Peste 10.000 de oameni s-au strâns, duminică seară, în mai multe oraşe din ţară şi au protestat faţă de modificările la legile justiţiei. Oamenii au scandat lozinci împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea, dar şi împotriva ministrului Tudorel Toader. La Cluj au fost peste 4.000 de manifestanţi, la Sibiu peste 3.000, iar la Timişoara peste 2.000 de oameni. În cele mai multe oraşe din ţară manifestanţii au pornit în marş pe străzi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 22:16 - Protestele din Bucureşti şi din celelalte oraşe se încheie

Protestele din Bucureşti şi din celelalte oraşe se încheie. Peste 15.000 de oameni au participat la protestul din Capitală. Între manifestanţi s-au aflat fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele USR, Dan Barna, şi prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan, precum şi alţi membri ai USR, ai PNL şi ai Platformei România 100.

Iniţial, câteva mii de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei, iar la ora 19.00 au plecat în marş spre Parlament pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei.

Numărul protestatarilor a crescut pe traseu. Traficul rutier a fost blocat pe un sens pe Bulevardul Magheru şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Oamenii s-au oprit câteva minute în Piaţa Universităţii, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din 1989, au cântat Imnul naţional şi au scandat ”România, trezeşte-te!”.

Când au ajuns în faţa Parlamentului, numărul manifestanţilor ajunsese la peste 15.000. Aici, oamenii au scandat ”DNA să vină să vă ia”, ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”.

Proteste au avut loc în mai multe oraşe din ţară

În municipiul Sibiu, aproximativ 2.000 de persoane participă la protest. Oamenii s-au strâns în Piaţa Mare din Sibiu începând cu ora 18.00 şi au pornit în marş pe bulevardul pietonal din oraş.

La Timişoara, protestatarii au fost chemaţi în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei, la ora19.00 pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de modificarea legilorJustiţiei. La aceeaşi oră, în centrul oraşului se aflau aproximativ 200 de perosane care au stat împrăştiate pe tot platoul din faţa Operei, în mici grupuri. Nimeni nu strigă lozinci şi nici nu poartă pancarte.

Peste 600 de oameni s-au adunat în Piaţa Unirii din Iaşi, oamenii scandând, între altele "Nu se mai poate, vrem anticipate", "Tudorel, slugă model", "Vreau să stau acasă, hoţii nu mă lasă" şi "PSD, ciuma roşie". Printre cei ajunşi în piaţă se numără şi interpretul Tudor Chirilă, care are un concert programat la Iaşi duminică seară. Protestatarii au început să se adune în centrul Iaşiului de la ora 18.00, deşi pe reţelele de socializare oamenii erau îndemnaţi să vină o oră mai târiu. Manifestanţii au steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene, dar şi fluiere şi vuvuzele. Pe pancarte se poate citi ”Puneţi tunurile pe politicieni, nu pe procurori şi judecători”, ”Ţara cade sub topoare, ei scapă haimanale”. La ora 19.00, ieşenii continuau să vină în Piaţa Unirii.

În Braşov sunt peste 1.000 de oameni. Ei au plecat de la Prefectură la sediul PSD.

Aproximativ 400 de persoane protestează în centrul municipiului Ploieşti, strigând ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, ”PSD, ciuma roşie”. Oamenii s-au adunat în parcul central şi au plecat în marş către sediile PSD, PNL şi ALDE aflate la parterul aceluiaşi bloc, la câteva sute de metri de locul unde s-au strâns protestatarii. Manifestanţii au un banner pe care scrie ”Resistence is our dudy”, dar şi numeroase afişe. Pe unul dintre ele scrie ”România e în doliu, ne moare viitorul”. Coloana de protestatari este însoţită de jandarmi şi, până la ora transmiterii acestei ştiri nu s-au înregistrat incidente.

La Arad, aproximativ o sută de persoane participă, în Piaţa Revoluţiei, la un protest anunţat pe Facebook, fără a fi autorizat sau asumat de vreo organizaţie. Participanţii sunt de toate vârstele şi stau în faţa Palatului Administrativ, sediul Primăriei şi Prefecturii, fără a scanda sau a purta pancarte. Ei au însă steaguri.

Aproximativ 150 de persoane protestează şi în centrul municipiului Galaţi, manifestanţii scandând lozinci împotriva PSD şi exprimându-şi susţinerea faţă de DNA. Oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare, şi s-au strâns, începând cu ora 18.00, pe platoul din faţa sediului Prefecturii, unde au adus două bannere mari pe care scrie ”Susţinem DNA” şi ”Pe noi nemanipulează conştiinţa”. Totodată, protestatarii flutură drapele tricolore şi ale Uniunii Europene în timp ce scandează lozinci precum ”PSD a dat liber la furat”, ”Jos labele de pe justiţie”, ”Guvern de secretare şi nulităţi penale”, ”PSD ciuma roşie”, ”Liviu Dragnea şi ai lui, puşcăriaşii neamului” sau ”Kovesi, nu uita Galaţiu-i de partea ta”. Un tânăr care a adus o sperietoare de care a legat o coală de hârtie pe care scrie ”Buhuhu PSD” a spus că venit la protest pentru ca PSD să nu modifice legile justiţiei din proprie iniţiativă. “Dorim ca PSD să nu modifice legile justiţiei decât cu avizul CSM şi al instituţiilor din justiţie şi nu din proprie iniţitivă, fără o consultare largă, ci aşa, pe repede înainte, în Parlament. Nu avem nimic cu PSD că au câştigat alegerile, bravo lor, dar eu nu aveau în programul de guvernare nici o măsură legată de justiţie pentru că altfel s-ar fi votat în România. Sperietoarea am adus-o pentru că a fost Halloweenul”, a spus tânărul.

”Protestăm pentru  toată guvernarea dezastruoasă a PSD, de la planul de a închide manifestaţii împotriva oricărei legi din România, ceea ce este o măsură antidemocratică pregătită de Carmen Dan, până la eliberarea deţinuţilor - unul a şi violat o femeie, sau  până la  mutarea la constribuţiilor în sarcina salariaţilor,  toate vor duce toate la falimentul României şi eu nu vreau să ajungem ca Grecia că pe noi nu ne ajută nimeni, ne ajutăm  doar noi”, a spus un alt manifestant. Protestul nu este unul autorizat, iar manifestanţii sunt supravegheaţi de la distanţă de echipaje ale Poliţiei şi ale Jandarmeriei.

La Constanţa, aproximativ 40 de persoane s-au strâns deja în faţa Prefecturii. Ora anunţată pe reţelele de socializare pentru protest este 19.00, oamenii începând să se adune.

Proteste faţă de proiectele de modificare a legilor justiţiei sunt anunţate, pe Facebook, pentru duminică seara, atât în Bucureşti, cât şi în mai multe oraşe din ţară: Suceava, Craiova, Cluj-Napoca, Galaţi, Târgu Mureş, Iaşi, Constanţa, Oradea, Timişoara, Sibiu, Braşov, Rădăuţi, Focşani, Târgu Ocna.

De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Berlin (în faţa Ambasadei), Zurich, Roma şi Paris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.