Preşedintele Klaus Iohannis spune că este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică şi violentă din Piaţa Victoriei, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice şi face un apel la toate forţele de ordine ca pe viitor să urmeze cu stricteţe procedurile, să nu răspundă disproporţionat şi mai ales să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor. Şefului statului cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru felul în care a gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui. "Din nefericire, se dovedeşte, din nou, că acest Guvern este iraţional şi acţionează împotriva intereselor propriilor cetăţeni şi fac un apel la membrii PSD care nu vor să fie părtaşi să se debaraseze de această conducere nocivă, care duce ţara spre haos şi dezordine", spune Iohannis. De asemenea, preşedintele i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele din Piaţa Victoriei, iar Parchetul General a anunţat că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis îi cere procurorului general o anchetă privind intervenţia Jandarmeriei în Piaţa Victoriei

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a solicitat astăzi, 11 august, Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestele de aseară din Piaţa Victoriei din Bucureşti", a anunţat sâmbătă Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Iohannis: Este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat grupurile de indivizi cu atitudine huliganică. Guvernul este iraţional şi acţionează împotriva intereselor propriilor cetăţeni, Carmen Dan să-şi asume responsabilitatea

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, condamnă cu fermitate actele de violenţă, indiferent de cine le comite şi împotriva cui sunt îndreptate. Sub nicio formă şi nicio circumstanţă nu poate exista justificare pentru lovirea cu bestialitate a unui alt om, iar cei care se fac vinovaţi de asemenea comportamente de o brutalitate excesivă trebuie aspru pedepsiţi. Românii au demonstrat în ultimii ani că au simţ civic şi protestează paşnic pentru apărarea democraţiei şi susţinerea statului de drept", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului mai spune că protestul masiv care a avut loc vineri în Piaţa Victoriei din Bucureşti a fost anunţat cu săptămâni în urmă, aşadar a existat un timp suficient pentru structurile specializate ale Ministerului de Interne să pregătească din punct de vedere operativ desfăşurarea şi acţiunea forţelor de ordine. În acelaşi timp, numeroase informaţii publice induceau ideea pregătirii unor provocări, cu accente de violenţă stradală, de către persoane sau grupuri organizate.

Klaus Iohannis spune că este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică şi violentă, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice.

"Jandarmii ştiu foarte bine că violenţa generează şi mai multă violenţă, iar odată declanşată o asemenea spirală este aproape imposibil de controlat sau de stopat. Jandarmii trebuie să aibă o atitudine defensivă, nu ofensivă, misiunea lor fundamentală este aceea de a proteja instituţiile statului, ordinea constituţională, dar în primul rând cetăţenii, inclusiv cei care protestau într-un număr foarte mare în mod eminamente paşnic", mai arată Iohannis..

El face un apel la toate forţele de ordine ca pe viitor să urmeze cu stricteţe procedurile, să nu răspundă disproporţionat şi mai ales să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor, spunând că instituţiile statului, inclusiv Jandarmeria, au suficiente resurse şi experienţa necesare pentru a izola elementele agresive, astfel încât evenimente precum cele de seara trecută să nu se mai repete pe viitor.

"Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis solicită Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care a gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui. Din nefericire, se dovedeşte, din nou, că acest Guvern este iraţional şi acţionează împotriva intereselor propriilor cetăţeni şi fac un apel la membrii PSD care nu vor să fie părtaşi să se debaraseze de această conducere nocivă, care duce ţara spre haos şi dezordine", adaugă Administraţia Prezidenţială.

Parchetul General anunţă că a fost înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei

"În cursul zilei de astăzi, 11 august 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei din Bucureşti în cursul zilei de 10 august 2018, precum şi în cursul nopţii de 10 spre 11 august 2018", a anunţat sâmbătă Ministerul Public.

De asemenea, Parchetul General spune că la Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse  la secţiile de poliţie, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri seară, că condamnă ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei şi a subliniat că încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă.

Preşedintele sublinia că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară. PMP îi cere ministrului de Interne, Carmen Dan, să oprească intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei, afirmând că “aceste intervenţii amintesc de anii '90”.

Parchetul Tribunalului Bucureşti: Se fac cercetări într-un dosar de ultraj, nerespectarea regimului armelor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. La Parchetul Judecătoriei Sector 1 se fac cercetări în urma sesizărilor Jandarmeriei Bucureşti

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţă că în urma incidentelor din Piaţa Victoriei se face urmărirea penală într-un dosar de ultraj asupra a doi lucrători de jandarmerie, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (sustragerea unei arme) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. De asemenea, în trei dosare înregistrate la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 se efectuează urmărirea penală pentru ultraj, respectiv tulburarea ordinii şi liniştii publice, ca urmare a unor sesizări formulate de către Direcţia Generală de Jandarmi Bucureşti, în timp ce la Poliţia Sectorului 1 sunt înregistrate mai multe cauze privind infracţiunea de distrugere.

Într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, Parchetul Tribunalului Bucureşti spune că după efectuarea cercetării la faţa locului au fost audiate mai multe persoane şi verificate imagini.

"Ca urmare a evenimentelor produse în Piaţa Victoriei din Bucureşti în seara de 10 august 2018, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti efectuează urmărirea penală într-un dosar având ca obiect infracţiunile de ultraj (agresiune asupra a doi lucrători de jandarmerie), nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (sustragerea unei arme) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. După efectuarea cercetării la faţa locului, în cauză s-a procedat la efectuarea a numeroase acte de urmărire penală (în principal audieri de persoane şi verificări de imagini) în vederea identificării persoanelor care au participat la săvârşirea faptelor menţionate, activităţi aflate în derulare şi la momentul actual", a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti.

De asemenea, în trei dosare înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 se efectuează urmărirea penală cu privire la infracţiunile de ultraj, respectiv tulburarea ordinii şi liniştii publice, ca urmare a unor sesizări formulate de către Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.  Totodată, la Poliţia Sectorului 1 sunt înregistrate mai multe cauze privind infracţiunea de distrugere, a adăugat sursa citată.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni. 

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

După miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut sâmbătă că intervenţia de la mitingul de vineri seară a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria să acţioneze în forţă, iar din acel moment s-au luat măsuri astfel încât zona să fie evacuată.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a spus că toată acţiunea jandarmilor a fost supraveghetă vineri seară de un procuror militar, care se va putea pronunţa cu privire la legalitatea intervenţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.