Camera Deputaţilor a început dezbaterea moţiunii simple a PSD la adresa ministrului Agriculturii Adrian Oros. Moţiunea social-democraţilor este intitulată „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian-Nechita OROS!”, iar deputatul PSD Adrian Chesnoiu citeşte textul documentului. Votul va fi dat într-un plen miercuri. Adrian Oros a afirmat, în plen, că PSD a călărit agricultura României timp de 22 de ani şi a distrus-o, iar acum se aşteaptă ca el să facă minuni în domeniu, după doar un an şi jumătate de guvernare. „Acum, precum lupii îmbrăcaţi în blană de oaie, pentru că tot vă place subiectul, vorbiţi despre problemele agriculturii acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci şi aşteaptă ca noi, ca eu, să facem minuni într-un an şi jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nefavorabile”, a explicat ministrul Agriculturii. Liderul AUR George Simion a anunţat că reprezentanţii partidului vor protesta în Piaţa Universităţii împotriva restricţiilor luate de Guvern care nu vor avea ca efect scăderea numărului de infectări. În schimb, deputatul PSD Daniel Suciu i-a transmis ministrului Agriculturii că este convins că „în ciuda suferinţelor, protestelor, toţi fermierii apreciază că sunteţi asortat cu mască şi batistuţă, dar batistuţa călcată în patru colţuri nu este despre agricultură şi despre ţăranii români”. USR-PLUS a anunţat că va vota împotriva moţiunii simple, însă nu va acorda un cec în alt ministrului Oros şi va urmări cu atenţie la activitatea Ministerului Agriculturii. UDMR a anunţat că va vota împotriva moţiunii simple.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE „Domnilor colegi de la PSD, nu înţelegeţi nimic, nici acum nu înţelegeţi absolut nimic. Fermierii au înţeles pentru că m-am întâlnit cu ei la ei acasă şi cu fermierii mici şi cu cei mare şi cu cei de la munte şi cu cei de la şes. Am fost în fiecare judeţ al lor şi fermierii au înţeles că niciun program pe care l-aţi lansat nu a avut legătură cu ei. Toate programele pe care le-aţi lansat nu aţi fost nici măcar unul în stare să îl faceţi dvs. Aţi externalizat toate programele. Spuneţi că ar trebui să mă adresez fermierilor, am să mă adresez lor, oricum pe dvs nu vă interesează nimic. Să vă spun despre negocierile pe care credeţi că le-aţi făcut. Atunci când aţi început negocierile pentru un Program Naţional Strategic a trebuit să renegociem noi să ajunge la 7.7 miliarde euro, cu peste 1,5 miliarde faţă de dvs. Negociem şi acum ca să nu se impună plafonarea şi cerem o plafonare voluntară şi o plată redistributivă. Negociem şi eco-schemele, dar dvs nu ştiţi ce înseamnă eco-schemele. indiferent câte moţiuni veţi mai depune, indiferent câte minciuni o să mai spuneţi fermierii ştiu exact cine sunteţi şi pe cine reprezentanţi. Reprezentaţi samsarii. Asta vă interesează, nu are nicio legătură cu soarta ţăranului şi fermierului român. De fapt niciodată nu aţi avut vreo legătură cu aceştia”, a încheiat Oros în discursul său din plen. 

Deputatul PNL George Şişcu l-a citat pe fostul ministru al Agriculturii Petre Daea care a spus că este „o moţiune umedă şi de râs şi de plâns când am citit-o”.

„V-aţi lăudat că aţi repus în funcţiune sistemele de irigaţii, dar nu ne-aţi putut da un exemplu de unul care funcţionează. Ce mă intrigă e faptul că deşi susţineţi că aveţi cei mai mulţi specialişti în agricultură şi este adevărat că aţi adus în Parlament de la tractorişti, o meserie onorabilă de altfel, până la doctori în ştiinţele agricole, nu înţelegeţi rolul unui ministru al Agriculturii şi nu îl înţelegeţi pentru că nu puteţi să comparaţi prestaţia care a fost a acestui Confucius, acestui Socrate al agriculturii româneşti pe care l-aţi avut trei guverne la rând, domnul Petre Daea. Ca să îl citez pe domnul Petre Daea – Aţi depus o moţiune umedă şi de râs şi de plâns când am citit-o. Mă întrebam mai devreme ce putea să facă domnul Oros, probabil putea să iasă să vă spună dumneavoastră, fermierilor şi ţăranilor, cărora vă place să vă adresaţi, că iată nu este sfârşitul lumii, că iarba creşte deasă, rară, creşte perpendiculată, vine oaia şi o paşte, altă iarbă se va naşte. Problema acestui domn nu este că lumea nu înţelegea ce spune, este că nici el nu înţelegea ce spune şi dacă l-aţi fi întrerupt şi l-aţi fi pus să repete era – stop joc. Mi se pare normal să nu îl înţelegeţi pe domnul Oros. Păi ce parlamentar este domnul Oros care are soţia care lucrează în continuare în domeniul privat şi nici măcar în domeniul agricol nu lucrează? Păi acesta e hal de ministru? Nu a găsit el 500 – 600 de hectare de heleşteu să i le concesioneze copilului său? După care să vină Godzilla să îi mănânce peştele copilului şi să îi dea tata nişte subvenţii ca să nu rămână copilul cu psihicul zdruncinat”, a afirmat Şişcu în plenul Camerei.

UPDATE Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a declarat că nu înţelege ce poliţia îi hărţuieşte pe ţăranii români şi fugăreşte porcii prin curţi pentru a îi confisca.

„Domnule ministru Oros, nu aş fi intervenit dacă nu mi-ar fi atras atenţia laudele pe care vi le-aţi adus singur, dar pe care vi le-au adus şi colegii de la PNL, USR, care ne spuneau cât de multe lucruri aţi făcut, dar nu ne-a explicat nimeni de ce Poliţia hărţuieşte ţăranii români, oamenii de la sate, Poliţia în curţi fugăreşte porcii şi încearcă să îi confişte sau cu executorii judecătoreşti încearcă să le ia tractoarele fermierilor”, a afirmat Simonis.

UPDATE Deputatul USR-PLUS Alin Costel Prunean a anunţat că parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva moţiunii simple a PSD pe Agricultură, însă nu vor da un cec în alb ministrului Oros şi vor monitoriza activitatea acestuia la conducerea instituţiei.

Prunean a făcut referire la Marcel Ciolacu şi incidentul în care i s-au văzut ieşind bancnotele din buzunarul sacoului, însă l-a botezat pe acesta „Mircea Ciolacu”. Deputatul USR-PLUS nu s-a corectat nici după ce a auzit vociferări din sală şi alţi deputaţi i-au transmis că pe liderul PSD îl cheamă „Marcel”.

UDMR va vota împotriva moţiunii simple, a anunţat un deputat al Uniunii. 

„Demisia ministrului agriculturii nu va rezolva problemele din agricultură. Chiar şi cei mai înverşunaţi critici trebuie să recunoască meritele domnului Oros. Până în prezent ministerul a lansat 6 programe MADR din bugetul naţional în anul 2021, subprogramul Agro IMM şi acordarea ajutorului de minimis, în valoare de maxim 2.000 euro pe beneficiar, pentru cultivarea de legume în spaţii protejate. Până la urmă s-au găsit şi soluţii pentru ca programul Tomata să continue şi chiar să fie îmbunătăţit” a declarat deputatul UDMR, Magyar Lóránd.

Deputatul UDMR de Satu-Mare a reiterat totodată faptul că, în textul moţiunii sunt prezentate ca exemple probleme vechi, care se transmit de la un ministru la altul. Una dintre acestea este OUG privind limitarea numărului de porci crescuţi într-o gospodărire:

„Am fost unul dintre cei care v-am solicitat retragerea ordinului, pentru că acesta ar afecta negativ gospodăriile familiale. Domnul ministru ne-a spus că va reformula legislaţia, astfel încât aceasta să fie acceptabilă pentru toate părţile implicate, cu atât mai mult cu cât, în ultima perioadă a fost criticată şi de diferite organizaţii ale fermierilor. Nu este nevoie acum de un regulament care să limiteze posibilităţile crescătorilor de porci, este nevoie de soluţii pentru daunele provocate de pesta porcină, dar şi de un nou sistem de despăgubiri, prin care fermierii să beneficieze de compensaţii, corespunzătoare preţului de piaţă, a animalelor pierdute”, a adăugat el. 

Deputatul a subliniat că, potrivit UDMR, Executivul trebuie să-şi continue activitatea în această perioadă.

„Nu este oportun să se facă schimbări în condiţiile actuale. Considerăm că în această perioadă nu se justifică iniţierea sau votarea unei moţiuni. UDMR nu va vota moţiunea”, a adăugat parlamentarul Uniunii. 

Deputatul PNL Costel Şoptică a spus că textul moţiunii simple făcute de PSD abundă în afirmaţii care nu corespund realităţii.

„Textul pe care l-aţi depus abundă în afirmaţii neconforme cu realitatea. Este doar o înşiruire de idei doar pentru a vă justifica activitatea parlamentară. Astăzi aţi devenit brusc extrem de îngrijoraţi de soarta agriculturii româneşti, uitând că în ultimii ani aţi deţinut frâiele acestui domeniu pentru care aţi făcut aproape nimic. Veniţi, astăzi şi aruncaţi cu invective la adresa unui Ministru competent - Adrian Oros, un profesionist desăvârşit, uitând mult prea repede pe mâinile cui aţi lăsat agricultură şi dezvoltarea satului românesc - ilustrului  şi filozofului  abstract Petre Daea. Haideţi să ne aducem aminte care sunt mareţe dumneavoastre proiecte pe care le aţi lasat moştenire şi care sunt realizarile Guvernului PSD: Casa românescă de comert agroalimentar Unirea S.A.  Un proiect prin care se dorea promovarea consumului de produse agroalimentare româneşti şi a producătorilor din România, când acesta a fost doar un proiect paravan prin care s-a urmări, în fapt, crearea unei societăţi cu capital de stat care să fie la dispoziţia clientelei PSD şi nicidecum a producătorilor români sau consumatorilor de produse autohtone. Preţurile la raft erau mai mari decât în lanţurile de magazine, iar pentru a obţine un venit de  1.000 de lei se cheltuia 3.712 lei.  Productiv business pentru Ministerul Agriculturii ! Mai mult, prin intermediul acestei societăţi  s-au tranzacţionat  bunuri imobile supraevaluate care pe deasupra erau grevate de sarcini, erau gajate la bancă,  şi conţineau clauze în defavoarea S.N. Unirea S.A, implicit Ministerului Agriculturii.  Cu astfel de proiecte vă lăudaţi, stimaţi colegi de la PSD,  că aţi ajuta fermierii şi că aţi contribuit la dezvoltarea agriculturii ?!?! Când de altfel le-aţi irosit banii în proiecte nerentabile, inspirate din politică economică a României socialiste”, a afirmat Şoptică.

UPDATE „Nu cred că e nicio problemă în afară de această moţiune şi acest ministru care vrea să distrugă micul producător, zootehnia din România care are un client pus politic care dă bani la partid la ANSVSA. E penibil ce se întâmplă în Parlament. Din 27 februarie deputaţii noştri nu au mai putut depune nicio interpelare, dar ce pârghii parlamentare avem noi dacă o interpelare nu se poate depune. Da, o să mergem în stradă pentru că nu ne lăsaţi alte opţiuni la îndemână. Ne împingeţi în afara Parlamentului şi nu este bine. Pentru domnul ministru al Agriculturii ce pot să zic – că e de porc, ori că se limitează la 5, ori la 6 pentru gospodăriile rurale pentru micul producător nu e normal. O scroafă face 5-6 purceluşi. Ce să facă, pentru că încalcă legea? Vă spunem că suntem de partea românilor şi aseară, în multe oraşe din ţară, românii au ieşit în stradă pentru că nu suportă restricţiile din starea de alertă. Din ce în ce mai mulţi o să iasă în stradă. Acolo ne ducem şi noi să protestăm în stradă, în faţa Pieţei Universităţii din Bucureşti, în faţa prefecturilor şi pentru că voi sunteţi adevăraţii extremişti. Asta a făcut rău în România felul în care aţi condus antidemocratic de pe aceste bănci România. Românii care nu sunt de acord cu aceste restricţii care nu vor împiedica creşterea cazurilor de coronavirus. Ne ducem în Piaţa Universităţii, pentru că altă cale nu este. Vă aşteptăm acolo”, a afirmat George Simion, în plenul de luni.

Deputatul PSD Daniel Suciu i-a transmis ministrului Adrian Oros că este mincinos şi arogant.

„Domnule ministru Oros era cât pe ce să încep prin a vă lăuda ce asortat sunteţi. Sunt convins că în ciuda suferinţelor, protestelor, toţi fermierii apreciază că sunteţi asortat cu mască şi batistuţă, dar batistuţa călcată în patru colţuri nu este despre agricultură şi despre ţăranii români. Oricâte refulări aţi avea nu domnului Chesnoiu trebuie să îi răspundeţi, ci fermierilor care vă pichetează. Doar că nu faceţi acest lucru şi aţi minţit domnule ministru. Vorba bunicii mele din Ardeal - Hai să merem nicăierea şi să vorovim nimica. Exact acesta e mandatul dumneavoastră. Nu sunteţi nici primul ministru liberal care a minţit şi minte şi sunt convins că nu veţi fi nici ultimul. Domnule ministru, aţi minţit vreo 80.000 de fermieri că le daţi despăguburi pentru secetat de anul trecut. Aţi minţit că veţi da subvenţia la motorină pe semestrul 3 şi 4. Nu aţi făcut-o. Nu doar că ar putea să vi se lipească această etichetă de dvs, dar mai sunteţi şi arogant. Cei care sunt în faţa ministerului dvs nu sunt nici colindători, nici cerşetori, sunt ţărani pe care i-aţi minţit”, a explicat Suciu.

UPDATE „O moţiune simplă este un execiţiu democratic de drept al Opoziţiei care cheamă în faţa Parlamentului un ministru pentru a da seamă, dar să îl puneţi pe domnul Chesnoiu să citească moţiunea, domnule Ciolacu e grav – miliţianul care a distrus Agenţia pentru Finanţare a Investiţiilor Rurale luni de zile? V-aţi făcut din nou de râs. Cu siguranţă oamenii, fermierii au înţeles demult că PSD minte, învrăjbeşte, dezinformează şi manipulează. Vă reamintesc domnilor de la PSD că aţi călărit agricultura României timp de 22 de ani, distrugând aproape tot. Acum, precum lupii îmbrăcaţi în blană de oaie, pentru că tot vă place subiectul, vorbiţi despre problemele agriculturii acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci şi aşteaptă ca noi, ca eu, să facem minuni într-un an şi jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nefavorabile”, a declarat Adrian Oros, în plenul de luni al Camerei. 

El a mai spus că din cauza modului bolnăvicios în care PSD a păstorit Agricultura, România pierde anual, timp de 10 ani, un miliarde de euro.

„Politicile agrare promovate în timpul PSD au condus la două rezultate notabile: în an de creştere economică şi ani cu condiţii meteo favorabile aţi ajuns la contraperformanţa ca, începând din 2015, ţara această să intre într-un deficit al balanţei comerciale, iar în 2019 aţi adus-o la 1,3 miliarde euro. Comisia Europeană în 2019, în mod ruşinos, a solicitat reevaluarea raportărilor pentru că aţi dat date falsificate într-un mod grosolan şi implicit au scăzut preţul la bursă şi veniturile fermierilor români, afectând totodată şi credibilitatea României faţă de partenerii europeni. Asta este ce aţi făcut dumneavoastră, domnilor. Din cauza modului bolnăvicios în care aţi păstorit agricultura România pierde anual, timp de 10 ani, un miliard de euro”, a adăugat ministrul Agriculturii.

UPDATE Deputatul PSD Adrian Chesnoiu citeşte, la momentul transmiterii acestei ştiri, textul moţiunii simple. 

ŞTIREA INIŢIALĂ Textul complet al moţiunii simple poate fi accesat AICI

PSD îi reproşează ministrului Agriculturii că după 17 luni de guvernare nu a învăţat nimic, iar agricultura traversează cea mai neagră perioadă, lucru care nu a fost cauzat doar de pandemie şi secetă, ci în special de incompetenţa lui Adrian Oros.

„Domnilor guvernanţi, ţara are nevoie de hrană, iar fermierii au nevoie de susţinere în momente de criză! Şi fermierii sunt tot privaţi şi plătitori de taxe la bugetul de stat, buget pe care l-aţi măcelărit doar pentru interesele dumneavoastră de grup! Fermierii îşi strigă disperarea în stradă, sunt executaţi de bănci şi furnizorii de in-puturi, cu banii din subvenţii şi-au plătit arendele, iar acum nu au bani să înfiinţeze culturile noi de primăvară. Unii dintre ei, pentru a trece iarna şi a pune hrană pe masa copiilor, au început să-şi vândă animalele, utilajele agricole sau chiar şi pământul!

S-a ajuns aici pentru că, aşa cum ne arată realitatea momentului, ministrul Adrian OROS nu are experienţa şi priceperea necesară pentru a gestiona multiplele probleme ale agriculturii româneşti. A recunoscut-o chiar dumnealui încă de la începutul mandatului atunci când ne-a anunţat cu stupoare că dânsul «învaţă problemele agriculturii la minister!!!» Iată că după 17 luni de guvernare, nu aţi învăţat nimic, domnule OROS! Agricultura românească condusă de dumneavoastră, traversează cea mai neagră perioadă, iar acest lucru nu a fost cauzat numai de pandemie sau secetă, ci mai ales de incompetenţa, amatorismul şi mitomania de care daţi dovadă. Cu alte cuvinte, este prea mare pălăria Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru capul dumneavoastră, domnule Adrian OROS! Şi nu o spunem noi, ci o spun în cor fermierii români”, arată PSD în textul moţiunii simple.

Social-democraţii îi reproşează lui Adrian Oros că în campania electorală a susţinut că plăteşte despăgubirile către fermieri, însă nu au fost alocaţi banii necesari, ministrul Agriculturii votând împotriva acestui amendament pentru asigurarea sumelor necesare.

„În plină campanie electorală, anul trecut, nu a existat ieşire publică, la care domnule OROS, să nu le promiteţi fermierilor că aceste sume vor fi cuprinse în Legea Bugetului de Stat şi decontate integral. Ba mai mult, chiar după depunerea pentru a 3-a oară a jurământului de credinţă faţă de ţară şi fermierii ei, le-aţi dat asigurări că plătiţi restul de 10% din despăgubirile pentru culturile de toamnă din 2019 şi pe cele aferente culturilor de primăvară din 2020. Pentru ca mai zilele trecute, mai exact pe 18 martie 2021, să îi anunţaţi sec că nu veţi plăti despăgubirile promise pentru că nu v-au fost alocaţi banii necesari în buget şi «nu aduceţi bani de acasă pentru a vă ţine de promisiuni».

Domnule OROS, nu v-a cerut nici un fermier să aduceţi bani de acasă, deşi din formularea dumneavoastră înţelegem că aţi fi avut suma necesară, ci doar să fi alocat sumele din buget pentru acest lucru. Dar cum să aveţi banii în buget când chiar dumneavoastră, ministrul Agriculturii, aţi votat împotriva amendamentului de alocare a fondurilor necesare pentru plata despăgubirilor? Da, veţi rămâne în istoria agriculturii ţării, ca singurul ministru care a votat împotriva fermierilor români!”, conform sursei citate. 

PSD îi mai aminteşte ministrului Oros că toate programele pentru îmbunătăţirea sectorului de irigaţii în România au fost elaborate înaintea mandatului său şi anume: 

„- Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii a fost aprobat prin Legea 269/2015, cu o alocare totală multianuală de 1,015 miliarde euro pentru perioada 2016-2020.

- Programul ”Apa gratuită până la punctele de livrare” a fost aprobat prin Legea 133/2017, completată de Legea 130/2018.

- Programul de investiţii  ”Canal magistral Siret–Bărăgan Etapa I“ cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimăneşti – Râmna, în lungime de 51,5 km, a fost aprobată prin OUG 4/15.02.2019 preluarea acestui obiectiv de investiţii de către ANIF, pentru efectuarea lucrărilor prevăzute în etapa I. În 2018 fusese realizată o primă investiţie în staţia  SRP5 Haret din Amenajarea Complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu, care asigură nivel de apă pentru irigaţii în această amenajare, prin preluarea apei direct din Canalul Siret-Bărăgan, fiind amplasată la Km 5+200”.

PSD îi mai cere ministrului Agriculturii să legifereze pentru fermierii români, nu pentru cei străini.

Social-democraţii îi mai acuză pe Adrian Oros că prin modificarea legii care vizează vânzarea terenurilor agricole în extravilan vrea să vândă bucată cu bucată terenul rămas în proprietatea românilor.

„Vreţi să legiferaţi, din nou, vânzarea bucată cu bucată a terenului rămas în proprietatea noastră a românilor, prin propunerea legislativă de  modificarea şi completare a Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole din extravilan. Această nouă propunere legislativă a dumneavoastră şi a useriştilor plusişti, care instituie o nouă ordine de preempţiune, precum şi o nouă procedură la cumpărarea terenurilor agricole, dezavantajând fermierii români, constituie un act de trădare naţională şi exprimă un grad îngrijorător de degradare morală a actualei Monstruoase Coaliţii care ne guvernează ţara. Vă atenţionăm domnilor guvernanţi, că prin golirea de conţinut a legii vânzării terenurilor agricole, veţi da frâu liber, din nou, speculei cu terenurile agricole”, potrivit sursei menţionate.

Aceasta este a treia moţiune simplă iniţiată de PSD, după moţiunile la adresa ministrului Economiei şi Sănătăţii, ambele respinse de Parlament. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.