Consilierul general liberal Cătălin Deaconescu afirmat, miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că prouctul propus de Gabriela Firea care care vizează stimularea donării de plasmă este ”îmbărcat într-o formă plăcută electoratului, dar este un proiect şi ilegal, şi imoral”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Proiectul a fost adoptat cu 33 de voturi ”pentru, cinci ”împoitrivă” şi 7 abţineri. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Mă aşteptam la această şedinţă şi la următoarea ce alte vouchere mai inventează doamna primar. Cu această ocazie s-a autodepăşit. Acest proiect este îmbărcat într-o formă plăcută electoratului, dar este un proiect şi ilegal, şi imoral. Încalcă legea. Dacă se aprobă acest proiect, unii oameni îşi vor dori să se îmbolnăvească de COVID-19 ca să doneze plasmă. Iar cei care donează sânge vor vrea să facă asta doar dacă primesc şi ei aceşti bani”, a afirmat consilierul Cătălin Deaconescu , în cadrul şedinţei.

Acesta a rpecizat că ”proiectul creează şi discriminare între donatorii de plasmă, pentru că doar unii dintre ei vor putea dona”.

La rândul ei, consiliera USR Ana Ciceală a afirmat că proiectul încalcă prevederile articolului 4 din Legea 282/2005, care prevede:

”Prezenta lege promovează respectarea următoarelor principii:
a) sângele este o resursă naţională;
b) activitatea de transfuzie sanguină este de tip nonprofit, donarea de sânge şi componente sanguine umane realizându-se doar în acest cadru;
c) donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat”.

”Nu puteţi da un cuantum material fără să fiţi în contradicţie cu această lege, care prevede şi contravenţii. Pe partea de morală, într-adevăr, doamna primar are dreptate. Trebuie să ajutăm bolnavii de post-COVID. Dar astra trebuie să facă Guvernul şi PMB respectând legea şi etica. Dacă condiţionezi donarea de plasmă cu o sumă atât de mare nu faci decât să arunci în aer toate politicile publice. Donarea trebuie să se facă benevol”, a afirmat Ciceală.

Gabriala Firea a propus, miercuri, consilierilor generali, acordarea a 1.000 de euro persoanelor care s-au vindecat de coronavirus şi care sunt dispuse să doneze plasmă pentru tratarea pacienţilor aflaţi în stare gravă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.