Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunţat că Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri e eficientizare a gestionării deşeurile, prevederile aplicându-se imediat după ce apare în Monitorul Oficial, în această săptămână. „Cea mai importantă decizie e legată de incriminarea faptelor de incendiere a deşeurilor, iar aici am propus ca pedeapsa să fie cu închisoare de la 3 la 5 ani”. „Pentru abandonarea deşeurilor am majorat amenda pentru persoane fizice de la 10.000 lei, iar pentru persoane juridice de la 50.000 la 70.000 lei amendă contravenţională”, a mai anunţat ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi am aprobat două ordonanţe de urgenţă şi o hotărâre de Guvern. Prima ordonanţă de urgenţă se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deşeurile. Şi aici cea mai importantă decizie este legată de incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis Guvernul astăzi ca pentru aceste fapte să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. În trecut, am susţinut de fiecare dată, de la începutul mandatului, necesitatea înăspririi pedepselor pentru gestionarea nelegală, incorectă a deşeurilor. Incendierea şi îngroparea practic ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane. Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat”, a afirmat Tanczos Barna, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

El a vorbit şi despre amenzile pentru persoane fizice şi juridice pentru abandonarea deşeurilor.

„În acelaşi timp, pentru abandonarea deşeurilor am venit cu o clarificare a definiţiei, am clarificat definiţia abandonării şi am majorat amenzile. Amenda pentru persoane fizice începe de la 10.000 lei, pentru deşeurile abandonate, până la 20.000 lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 la 70.000 lei amendă contravenţională”, a mai spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a mai explicat că în OUG sunt câteva aspecte legate de arderea miriştilor, iar amenzile sunt de la 7.000 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice şi între 50.000 şi 100.000 lei pentru persoane juridice.

„În aceeaşi ordonanţă de urgenţă, am clarificat câteva aspecte legate de arderea miriştilor. Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Este un raport pe care l-am pregătit şi informăm Ministerul Agriculturii zilele acestea cu privire la 10.000 de arderi simultane în ţară. Au fost la un moment dat 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de mirişti, motiv pentru care am propus ca pentru persoanele fizice amenzile să fie majorate la 7.000 lei minimul şi 15.000 lei maximum, iar pentru persoane juridice amenzi între 50.000 lei şi 100.000 lei”, a afirmat ministrul Mediului.

El a mai explicat că au fost găsite soluţii, prin actul normativ şi pentru autorităţile locale, consiliile judeţene şi locale cu privire la gestionarea deşeurilor.

„În aceeaşi ordonanţă de urgenţă, tot în domeniul gestionării deşeurilor venim cu o soluţie pentru autorităţile locale, pentru consilii judeţene şi pentru onsilii locale şi prevedem în legislaţia privind exproprierile posibilitatea ca terenurile necesare înfiinţării unor gropi de depozitare autorizate, terenuri necesare pentru creare de logistică de gestionare a deşeurilor să fie expropiate pentru utilitate publică. Este un pas important, un ajutor real pentru consiliile judeţene care trebuie să implementeze strategiile de gestionare a deşeurilor”, a conchis Barna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.