMR este că nu există un premier asumat de cei 163 de semnatari ai moţiunii, că nu există o alternativă.

"Faptul că fiecare dintre dumneavoastră are un program politic şi, poate chiar şi câte un prim-ministru ascuns, nu este de ajuns. Avem o singură ţară, nu trei. Faptul că sunteţi în competiţie unii cu alţii, nu este o scuză, nu poate să fie un argument să nu prezentaţi în scris,  pe hârtie, şi asumat, o proiecţie pentru anii care urmează, fiindcă un astfel de document ar demonstra că sunteţi pregătiţi pentru guvernare şi, mai ales, că vreţi să guvernaţi”, a mai transmis Kelemen Hunor.

El a declarat că daca la următoarea moţiune de cenzură dacă opoziţia nu va avea un nume de premier, atunci UDMR va propune unul şi astfel ar creşte şansele acesteia de a prelua guvernarea.

“Vom pregăti un document în februarie, martie, aprilie, aşa, când vine  vremea moţiunii de cenzură din sesiunea de primăvară, să nu vă prindă iar nepregătiţi. Şi dacă nu veţi avea un nume de prim ministru până la următoarea moţiune, vă vom propune noi la momentul potrivit. Poate aşa va creşte şansa d-voastră de a prelua guvernarea, dacă într-adevăr vă doriţi acest lucru. Altfel, toată lumea va fi convinsă că, de fapt, vă convine această situaţie. PSD guvernează, voi arătaţi cu degetul spre UDMR şi vă prefaceţi că sunteţi în opoziţie, mai faceţi câte o poză cu doamna Dăncilă şi aşteptaţi cu nerăbdare anul de graţie 2020”, a încheiat liderul UDMR.

UPDATE - Preşedintele USR Dan Barna a spus că iarna aceasta ar fi trebuit să fie cel mai fericit moment din istoria noastră ca naţiune.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

"Suntem membri ai unei familii europene şi avem un parteneriat cu cea mai puternică democraţie, înaintaşii noştri ar fi fost probabil foarte mândri (...) dar astăzi România a ajuns să fie condusă de un infractor condamnat penal şi de un prim ministru care are dificultăţi să citească textele pe care i le pun alţii în faţă", a afirmat el.

El a spus că tot ce au clădit înaintaşii este pus în pericol de "tupeul şi reaua credinţă a regimului Dragnea-Dăncilă".

"Fiecare zi şi fiecare oră pe care cuplul Dragnea-Dăncilă o petrec la conducerea României reprezintă o ameninţare pentru viitorul nostru ca naţiune. Soluţia este înlăturarea acestui guvern de la conducerea României", a susţinut el.

Barna a spus că lipsa de performanţă a Guvernului este direct proporţională cu mărimea aparatului guvernamental.

De asemenea, el a afirmat că prioritatea zero a acestui Guvern este "cum să scape penalii de puşcărie".

UPDATE - Florin Roman (PNL) - Doamna Dăncilă, chiar credeţi în Dumnezeu sau pentru dvs Dumnezeu înseamnă Liviu Dragnea?

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

„În 1989 am scăpat de dracu şi am dat de ta-su, Liviu Dragnea. Dna Dăncilă, uitaţi-vă în oglindă şi veţi vedea chipul lui Liviu Dragnea şi veţi vedea că sunteţi pătată cu sânge”, a declarat apoi Roman.

”Torpilaţi justiţia şi vreţi să transformaţi instituţiile în bulan. Mă uit în ochii dvs dna Dăncilă şi vă întreb: credeţi în Dumnezeu, puteţi dormi noaptea? (...) Ne-aţi umplut străzile cu criminali, cu violatori, cu tâlhari”, a mai spus deputatul PNL.

El a susţinut că românii au un prim-ministru analfabet funcţional.

”Doamna Dăncilă, chiar credeţi în Dumnezeu sau pentru dvs Dumnezeu înseamnă Liviu Dragnea?”, a afirmat Roman, după care Florin Iordache i-a tăiat microfonul, pentru că a depăşit timpul.

UPDATE - Senatorul PNL Florin Cîţu a spus că Guvernul trebuie oprit "pentru că altfel îşi va bate joc cu siguranţă de preşedinţia Consiliului Uniunii Europene".

"Această moţiune vine după un an în care guvernul Dragnea-Vâlcov-Dăncilă şi-a bătut joc de centenar şi a divizat societatea într-un fel în care numai Ceauşescu a mai făcut-o. Acest guvern trebuie oprit astăzi pentru că altfel îşi va bate joc cu siguranţă de preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. De doi ani guvernele Dragnea au ţinut sub sub asediu România, atacurile la justiţie au fost primele, au urmat asupra economiei. Dar sub guvernarea dumneavoatră, doamna premier, aceste atacuri s-au înteţit. Bineînţeles, disperarea îşi spune cuvântul. Ce doresc Liviu Dragnea şi gaşca lui? Să fure şi să nu plătească pentru asta. Asta au fost învăţaţi şi nu vor să se schimbe. Dar pentru asta aveau nevoie de o diversiune în economie şi concomitent cu atacurile la justiţie au început atacurile împotriva sectorului privat, cu capital românesc sau străin. Au atacat pe toată lumea. Mai întâi au ameninţat şi apoi au atacat", a spus el.

El a susţinut că nu se spune nimic de sectorul de stat, "care anul tercut a avut datorii de 3,5 miliarde de lei la bugetul de pensii şi 7 miliarde de lei la bugetul general consolidat".

"Banii aceştia de ce nu îi luaţi, doamnă premier? Nu-i aşa că nu v-au zis Vâlcov şi Dragnea că situaţia este atât de gravă?", a declarat Cîţu.

El l-a criticat şi pe minstrul Eugen Teodorovici.

"Teodorovici va rămâne în istorie ca groparul economiei şi nu degeaba, înţeleg că în PSD îi spuneţi minte puţină", a susţinut Cîţu.

UPDATE: Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat că românii nu vor fi niciodată solidari cu hoţii şi cu avocaţii lor, iar actuala guvernare va plăti pentru răul făcut la conducerea ţării şi că românii ar vota această moţiune de cenzură.

”Executaţi fără să crâcniţi toate deciziile care distrug România. Românii nu vor fi niciodată solidari cu hoţii şi cu avocaţii lor. Veţi plăti pentru răul pe care l-aţi făcut la conducera ţării. Dvs. aţi făcut şi faceţi foarte mult rău acestei ţări”, a afirmat Raluca Turcan.

Ea a susţinut că cetăţenii din această ţară îşi doresc ca acest guvern să plece.

”Românii din această ţară ar vota această moţiune de cenzură. Aveţi posibilitatea să optaţi să fiţi de partea poporului sau de păartea celor cu interese, de partea intereselor lui Liviu Dragnea. Dacă nu credeţi analizele şi sondajele, mergeţi printre oameni. De câte ori aţi mers în ultima vreme printre oameni fără să fiţi huiduiţi? Nu aveţi curajul! (...) Aveţi şansa să curmaţi această suferinţă a poporului român”, le-a spus prim-vicepreşedintele PNL parlamentarilor puterii.

”Există soluţii ca românilor să le meargă mai bine şi suntem la un vot de ele”, a susţinut ea.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă le-a spus parlamentarilor opoziţiei că, nefiind implicat Guvernul în adoptarea legilor justiţiei, nu are ce să le răspundă la criticile pe acest subiect.

„Legile din justiţie au fost adoptate de Parlament, nu prin OUG aşa cum s-a întâmplat în guvernarea Cioloş şi nici prin asumarea răspunderii, aşa cum a fost în guvernarea PDL cu ministrul Monica Macovei. Nefiind implicat Guvernul, n-am ce să vă răspund. Guvernul s-a implicat ulterior doar pentru a introduce unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia”, a afirmat premierul Dăncilă.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a susţinut că în guvernarea PSD-ALDE plusul este în buzunarele românilor, iar minusul doar în moţiunea opoziţiei.

”Vă asigur că atunci când pensionarii se uită pe fluturaşul de pensie văd cu plus şi oricât încercaţi să spuneţi că albul e negru adevărul e altul”, a mai afirmat ea, susţinând că creşterea pensiei a fost cu mult peste rata inflaţiei.

Ea a acuzat opoziţia că, dacă vine la guvernare, va opri creşterile de pensii.

”Noua lege a pensiilor nu poate fi pusă în aplicare de dvs. Dacă veniţi la guvernare, opriţi creşterile de pensii. Pensionarii care ne privesc acum îşi doresc din tot sufletul să nu treacă această moţiune de cenzură”, a afirmat Dăncilă.

Premierul a mai susţinut că, în primele zece luni ale mandatului său, investiţiile publice au crescut, iar investiţiile străine directe au atins cea mai mare valoare de după criză.

UPDATE: Liderul PSD Liviu Dragnea a venit în plen. El stă în banca deputaţilor.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă răspunde acuzaţiilor din moţiune.

Viorica Dăncilă a afirmat, în Parlament, că textul moţiunii de cenzură este profund neserios, a precizat că a schimbat miniştrii care au rămas în urmă şi că va mai schimba oricâţi va fi nevoie. Ea a susţinut că, dacă ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi în favoarea acestuia cu mult peste majoritatea PSD-ALDE, pentru că mulţi dintre cei din opoziţie sunt foarte bucuroşi de ce a făcut Toader. 

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”Aş fi vrut să cred că puteţi da dovadă de onestitate. (...) Mi-a fost foarte greu să înţeleg logica acuzaţiilor şi argumentelor contradictorii. (...) Mă aşteptam să trataţi cu seriozitate acest instrument pe care îl aveţi. E un text profund neserios, mă aşteptam să vă respectaţi în primul rând pe dvs., să vă respectaţi datoria pe care o aveţi faţă de cei pe care îi reprezentaţi”, a afirmat Dăncilă.

Ea a spus că i se cere să dea socoteală pentru remanierile făcute de premierii Grindeanu şi Tudose. ”Să-i întrebaţi pe dânşii”, a adăugat ea.

”Fiecare ministru pe care l-am numit avea o obligaţie clară, i-am schimbat pe cei care au rămas în urmă. Ce aţi fi vrut să fac, să îi menţin? Ce aţi fi vrut de la acest guvern, să ţină sau nu un ministru care nu dă rezultate? Nu vă mai înţeleg cetăţenii. (...) L-aţi criticat pe Lucian Şova, dar când l-am propus pentru remaniere aţi devenit apărătorii lui. (...) Voi schimba oricâţi miniştri va fi nevoie pentru ca să facem ce avem în programul de guvernare”, a mai declarat premierul.

Viorica Dăncilă a spus că i se cere să o remanieze şi pe Carmen Dan, însă nu va face acest lucru.

”Am avut senzaţia că citesc o moţiune împotriva lui Macron, pentru că asta am văzut la Paris recent - tunuri cu apă, gaze lacrimogene”, a continuat premierul.

Dăncilă a vorbit şi despre reforma în justiţie promovată de Tudorel Toader.

”Dacă ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi în favoarea dlui ministru cu mult peste majoritatea pe care o avem noi în Parlament. Mulţi dintre dvs. sunteţi foarte bucuroşi de ce a făcut dl ministru. Şi în rândurile dvs. sunt care au fost anchetaţi abuziv. (... ) Mă refer în primul rând la PNL”, a afirmat Viorica Dăncilă.

UPDATE: A început dezbaterea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură este citită de către deputatul USR Claudiu Năsui.

UPDATE: Şedinţa a fost reluată şi parlamentarii PSD au revenit în sală.

Ordinea de zi care conţine doar dezbaterea moţiunii de cenzură a fost aprobată cu 257 de voturi ”pentru”.

UPDATE: Pauza se prelungeşte, pentru că parlamentarii PSD nu au revenit în sală. Dacă social-democraţii decid să nu se mai întoarcă la şedinţă, moţiunea de cenzură nu va putea fi dezbătută pentru că nu există cvorum.

UPDATE: S-a luat o nouă pauză de consultări de 10 minute, la solicitarea liderului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, care a cerut ca toţi parlamentarii PSD să iasă din sală.

UPDATE: După pauză, Raluca Turcan a susţinut, de la tribună, că dacă nu se supune la vot propunerea PNL se produce „un abuz“.

„Aruncaţi Constituţia la coş şi spuneţi că în România este dicatatura PSD-ALDE”, a afirmat Turcan.

UPDATE: Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a suspendat şedinţa pentru o pauză de consultări de 5 minute.

UPDATE: PNL cere ca plenul reunit al Parlamentului să adopte două declaraţii - una pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar cealaltă privind situaţia economică dezastruoasă din România. Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, a refuzat să propună plenului suplimentarea ordinii de zi: ”În niciun caz nu voi supune la vot”.

Solicitarea a fost făcută de la tribună de către prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

Ea a precizat că propunerile de declaraţii sunt înregistrate şi trebuie supusă votului plenului propunerea de a fi incluse pe ordinea de zi.

Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a invocat o prevedere din Regulament care stabileşte că documentele care se doresc a fi introduse pe ordinea de zi trebuie înaintate Birourilor permanente cu cel puţin zece zile înainte de şedinţa plenului. Prin urmare, Iordache a susţinut că nu este regulamentar să propună plenului introducerea acestora pe ordinea de zi.

Şi liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a susţinut de la tribună că „diavolul se ascunde în detalii“ şi că, prin această încercare, opoziţia îâncearcă să mascheze eşecul moţiunii de cenzură.

La rândul său, deputatul PNL Florin Roman a spus că sunt detaşamente de jandarmi în Parlament şi în jurul acestuia şi a cerut să se precizeze cine a decis acest lucru. El a arătat fotografii cu tânăra atacată în scara blocului şi a spus: ”Uitaţi ce păţeşte o tânără din România, iar jandarmii stau în Parlament să păzească penalii din majoritatea parlamentară”.

Deputatul USR Viziteu a cerut şi el votarea solicitării PNL pentru introducerea pe ordinea de zi a propunerilor de declaraţii.

”În niciun caz nu voi supune la vot”, a replicat Florin Iordache.

Şi liderul PMP Eugen Tomac a cerut votarea solicitării PNL.

Şedinţa plenul reunit este condusă de către Florin Iordache. Sunt prezenţi doar 249 de parlamentari.

Preşedinţii Senatului şi camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, nu sunt prezenţi la şedinţă.

Parlamentarii USR au afişe cu ”Demisia” şi ”Nu daţi OUG”.

UDMR a anunţat deja că nu va vota moţiunea, dar că parlamentarii săi vor participa la şedinţă, argumentul fiind că ”şansele matematice nu sunt reale”.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi dimineaţă, că acesta este un „alibi“ şi că, dacă nu votează moţiunea, înseamnă că „UDMR este cu Guvernul“.

Vicepreşedintele PSD Florin Iordache exprima dubii sâptămâna trecută, inclusiv în legătură cu realizarea cvorumului, el precizând că miercuri este de fapt ultima zi de lucru în Parlament, toţi parlamentarii urmând să plece în teritoriu.

Cu toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis declara miercuri că opoziţia are şanse bune de reuşită.

”Eu le doresc mult succes şi cred că au şanse bune de reuşită”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă ar fi putut face mai mult pentru susţinerea acestui demers, Iohannis a spus că este strict treaba Parlamentului.

”Cred că trebuie să fim conştienţi că separarea puterilor în stat nu înseamnă să nu meargă preşedintele la Guvern, fiindcă sunt ambii din executiv. Deci, nu există separarea puterii între Guvern şi preşedinte, şi Guvernul şi preşedintele reprezintă latura executivă a puterii statului, dar Parlamentul este puterea legislativă şi în niciun caz nu este treaba preşedintelui să facă program Parlamentului. (...) Această chestiune se tranşează în Parlament prin procedurile prevăzute acolo” a mai spus Iohannis.

Şeful statului a adăugat, însă: ”Personal, îmi permit să am o simpatie faţă de o parte şi antipatie faţă de altă parte”.

TEXTUL MOŢIUNII

Opoziţia a depus vineri, moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", demersul fiind semnat de 163 de parlamentari. PNL, USR şi PMP afirmă, în document, că programul de guvernare ar trebui să se numească ”Programul de Guvernare după anul 2021 ...”, toate angajmentele fiind amânate după această dată.

În plus, potrivit opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere, de secretari şi de subsecretari de stat plătiţi regeşte.

Carmen Dan este prezentată ca ministrul care a dirijat bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor paşnici, ministrul Agriculturii drept "groparul zootehniei româneşti”, Tudorel Toader este icoana la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi, iar ministrul. Finanţelor este cel care "încă mai confundă ministerul cu discotecile".

În opinia semnatarilor, este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României.

DEZBATEREA ŞI PROCEDURA DE VOT

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Cmerei Deputaţilor şi Senatului, după prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. 

În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor, se trece a votarea moţiunii de cenzură. Votul este secret, cu bile. Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă 233 de voturi.

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.