Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că apreciază votul din Parlament, parlamentarii dând dovadă de unitate. ”Majoritatea parlamentarilor şi partidelor au înţeles greutatea acestui moment”, a transmis preşedintele. El a anunţat că va decreta stare de urgenţă începând de săptămâna viitoare. Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă seară, precizări despre decretarea strării de urgenţă, afirmând că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus. Pe de altă parte, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru spune că, prin decretarea stării de urgenţă, poate fi limitată deplasarea în anumite zone, ”izolarea va fi izolare” şi pot fi închise instituţii sau unităţi de alimentaţie publică, precum mall-uri, ori restaurante. Starea de urgenţă este decretată de preşedinte prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României, în 5 zile de la decretare trebuind solicitată încuviinţarea Parlamentului. Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile, dar preşedintele, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Starea de urgenţă - procedura de decretare şi ce măsuri implică

”Guvernul a fost votat, învesit şi a depus jurământul în condiţii foarte speciale din cauza epidemiei de coronavirus ”, a declarat, sâmbătă, Klaus Iohannis.

Acesta a transmis felicitări şi succes Guvernului Orban.

”Apreciez votul care s-a dat în Parlamentul României. S-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea parlamentarilor şi partidelor au înţeles greutatea acestui moment”, a mai spus Iohannis.

Acesta a precizat că, pentru a simplifica lupta împotriva coronavirusului, va decreta stare de urgenţă, începând de săptămâna viitoare.

”Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoate. Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitaeta să aloce mai mulţi bani pentru domeniul sănătăţii”, a afirmat preşedintele.

Grupul de Comunicare Strategică, despre starea de urgenţă: Vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă seară, precizări despre decretarea strării de urgenţă, afirmând că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus.

”Având în vedere enunţarea în spaţiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgenţă, fără a se menţiona faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menţionăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate şi în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal şi a măsurilor care pot avea legatura cu motivul pentru care a fost anunţată decizia referitoare la starea de urgenţă”, a transmis, sâmbătă seară, Grupul de Comunicare Strategică.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va decreta stare de urgenţă începând de săptămâna viitoare.

Nelu Tătaru: Se discută în cadrul stării de urgenţă despre nişte ordine şi ordonanţe militare care constau în limitarea unor drepturi, până la drepturile fundamentale/ Izolarea va fi izolare

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru spune că, prin decretarea stării de urgenţă, poate fi limitată deplasarea în anumite zone, ”izolarea va fi izolare” şi pot fi închise instituţii sau unităţi de alimentaţie publică, precum mall-uri, ori restaurante.

”Nu discutăm în cadrul stării de urgenţă de închiderea oraşului, discutăm despre nişte ordonanţe militare care se pot da în cadrul situaţiei de urgenţă. (...) În contextul acestei stări de urgenţă, se pot lua anumite decizii: se închid anumite instituţii, restaurante, mall-uri, se limitează circulaţia, se pot face percheziţii, se pot face controale se poate limita accesul în anumite zone”, a afirmat Nelu Tătaru, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.

Acesta a precizat că al doilea om în stat devine ministrul Afacerilor Interne, iar măsurile se iau în contextul în care România trece la scenariul 3 în ceea ce priveşte evoluia cazurilor de îmbolnăvire, dar şi ţinând cont de contextul evoluţiei virusului pe plan european.

Tătaru a precizat că nu se pune în discuţie închiderea Capitalei, pentru că în acest moment Bucureştiul nu este un focar.

„Nu (se discută despre închiderea Capitalei -  n.r.), se discută în cadrul stării de urgenţă despre nişte ordine şi ordonanţe militare care constau în limitarea unor drepturi, până la drepturile fundamentale care dau voie Guvernului şi ministrului de Interne să închidă anumite instituţii, să restricţioneze un anumit acces în măsura în care noi să e putem desfăşura activitatea în prevenirea şi tratarea acestei boli”, a adăugat acesta.

Reprezentantul Ministerului Sănătăţii a precizat că nu se poate evita trecerea la scenariul patru, în care numărul de cazuri creşte peste 2.000, însă poate fi prelungită perioada în care România se află în scenariul 3.

Acesta a adăugat că starea de urgenţă ”ajută în contextul în care izolarea va fi izolare, iar carantina şi limitarea accesului sau deplasării persoanelor, izolarea anumitor zone sau focare pentru a putea menţine local evoluţia”.

Tătaru a declarat a spus că Bucureştiul nu este un focar, iar în România sunt ”focare izolate” iar autorităţile încearcă limitarea extinderii acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.