Premierul Florin Cîţu afirmă că Executivul se află în prezent în procedură de remaniere şi că va merge în Parlament pentru a fi votaţi noii miniştri, el menţionând că, dacă propunerile de miniştri pentru portofoliile lăsate libere prin ieşirea USR PLUS de la guvernare nu vor fi votate în Parlament, va face alte propuneri. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, afirmă că, în opinia sa, după ce premierul se va prezenta în Parlament pentru validarea miniştrilor pentru cele şase portofolii lăsate libere prin ieşirea USR PLUS de la guvernare, este posibil să se ajungă la Curtea Constituţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ludovic Orban, despre prezentarea Guvernului în Parlament pentru validarea noilor miniştri pe portofoliile lăsate libere de USR PLUS: Presimt că se va ajunge la Curtea Constituţională

 

„Eu voi respecta Constituţia - şi suntem în procedură de remaniere - Constituţia spune foarte clar că mergi pentru votul miniştrilor, nu pentru întregul cabinet. E foarte simplu”, a afirmat Florin Cîţu sâmbătă dimineaţă înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
Premierul a precizat, răspunzând unei întrebări, că dacă propunerile nu vor fi votate în Parlament, va merge cu noi nume de miniştri în faţa Legislativului.
„Bineînţeles, voi veni cu noi propuneri, asta spune Constituţia. Este foarte simplu de citit Constituia în România astăzi, nu ştiu de ce avem astfel de dezbateri. Premierul pleacă prin demisie, sau Guvernul pleacă prin demisia premierului sau moţiunea de cenzură”, a adăugat primul ministru. 
Acesta a adăugat că votul pentru noii miniştri „nu are nicio legătură cu încredere”.
Întrebat cum interpretează sintagma „schimbarea structurii guvernamentale” din Constituţie, primul ministru a răspuns: ”Eu nu îmi permit să interpretez Constituţia, noi aplicăm Constituţia şi vă spun că voi merge în Parlamentul României aplicând Constituţia, nu interpretăm Constituţia”.
Potrivit articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea numi noi membri numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.