Preşedintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, într-o ceremonie care va avea loc la Palatul Cotroceni, de la ora 18.00. Şeful statului a precizat că Adrian Zuckerman a contribuit în activitatea sa diplomatică la dezvoltarea şi consolidarea Parteneriatului Strategic al României cu SUA şi a susţinut sprijinul reciproc al celor două state în combaterea pandemiei de COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE „Aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii constituie unul dintre pilonii de bază ai politicii externe şi de securitate a ţării noastre. Îndeplinirea acestui deziderat s-a reflectat pe deplin, domnule ambasador, în activitatea dumneavoastră pe durata misiunii la Bucureşti. Contribuţia substanţială pe care aţi avut-o la consolidarea Parteneriatului Strategic româno-american este evidenţiată de progresele înregistrate în ultimul an şi de proiectele bilaterale importante din domeniul securităţii şi apărării, precum şi din cel economic şi al cooperării energetice. Toate aceste realizări sunt în conformitate cu obiectivele stabilite prin Declaraţia Comună pe care am agreat-o cu prilejul vizitei mele la Washington din 2019”, a afirmat Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a ambasadorului SUA în România, Adrian Zuckerman.

Şeful statului a reamintit despre Foaia de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România şi SUA pe o perioadă de 10 ani.

„Cooperarea noastră pe palierul apărării şi securităţii a fost consolidată, anul trecut, prin semnarea Foii de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării dintre România şi Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care prevede priorităţile strategice bilaterale şi cadrul pentru dezvoltarea capacităţilor şi a nivelului de pregătire militară. Reiterez, şi cu acest prilej, interesul crescut al ţării noastre pentru o prezenţă militară americană sporită în România. De asemenea, componenta economică şi de energie a Parteneriatului Strategic a fost extinsă prin încheierea Acordului interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile şi prin progresele înregistrate în identificarea de surse de finanţare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu, precum şi pentru proiectele majore de interconectare regională promovate de România, precum Rail2Sea şi ViaCarpathia”, a completat iohannis. 

De asemenea, preşedintele Iohannis a vorbit despre ajutorul între cele două state în vederea combaterii pandemiei.

„Totodată, în spiritul Parteneriatului nostru Strategic, statele noastre s-au sprijinit reciproc în contextul combaterii pandemiei de COVID-19, inclusiv prin ajutorul Statelor Unite dedicat luptei împotriva noului coronavirus în ţara noastră, repatrieri de cetăţeni sau trimiterea unei echipe medicale române în statul Alabama. Dumneavoastră, domnule ambasador, aţi susţinut toate aceste evoluţii. 2020 a fost şi anul aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, un moment de reflecţie şi proiecţie spre viitor, cu încrederea dată de faptul că legăturile dintre ţările noastre sunt mai puternice ca oricând. 2021 este anul celebrării unui deceniu de la încheierea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare antirachetă al Statelor Unite în România”, a explicat şeful statului.

El a mai afirmat că România rămâne un aliat puternic şi un prieten de încredere al Statelor Unite.

„Aceste repere aniversare ne oferă noi oportunităţi de consolidare şi aprofundare a dialogului politic şi a relaţiei strategice dintre ţările noastre. Sunt convins că vom continua, împreună cu noua Administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic şi a solidei relaţii de încredere pe care am construit-o, în baza valorilor şi a intereselor noastre comune. România rămâne un aliat puternic şi prieten de încredere al Statelor Unite, profund dedicat relaţiei transatlantice, care este de o importanţă vitală. Domnule ambasador, în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată pe parcursul mandatului dumneavoastră în România, precum şi pentru implicarea în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic, am plăcerea de a vă acorda Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de «Mare Cruce»”, a conchis preşedintele României. 

ŞTIREA INIŢIALĂ Şeful statului a semnat săptămâna trecută decretul pentru decorarea diplomatului american. 

„În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate desfăşurată pe parcursul mandatului său în România, precum şi pentru implicarea substanţială în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Mare Cruce Excelenţei Sale domnului Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Adrian Zuckerman, care îşi încheie mandatul de ambasador a fost primit lunea trecută de către ministrul de Externe Bogdan Aurescu la sediul MAE:

Ministrul Afacerilor Externe a transmis aprecierea pentru activitatea diplomatului Zuckerman pe parcursul mandatului acestuia la Bucureşti, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.