Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că în urma alegerilor din 6 decembrie sunt mai multe formule pentru asigurarea unei stabilităţi guvernamentale, dar cea mai bună şi singura de care se poate discuta este o coaliţie parlamentară PNL – USR-PLUS – UDMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“La invitaţia preşedintelui Iohannis am fost invitaţi la prima rundă de consultări la Palatul Cotroceni şi am spus că după rezultatul oficial al votului din 6 decembrie sunt mai multe formule pentru a asigura o stabilitate guvernamantală, dar din punctul nostru de vedere cea mai bună şi poate singura de care putem discuta este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL-USR-Plus şi UDMR”, a declarat Kelemen Hunor.
 
El a precizat că această majoritate ar fi una solidă cu care se va putea guverna timp de patru ani. 
 
“Asta ar însemna şi o majoritate solidă, nu o majoritate constituţională, nu am putea amenda Constituţia, dar cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară am avea o majoritate solidă cu care s-ar putea guverna patru ani dacă am reuşi să creştem nivelul de încredere între partenerii din coaliţie, dacă reuşim să construim un program de guvernare comun şi dacă reuşim să stabilim acele deziderate pe termen scurt şi pe termen lung. Lucrul cel mai important este să avem un proiect de buget cât mai repede”, a explicat liderul UDMR.
 
Kelemen Hunor a comentat şi propunerea lui Marcel Ciolacu de realizare a unui guvern de uniune naţională, precizând că aceasta nu reprezintă o soluţie viabilă în acest moment. 
 
“Nu văd cum ar funcţiona un guvern de mare coaliţie în acest moment, când sunt şi alte majorităţi mai coerente. Respect abordarea colegilor din PSD, dar nu se pune problema unui guvern de uniune naţională”, a transmis preşedintele UDMR. 
 
Întrebat dacă rămâne condiţia neaceptării traseismului în coaliţia dintre PNL-USR-PLUS şi UDMR, Kelemen Hunor a răspuns: “Trebuie să rămână. Această boală cronică şi gravă a politicii românesşte trebuie cumva tratată. Dacă nu se poate interzice prin lege, ar trebui  să amendăm Constituţia pentru aşa ceva, atunci să nu primim în partidele din coaliţie oamenii care migrează din alte partid, să nu acceptăm în formaţiunilor noastre politice migraţionişti, cei care vin din alte partide. Această propunere trebuie să se regăsească şi în acordul de coaliţie. Propunerea este susţinuă de PNL şi USR-Plus. Nu am semnat nimic deocamdată. Doar ce am început discuţiile”. 
 
Kelemen Hunor a menţionat că UDMR ar vota un guvern în care Ludovic Orban să fie premier, neavând nimic împotriva acestui lucru.  
 
Liderul UDMR a afirma că este nevoie de un guvern politic, condus de un om politic, nu de un tehnocrat, de un independent. 
 
El crede că discuţiile partidelor din viitoarea coaliţie trebuie abordate cu răbdare. 
 
“Din experienţa mea astfel de discuţii trebuie abordate cu răbdare, suntem după primele încercări, lucrurile au mers bine pe anumite paliere, s-au blocat la nivel politic. Vom depăşi această fază, trebuie să ne reaşezăm la masă”, a declarat Kelemen Hunor. 
 
El a precizat că trebuie învestit noul guvern până pe data de 31 decembrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.