Şeful statului Klaus Iohannis a discutat la telefon cu preşedintele Poloniei Andrzej Duda despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi acţiunile Rusiei care încalcă grav dreptul internaţional, precum şi de măsurile care vor fi pregătite de NATO. Preşedintele României a mai anunţat că a decis împreună cu omologul polonez organizarea, vineri 25 februarie, a Summitului Formatului Bucureşti 9 (B9) „pentru a coordona răspunsul nostru şi pentru a ne demonstra unitatea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE „Am discutat astăzi cu Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situaţia gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acţiunilor Rusiei, care încalcă flagrant dreptul internaţional. În consecinţă, am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varşovia, un summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9 (B9), pentru a coordona răspunsul nostru şi pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alături de Ucraina!”, a scris Klaus Iohannis, marţi pe Facebook

ŞTIREA INIŢIALĂ „Am avut o convorbire telefonică substanţială cu preşedintele Poloniei Andrzej Duda despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, în urma acţiunilor Rusiei care încalcă grav dreptul internaţional şi măsurile comune care vor fi luate de NATO şi la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9)”, a scris Klaus Iohannis, marţi pe Twitter.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni că România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk ca independente.

„Este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale", subliniază el.

Iohannis a adaugat că „Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, ameninţă, prin acţiunile sale, pacea şi securitatea globale garantate de însuşi Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internaţional prevăzute de Carta ONU şi de Actul final de la Helsinki”.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin recunoaşte indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, anterior, el informându-i telefonic în legătură cu această intenţie pe preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz, cărora le-a transmis că va semna „în curând” decretul de recunoaştere a celor două republici.

După şedinţa Consiliului de Securitate al Federaţiei ruse, Putin a ţinut un discurs despre lunga istorie a Rusiei şi a fostei Republici Sovietice Socialiste Ucrainene sub conducerea comunistă în secolul al XX-lea, informează CNN. Putin a afirmat că Rusia a fost „jefuită” când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991.

La final, în direct, Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaştere a independenţei celor două republici separatiste, în prezenţa liderilor acestora.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.