Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut, vineri, prima reacţie legată de condamnarea lui Darius Vâlcov la opt ani de închisoare cu executare şi întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla cu Vâlcov, actual consilier de stat la Guvern, Dragnea a comentat, ironic, că "trebuie omorât azi”. Liderul PSD a susţinut, apoi, că milioane de români au avut creşteri salariale şi pensii mai mari, anul trecut, datorită unui program de guvernare la care Darius Vâlcov a avut o contribuţie determinantă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Trebuie omorât azi, acum, împuşcat”, a răspuns ironic liderul PSD, înaintea şedinţei Birourilor permanente reunite din Senat.

Aceasta a fost prima reacţie a liderului PSD, care ulterior a stat din nou de vorbă cu jurnaliştii.

El a susţinut că milioane de români au avut creşteri salariale şi pensii mai mari, anul trecut, datorită unui program de guvernare la care Darius Vâlcov a avut o contribuţie determinantă.

“Nu, nu îi dau sfat domnului Vâlcov. E o condamnare în primă instanţă, nu sunt jurist, nu sunt avocat. Îmi este foarte greu să comentez o astfel de decizie. În schimb, am o părere de rău, dar, mă rog, până la decizia definitvă mai este. Sunt milioane de români, totuşi, care în 2017 au avut şi vor avea în continuare salarii mai mari, pensii mai mari. România a avut o creştere economică record datorită unui program de guvernare la care Darius Vâlcov a avut o contribuţie determinantă şi îmi pare rău că se întâmplă asta", a declarat Liviu Dragnea. 

Liderul PSD a spus că nu poate aprecia dacă este nedreaptă decizia instanţei în cazul lui Darius Vâlcov, pentru nu ştie dosarul. 

"Guvernul va decide dacă el rămâne sau nu rămâne acolo. Nu am propus pe nimeni în aparatul Guvernului, nici nu o să propun să plece cineva”, a adăugat Liviu Dragnea.

Fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov, actual consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, a fost condamnat, joi, de instanţa supremă, la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, joi, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că PSD va face un anunţ, în câteva ore, în funcţie de decizia pe care o va lua Darius Vâlcov, subliniind că partidul îl susţine pe acesta. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a fost întrebat de jurnalişti, joi, în briefingul de la finalul şedinţei Executivului, despre situaţia lui Darius Vâlcov, el răspunzând că nu ştie şi nu este mandatat să spună nimic.

Decizia pronunţată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.

Darius Vâlcov a primit o condamnare de patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, şase ani pentru spălare de bani şi doi ani pentru operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

De asemenea, instanţa a decis menţinerea sechestrului instituit în acest dosar pe bunuri şi conturi ale actualului consilier al premierului.

Darius Vâlcov a fost numit în luna ianuarie consilier de stat în aparatul propriu al prim-ministrului Viorica Dăncilă.

În acest dosar, în care a fost trimis în judecată în mai 2015, Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 şi până în 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În 23 iunie 2015, Darius Vâlcov a fost eliberat din arest. El este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.

În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susţin procurorii. 

După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei. Banii erau daţi când Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.

Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie 2015, percheziţii în localităţi din judeţul Olt şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei timp de două mandate, în perioada 2004-2008, a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finanţelor. 

Vâlcov a lucrat la elaborarea actualului program de guvernare al PSD, dar şi la raportul de evaluare a miniştrilor Cabinetului Grindeanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.