Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii Antony Blinken, căruia i-a mulţumit pentru ajutorul acordat în recuperarea românilor aflaţi în Fâşia Gaza. ”Am discutat cu secretarul Antony Blinken despre potenţialul strategic larg al parteneriatului şi prieteniei româno-americane. Acţiunile noastre comune depăşesc graniţele noastre şi sunt un impuls pentru stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre”, a arătat Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul vizitei de lucru pe care şeful Executivului român o face, în aceste zile, în Statele Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, agenda întrevederii a inclus subiecte care au vizat, în principal, consolidarea relaţiei bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, includerea României în programul Visa Waiver, precum şi aspecte legate de securitatea în zona Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, conectivitatea în regiune şi asigurarea securităţii energetice regionale şi europene.
 
O temă de interes pentru România abordată de premierul Marcel Ciolacu în discuţia cu secretarul de stat Antony Blinken a fost, de asemenea, rolul pe care România îl poate avea în reconstrucţia Ucrainei.
 
”Ne dorim să identificăm cele mai bune căi pentru aprofundarea şi dezvoltarea relaţiei bilaterale şi pentru lansarea de noi proiecte comune, astfel încât Parteneriatul nostru Strategic să fie consolidat printr-un Parteneriat Economic aprofundat. Guvernul României va continua să asigure un climat de investiţii sigur şi stabil. Considerăm Parteneriatul Strategic cu SUA şi procesul aflat în curs de aderare a ţării noastre la OCDE ca elemente importante pentru un rol activ al României în procesul de friendly-shoring şi creare de lanţuri de aprovizionare sigure, prin atragerea de investiţii americane”, a declarat Marcel Ciolacu. 
 
El a salutat continuarea trendului ascendent al schimburilor comerciale bilaterale în 2023 şi excelenta cooperare în domeniul energiei în implementarea proiectului de la Doiceşti folosind tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR). Schimburile bilaterale au depăşit anul trecut 5 miliarde de dolari şi sunt pe cale să atingă un nou record în 2023, însă ne dorim ca Statele Unite să fie principalul partener economic al României din afara Uniunii Europene, a apreciat premierul.
 
Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat ca România este un partener foarte apropiat şi aliat de încredere al Statelor Unite, iar cooperarea este mai strânsă ca niciodată.
 
"Suntem recunoscători României pentru ajutorul acordat Ucrainei şi pentru cooperarea la Marea Neagră. Ţările noastre cooperează îndeaproape şi în chestiuni civile, vom colabora foarte strâns şi în viitor, iar efectele se vor vedea în progrese ce vor urma", a afirmat secretarul de stat al SUA.
 
În ceea ce priveşte includerea în programul Visa Waiver, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că România contează pe sprijinul Congresului SUA în acest sens, iar semnalele de susţinere venite din partea unor membri importanţi al acestui for sunt în măsură să motiveze România pentru a îndeplini până anul viitor condiţiile necesare.
 
”Evocând şi perspectiva încheierii războiului din Ucraina, şeful Executivului român a apreciat că România poate juca un rol-cheie în reconstrucţia ţării vecine, având ca principale atu-uri avantajele securităţii, proximităţii, al interconexiunilor maritime, fluviale, feroviare şi rutiere - oportunităţi care pot fi de interes pentru companiile americane care vor dori să se implice în reconstrucţia Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, a adăugat premierul român, referindu-se inclusiv la procesul de reconstrucţie”, a mai arătat Guvernul.
 
Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde are programate întrevederi cu înalţi oficiali americani şi cu reprezentanţi ai unor companii.

UPDATE - ”Am discutat cu secretarul Antony Blinken despre potenţialul strategic larg al parteneriatului şi prieteniei româno-americane. Acţiunile noastre comune depăşesc graniţele noastre şi sunt un impuls pentru stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre. Mergem înainte pentru a spori acest potenţial”, a scris, pe reţeaua X, Marcel Ciolacu.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Premierul Marcel Ciolacu i-a mulţumit secretarului de stat american pentru ”implicarea în Orientul Mijlociu” şi pentru ”ajutorul acordat pentur a putea recupera românii din Fâşia Gaza”.

El a adăugat că România va fi alături de Ucraina până când va obţine victoria în faţa Federaţiei Ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.