Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat miercuri, în plenul Parlamentului, unde urmează să primească votul de încredere, că cere un vot de criză şi ca e venit pentru a fi la dispoziţia cetăţenilor într-un moment de criză. ”Nu intenţionez să polemizez cu nicio forţă politică şi să facem spectacol politic, suntem în mijlocul furtunii”, a afirmat el. Înfruntarea între viaţă şi moarte nu are culoare politică, a arătat Cioloş, precizând că ceea ce propune partidelor este un ”armistiţiu politic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vin azi în faţa dumneavoastră pentru a vă cere un vot pentru un Guvern de criză, în baza mandatului oferit de preşedintele României. Vin în faţa dumneavoastră cu dorinţa de a încerca să oferim împreună un exemplu de responsabilitate cetăţenilor acestei ţări. Vreau să accentuez ideea de ÎMPREUNĂ! Pentru că, indiferent de rezultatul votului, indiferent de lupta politică, rezultatele bune sau proaste le vom împărţi împreună cu cetăţenii României. Suntem într-un moment de CRIZĂ profundă, care nu mai poate fi negată sau ignorată. Din acest motiv, aş dori ca această şedinţă să NU fie una a discursurilor politice care să se concentreze pe ADVERSAR, pentru a marca nişte puncte electorale.”, a spus Cioloş în discurs. 

 
Premierul desemnat a precizat că pandemia a îndoliat mii de familii. 
 
”Pierderea acestor vieţi înseamnă că în acest moment un sfert de milion de români a fost afectat prin pierderea celor dragi. Confruntarea dintre viaţă şi moarte nu are culoare politică. Nu intenţionez să polemizez cu nicio forţă politică şi să facem spectacol politic, suntem în mijlocul furtunii”, a mai declarat preşedintele USR. 
 
Ne interesează să scoatem căruţa din mocirlă nu să ne certăm”, a mai spus el.
 
Cioloş a solicitat păstrarea unui moment de reculegere pentru victimele pandemiei.

Cioloş a menţionat că ”pandemia nu este o glumă, nu este imaginară, nu este o luptă politică. Înfruntarea între viaţă şi moarte nu are culoare politică”.

”Nu există niciun fel de nuanţă, dincolo de albul costumelor de protecţie şi negrul sacilor în care sunt transportaţi cei care şi-au pierdut viaţa. În discursul meu de astăzi, nu intenţionez să polemizez cu nicio forţă politică şi nu doresc să facem un spectacol politic. Suntem în mijlocul furtunii şi nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili”, a spus el. 

Dacian Cioloş a arătat că dincolo de pierderea de vieţi omeneşti, cea mai mare tragedie pe care o poate suporta o societate, este singurătatea în momentele de răscruce.

Preşedintele USR a arătat că, din cauza crizei, a ales să facă mai întâi programul şi abia apoi a numit oamenii care să-l aplice.

”Subliniez acest aspect pentru a se înţelege cât mai bine faptul că formula guvernamentală propusă este dedicată complet acestui program şi cerinţelor momentului. Am ales o formulă adaptată de oameni care au experienţă guvernamentală şi parlamentară, pentru a ne asigura că vom avea posibilitatea de a acţiona din prima zi şi de a construi o relaţie funcţională cu Parlamentul României”, a spus el.

 

Potrivit lui Cioloş, politica românească trebuie să depăşească partizanatul şi tribalismul toxic, astfel încât să putem prelua unii de la ceilalţi proiectele valoroase şi să ne asigurăm că ele pot deveni realitate.

”Ne interesează să scoatem căruţa din mocirlă, nu să stăm să ne uităm cum se scufundă în timp ce ne certăm cu dumneavoastră sau cu alţi oameni politici. Ştiu că un guvern minoritar nu e o situaţie ideală. suntem conştienţi de asta, dar situaţia este excepţională şi nu există altă alternativă temporară. Ştiu că faceţi parte din partide mari şi că există orgolii şi întrebări pe care le aveţi, cu privire la viabilitatea unui guvern minoritar. Dar aş prefera să avem o autostradă finalizată şi pe care să ne-o asumăm împreună, decât să încercăm să ne punem unii altora piedici, în speranţa că FIE ne-o asumăm de unii singuri, FIE îi împiedicăm pe ceilalţi să o facă. În mod asemănător, aş prefera să împărţim între noi victoria în campania de vaccinare, să vă mulţumesc public şi să vă recunosc meritele decât să încerc să trag foloase proprii din specularea unui moment”, a mai declarat Cioloş. 

El a menţionat că ”punctajele de partid, care ne îndeamnă unii pe alţii să ne atacăm şi să ne jignim, sunt bune pentru emisiunile de ştiri, nu pentru oamenii care suferă”.

”Să încetăm a da subiecte de scandal presei şi să începem să le oferim speranţă oamenilor. E important să ne rupem din acest coşmar al strategiei politice prin care vrem să ne încolţim şi să ne doborâm adversarul în mod permanent. Deja am văzut că doar o minoritate de cetăţeni ne mai votează din această cauză a conflictului permanent. USR nu câştigă nimic astăzi, dacă veţi vota să treacă acest guvern. Ne vom afla în situaţia ingrată de a găsi soluţii rapide şi riscante. Dar vom dovedi că Preşedintele României, împreună cu Parlamentul şi reprezentanţii partidelor politice responsabile, au găsit puterea de a da României o şansă în această criză. Nu ieşim eroi şi învingători după cum nu vor exista alţi învinşi decât cetăţenii României, care se vor întreba cu ce sunt vinovaţi să trăiască într-o ţară aflată mereu în criză.

”Vă propun acest armistiţiu politic, pe care să îl folosim pentru a schimba în bine această ţară şi pentru a ne schimba pe noi înşine. (..) Vă cer un mandat limitat în timp şi care să se întindă pe perioada crizei. Aveţi la dispoziţie mecanismele instituţionale necesare unui astfel de control şi vă îndemn să le folosiţi ca atare când veţi crede de cuviinţă după ce veţi învesti acest guvern. Cred că Parlamentul României trebuie să înţeleagă ce putere are la dispoziţia sa şi să nu mai fie anexa unui guvern sau altul”, a spus el. 

Cioloş a precizat că nu e prima oară când este pus în situaţia de a gestiona o criză.

”Nu am propus acest guvern şi acest program de guvernare din alt motiv decât din cel al urgenţei în care ne găsim. De aceea cer tuturor celor care vor vota astăzi să o facă prin prisma responsabilităţii şi a nevoii de solidaritate socială”, a arătat el. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.